Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.42
Yeni Haber'de Ramazan

YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU!

Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı ana rahmine tutunan, döllenmiş bir yumurtadan yarattı. Oku! Kalemle yazmayı öğreten, insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.”  İnsanlığın zihin ve gönül dünyasının karardığı, değerlerin tüketildiği, şefkat ve merhametin arandığı, yaratılış amacından uzaklaşıldığı dönemler olmuştur. İşte böyle bir dönemde Âlemlerin Rabbi, Efendimiz (s.a.v.)’e “oku” diye hitap etmiştir. Evet, Rahmet Peygamberi, insanı, kâinatı ve varlığı her boyutuyla okumaya, anlamaya ve idrake davet edilmiştir. Mükerrem ve değerli bir varlık olan insan, akıl nimetiyle tezyin edilmiştir. Akıl, insan için en büyük nimetlerdendir. Nedenlerimize, niçinlerimize, buhranlarımıza onunla cevap buluruz. Doğruyu-yanlışı, hakkı-batılı, iyiyi-kötüyü, hayrı-şerri onunla idrak ederiz. Rabbimizin mesajlarını onunla anlar ve onu hayatımıza kılavuz yaparız. Bu yönüyle insan Rabbine, çevresine ve kendisine karşı sorumlu bir varlıktır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde bilgi, ilim önemli bir yere sahiptir. Onun içindir ki, hayat kitabımız Kur’an, “oku” ile başladı. Oku ile başlayan Kerim Kitap, “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”  diye çağlar öncesinden insanlığa haykırdı; bilginin, ilmin, insanlık için vazgeçilmez olduğunu gündeme taşıdı.

2-20180525181651.jpg

GÜNÜN SURESİ

FİL SURESİ

Rahman ve Rahman olan Allah’ın adıyla!

Beni yoktan var edip üstün üstün yeteneklerle donatan ve kulluk göreviyle yeryüzüne gönderen sonsuz şefkat ve merhamet sahibi yüce Rabb’imin adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak ve yalnızca O’nun adına okuyor, söylüyorum:

1. Ey insan; bilmez misin Rabbin fil ordusuna neler yaptı?

2. Onların hilelerini, sinsi ve haince planlarını başlarına geçirmedi mi?

3. Şöyle ki; üzerlerine sürüler halinde azap kuşları gönderdi.

4. İlahi kudret tarafından özel olarak gönderilen bu kuşlar, onların başlarına, pişmiş çamurdan yapılmış tuğla gibi sert ve öldürücü taşlar yağdırıyorlardı.

5. Ve böylece Allah onları, kurtlar ve böcekler tarafından yenilerek delik deşik edilmiş ekin yapraklarına çevirdi.

1-995.jpg

Günün Hadis-i Şerif-i

Hiç kimse, başına gelen bir musibetten dolayı ölümü temenni etmesin. *Buhârî

Günün Sözü

Devamlı vakarlı ol ve ciddiyeti tercih et. Vakar seni, doğru şakadan ve tebessümden de alıkoymasın. *Hasan El-Benna

Günün Ayeti

Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. İyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır. (11/114)

3-871.jpg

Niyetli kimse, yolculuktan dolayı orucunu bozarsa ne gerekir?

Ramazan'da sefer mesafesi (en az doksan km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir (İbn Âbidîn, Reddül'l-muhtâr,III, 402-405). Hz. Peygamberin (s.a.s) Mekke'nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozmasını (Buhârî, Savm, 34; Müslim, Sıyâm, 88) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.

4-514.jpg

Günün yemeği

Şekerpare

Malzemeler: 2 su bardağı un, 125 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 4 yemek kaşığı irmik, 4 yemek kaşığı toz şeker, 1 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya. Üzeri için: 20 adet badem. Şerbeti için: 2,5 su bardağı toz şeker, 2,5 su bardağı su, 1 dilim limon

Yapılışı: Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu karıştırdıktan sonra yüksek ateşte kaynatın.

Kaynama noktasına gelen şerbete bir dilim limonu ekledikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bekletin. Tatlının hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta ve vanilyayı bir kapta krema haline gelene kadar eliniz ile karıştırın. Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmik ile ayrı bir kapta karıştırın. Krema haline getirdiğiniz karışıma azar azar ekleyerek, şekerpare hamurunu tamamlamış olun. Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru, yirmi eşit parçaya bölün. Avuç içinde yuvarlayarak, şekil verdiğiniz şekerparelerin orta kısımlarına badem içlerini yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkan şekerparelere, şerbetini ekleyin. İçini çeken tatlıları ılık ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.