Yeni kapı ruhuna suikast girişimi

Çemrek: “Darbe girişiminin bir devamı olarak görmemiz gereken saldırı ayrıca Yeni Kapı” ruhuna karşı bir suikast girişimidir”
Yeni kapı ruhuna suikast girişimi

Türkiye’nin Cerablus operasyonunu, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in ziyaretini ve bunların hemen arkasında yaşanan Kılıçdaroğlu’na karşı girişilen saldırıyı değerlendiren NEÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, “Darbe girişiminin bir devamı olarak görmemiz gereken saldırı ayrıca Yeni Kapı” ruhuna karşı bir suikast girişimidir” dedi.

murat-cemrek.jpg

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, Fırat Kalkanı operasyonu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretini Yeni Haber’e değerlendirdi. TSK’nın, Cerablus'ta IŞİD hedeflerinin temizlenmesi için harekât başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunun beklenen bir olay olduğunu ifade eden Murat Çemrek, son dönemlerdeki Türkiye’nin izlediği politikalara bakarak herkesin zamanlama olarak razı olduğu bir dönem olduğunu söyledi.  IŞID terör örgütünün zaten son bir senedir katliamlarını sürdürdüğünü ifade eden Çemrek, “Zaten toplumsal bir teyakkuz söz konusuydu. 15 Temmuz Türkiye bir darbe kalkışması yaşadı. Ondan sonrada Türk ordusunda bir yapılanmaya gidildi. Bütün bunlar olurken diğer taraftan da IŞID terörünü en kanlı yüzüyle karşı karşıya kaldık. Düğüne saldırmak şeytanlığın son noktası olarak düşünülebilir.  Joe Biden Türkiye’ye yola çıktığında operasyon başlamış oldu. Bu ABD’nin rıza göstermeyeceği bir operasyon değil.  Erdoğan’ın Rusya ziyaretine katarsak herkesin zamanlama olarak razı olacağı bıçak kemiğe dayandığı bir dönemde oldu” dedi.

cerablus--(1)-001.jpg

OPERASYON PYD’YE DE YAPILDI

Bu operasyonun IŞID’in yanı sıra PYD’ye de yapılmış bir operasyon olduğunu belirten Çemrek, “Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana tavır koyarken aslında kendi toprak bütünlüğünü de altını çizmiş oluyor.  IŞID topraklarının bir kısmını kaybetti. Örgüt bu yapılanması itibariyle bölgede uzun vadeli bir barışın oluşmasını ister komşu devletler itibariyle olsun ister küresel güçler itibariyle olsun sürdürebilir olduğunu görmüyorum. Buna örnek Taliban örneğidir. Buna göre sağlam bir örgüt olmasına rağmen iki yıldan fazla ömrü olmadı” diye konuştu.

cerablus--(2).jpg

IŞID’İN KÖKÜ KAZINACAK

Bundan sonrası için IŞID meselesinde herkesin aynı görüşte olduğunu ifade eden Çemrek, “Türkiye’nin demokrasinin ve barışın vahası olarak bölgesine örnek olması itibariyle dışarıdan gelen terör unsurlarıyla, içerdeki terör unsurlarını kaldırmasıyla ortaya çıkabilecek. PKK ile mücadele eden Türkiye’nin buna dış destek sağlayan PYD ile mücadele etmemesi beklenemez. Aynı şekilde IŞID içinde geçerli. Türkiye’yi can pazarı haline getiren örgütle nerede olursa olsun ortadan kaldırılması lazım.  Bu durumun ABD ile ilişkileri kötü ekileceğini düşünmüyorum. Operasyonun dışa yansımasına baktığımızda Türkiye’nin ilk defa koalisyon uçaklarıyla beraber IŞID’i bombaladığı söylendi.  15 Temmuz sonrasında Türkiye ile ABD arasında adı konmamış bir soğuk savaş söz konusuydu. İki tarafta bu çözümlensin istiyor. O yüzden 85 klasör dosya gitti. ABD tarafından başvuru kabul edildi. Süreç başladı.” şeklinde konuştu.

saldiri--(3).jpg

BİRLİK VE BERABERLİĞİ TAHRİP ETMEK İSTİYORLAR

Artvin'in Şavşat ilçesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyunun geçiş güzergahında çıkan çatışma hakkında da bilgi veren Murat Çemrek, “Olayların devamı olarak yani PYD’nin çıkışının Türkiye’deki yansıması olarak düşünülürse PKK’nın böyle bir kendisini de imha etmeye yönelik bir tavrı anlaşılabilir. Son dönemde Karadeniz’de PKK’nın eylemlerine şahit olduğumuz için IŞID’ın Karadeniz’de böyle bir eylemi olmadığından dolayı akıllara bu geliyor.  15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin her şeye gebe olduğunu herkes tarafında söyleniyordu. Bu tür saldırılar, suikastlar herkesin yaşadığı bir tedirginlik söz konusu. CHP Lideri veya başka bir lider, milletvekili, İl başkanı düzeyinde bu tür eylemler beklenmeyen şeyler değil.  Eylem sonrası gelinen duruma da bakarsak Yeni Kapı ruhuna uygun olarak Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aramış olması, İç İşleri Bakanı’nın arayıp helikopter göndermesi olması birlik ve beraberlik açısından önemli.  Yapılan eylemin Türkiye’nin birlik görüntüsünü tahrip etmeye yönelik ortaya konulan başka tavır olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

saldiri--(4)-001.jpg

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ