Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.46
Yeni Haber'de Ramazan

NAMAZ DİRİLİŞTİR

Namaz, müminin Allah’a yönelişinin en somut göstergelerinden biridir. Namaz, vahyin bütün süreçlerinde yer alan ve her peygamberin davet ettiği ortak bir ibadettir. Peygamberler, bu nadide ibadetle ümmetlerine örnek olmuştur. “Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle.”yakarışıyla İbrahim (as) Rabbine niyazıdır namaz. “Yavrucuğum! Namazı dosdoğru kıl!” diyen Lokman (a.s)’ın hikmetli sözünde müşfik bir babanın evladına nasihatidir namaz. “Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl.”  ilahi emrine muhatap olan Musa (a.s) için Allah’ı anmak ve O’na kul olmaktır namaz. “Nerede olursam olayım yaşadığım sürece Allah bana namazı emretti.” diyen İsa (a.s)’ın vazgeçilmezidir namaz.

Kerim Kitabımızın,“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.” âyetiyle Efendimizin şahsında tüm müminlerden istenen ihlas, samimiyet, Allah’a adanmışlık ve teslimiyetin bir nişanesidir namaz.

ilk_teravih_b_1-002.jpg

GÜNÜN SURESİ

109. KAFİRUN SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

Beni yoktan var edip üstün üstün yeteneklerle donatan ve kulluk göreviyle yeryüzüne gönderen sonsuz şefkat ve merhamet sahibi yüce Rabb’imin adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak ve yalnızca O’nun adına okuyor, söylüyorum:

1. Ey Müslüman! Gerek servet, şöhret, makam gibi dünyalıklar vadederek, gerekse tehditler savurarak, sana dinin temel ilkelerinden taviz vermeni teklif eden inkârcılara seslenerek, “Bakın ey inkârcılar!”

2. Ben bir Müslümanım; bir elime Ay’ı bir elime Güneş’i verseniz bile, sizin taptığınız ve beni de kulluğa çağırdığınız o sahte ilahlara tapmam!

3. “Nitekim siz de benim kulluk ettiğim sonsuz ilim ve kudret, rahmet ve merhamet sahibi, eşi ve ortağı olmayan, bütün âlemlerin biricik sahibi, yöneticisi, efendisi, Rabb’i ve İlahı olan Allah’a O’nun razı olduğu şekilde O yüce Kudret’ e kulluk etmiyorsunuz. Siz Allah’a isyan etmekten korkmuyorsunuz da ben sizin tehditlerinizden mi korkacağım.”

4. “O halde hiç boşuna ümitlenmeyin;  ben sizin taptığınız, kulu kölesi olduğunuz hiçbir şeye bugüne kadar tapmadım, şimdi de tapmıyorum bundan sonra da ebediyen tapacak değilim

5. “Zaten bu inkârcı tavrınızdan vazgeçmediğiniz sürece, siz de asla kulluk etmeyeceksiniz, benim kul olduğum yüce Allah’a! Size göre bireysel, toplumsal, ekonomik, siyasal alanlarda Allah’tan başka sözü dinlenecek, kulluk yapılacak nice varlıklar var; benim ise hayat programımı belirleyen Kur’an’ım, izinden yürüyeceğim Peygamber’im var!”

6. “Öyleyse, birbirimizi kandırmayalım, açık ve net konuşalım: Hak ile batıl arasında bir uzlaşma, bir kaynaşma olamaz!  Sizin dininiz size, benim dinim bana! Sizin dininiz sizin olsun. Benim de yaşanacak dinim var. Haberiniz olsun.”

2-20180522180232.jpg

Günün Hadis-i Şerif-i

İman, kalben bilip tasdik etme, dil ile söyleyip tekrar etme, yaşantısıyla da inancının gereği işler yapmaktadır. *İbn Mâce

Günün Sözü

Mü’minin ahlâk ölçüsü, açık ve sabit olup Allah’ın rızasından ve Allah’ın emrine uyup nehyinden sakınmaktan ibarettir. *Yusuf El - Karadâvî

Günün Ayeti

Herkesin kazanacağı yalnız kendisine aittir. Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez. Sonunda dönüşünüz Rabbinizedir.(6/164)

cuma-002.jpg

Cuma günleri oruç tutulur mu, hükmü nedir?

Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur. Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.

4-500.jpg

Günün Yemeği

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler: 1 su bardağı kırmızı mercimek,2 adet orta boy havuç, 1 adet orta boy kuru soğan, 1 diş sarımsak, 6 su bardağı sıcak su. Terbiyesi için:3 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber.Yapılışı:Ayıkladığınız kırmızı mercimeği bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürün.Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan, havuç ve sarımsağı küçük parçalar halinde kesin.Kırmızı mercimekle birlikte tencereye aldığınız doğranmış sebzelerin üzerine sıcak suyu kattıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin.Kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirdiğiniz çorbayı, blenderdan geçirerek püre haline getirin. Kıvamı koyu geldiyse az bir miktar sıcak su katın.Çorbanın terbiyesi için; ayçiçek yağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Unu hafif bir renk alana kadar kavurduktan sonra domates salçası, tuz ve karabiber ekleyin.Sıcak durumda olan çorbadan bir miktar katıp hazırladığınız salçalı terbiye karışımının kıvamını açtıktan sonra çorba tenceresine aktarın.Kırmızı mercimek çorbasını kısık ateşte 3-5 dakika kadar kaynattıktan sonra sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.