Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.52
Yeni Haber'de Ramazan

ÖZGÜRLÜĞÜN GÜR SEDASI: EZAN

Allahu ekber, Allahu ekber! Bu nida, günde beş vakit, minarelerimizde yankılanırken, Rabbimizi tasdike, O’na itaat ve ibadete çağırıyor müminleri. Dünya meşgalesinden uyan! Kulluğun gereği olan namaz için kıyama dur diyor ve zamanın kalbini tutuyor, İslam’ın gür sedası. Ezan, Habeşli Bilal’in namaz için atan kalbinin dudaklarından dökülen sesidir. Ezan, tevhidin sembolü, İslam’ın ses ve söze dökülüşüdür. Müslümanın kalbini, beynini, ruhunu ve bedenini harekete geçiren sesli dokunuştur ezan. Ezan, “Allah'a çağıran, salih amel işleyen ve ‘Kuşkusuz ben Müslümanlardanım’ diyenden daha güzel sözlü kimdir?”  buyrulan Kerim Kitabımızda taltif edilen en güzel çağrılardan biridir.  Ezan, doğum ile ölüm arasında boş bırakmaz insanı. Dünyaya gözlerini açan bebeklerin kulaklarına ezan okunur. Her mümin hayata merhaba dediğinde ezanla kendisine Rabbinin adı hatırlatılır ve adeta ilk manevi aşısı yapılır. Bu anlamda ezan, bütün manevî kirlerin, kötülüklerin ve sapkınlıkların hayatı boyunca o çocuktan uzak durması için yapılan bir duadır.

 

Orucu bilerek ve kasten bozmanın hükmü nedir?

Orucunu bilerek ve kasten bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz.Peygamber, orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir. (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Yine Hz.Peygamberin (s.a.s.) bildirdiğine göre oruç keffaleti, öncelikle bir köle azat etmektir. Buna imkân bulunmadığında –ki günümüz şartlarında bu imkân fiilen ortadan kalkmıştır.-iki kamerî ay ve 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe ile bozulan o orucun da kaza edilmesi gerekir. (Merğinânî, el-Hidâye, II, 261-262).

 

MAUN SURESİ

Rahman ve Rahman olan Allah’ın adıyla!

  1. Ey insan! Görünüşte namazını kılan, ibadetlerini yerine getiren fakat ahlaksız, kişiliksiz, saygısız ve merhametsiz tavırlarıyla cenneti,  cehennemi ve hesabı yalanlayanın kim olduğunu bilir misin?
  2. İşte odur, yetimi itip kakan.
  3. Ve yoksulu doyurmaya gayret göstermeyen, insanları böyle iyiliklere teşvik etmeyen.
  4. Öyleyse, yazıklar olsun böyle namaz kılanlara!
  5. Kıldıkları namazın ruhundan ve hedefinden habersiz, ibadetin kişiye kazandırdığı üstün ahlaki vasıflarından gafil olan,
  6. İnsanları aldatmak için ibadeti gösteri haline getirerek veya Allah’tan başkalarını memnun etmek için ibadet ederek gösteriş yapan,
  7. Ve en ufak bir iyiliğe, yardıma engel olan o sözde “dindarlara” yazıklar olsun!

 

GÜNÜN AYETİ

Gevşemeyin! Üzülmeyin! İnanmışsanız, mutlaka siz en üstünsünüzdür. -Ali İmran 3/139

GÜNÜN HADİSİ

Mümin kardeşine tebessüm etmen senin için sadakadır. -Müslim, İman, 78

GÜNÜN SÖZÜ     

Her kalbin çarpıntısı kendi ecelinin ayak sesleridir. -Beyazidi Bestami