Yeni nesil gübre ile Türk tarımının verimi artacak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu üyesi, ziraat mühendisi Enis Hekimoğlu, tarımda kullanılabilecek gübreler arasına yeni nesil gübrelerin...
Yeni nesil gübre ile Türk tarımının verimi artacak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu üyesi, ziraat mühendisi Enis Hekimoğlu, tarımda kullanılabilecek gübreler arasına yeni nesil gübrelerin de dahil edilmesiyle birlikte Türkiye'nin tarım ürünlerinde marka bir ülke olma yolunda büyük bir avantaj yakaladığını söyledi.

Hekimoğlu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektörü için gübrenin en önemli girdilerden birisi olduğunu belirtti. Tarımda kalitenin artırılması, birim alandaki kayıpların azaltılarak yüksek verime ulaşılması adına yaklaşık 4 yıldır ilgili komitelerin verdiği desteklerle MTSO olarak çalıştıklarını kaydeden Hekimoğlu, yeni nesil gübre kullanımına yönelik yaşanan sıkıntıları TOBB'un da desteğiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na taşıdıklarını, bakanlığa bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile de konuyu uzun süredir çalıştıklarını ifade etti. Hekimoğlu, bu kapsamda tarımda kullanılan organik, mineral ve mikrobiyal kaynaklı gübrelere dair yönetmeliğin yayınlandığını hatırlatarak, tarımda kullanılabilecek gübreler arasına yeni nesil gübrelerin de dahil edilmesiyle birlikte Türkiye'nin tarım ürünlerinde marka bir ülke olma yolunda büyük bir avantaj yakaladığını söyledi. Yeni teknolojiye haiz organomineral, biyolojik, organik ve mikrobiyal gübrelerin kullanımının yaygınlaştırılması adına yürüttükleri bu çalışmaların sonuç getirdiğini memnuniyetle takip ettiklerini belirten Hekimoğlu, başta Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba olmak üzere, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bürokratlarına yakın işbirlikleri için sektör adına teşekkür ettiklerini söyledi.

"Gübre sektöründe 4.0'a adım atılmıştır"

Yeni yönetmelikle birlikte sürdürülebilir tarım adına da önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Hekimoğlu, "Yeni nesil gübrelerin kullanılmasıyla Türkiye'de gıda güvenliğinin artırılması yanında çevreyi koruyarak topraklarda yüzyıllarca bitkisel üretim yapılabilmesine de imkan sağlanmıştır" dedi. Türkiye'de yıllardır AB'ye bağlı gübre yönetmeliğinin uygulandığını hatırlatan Hekimoğlu, "MTSO olarak Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile ciddi çalışmalar yürüttük. Türkiye bitkisel üretimine ve Türk çiftçisine daha az kimyasal kullandırarak bitkisel üretimde hak ettiğimiz potansiyeli performansa çevirmek için yürüttüğümüz çalışmaların meyvesini topladık. Yeni yönetmelikle Türkiye gübre sektöründe 4.0'a adım atmıştır" diye konuştu.

"Topraklarını koruyan Türkiye yüzyıllarca üretim yapabilir"

Bu yönetmelikle Türkiye'nin topraklarını, yeraltı sularını koruyarak, toprakların verimliliğini, canlı faunasını kaybettirmeden insanlık var olduğu sürece Anadolu'nun değerli topraklarında kendi bitkisel üretimini yapabileceğini vurgulayan Hekimoğlu, aynı zamanda uluslararası pazarda ihracatta da daha fazla söz sahibi olunabileceğini anlattı. Yeni çeşitlerin ıslahı, yeni nesil sulama yöntemleri, entegre kontrollü üretim yöntemleri ve bitki beslemenin günümüzdeki en iyi teknolojileri ve aynı zamanda tarımın en önemli sermayesi bilginin kullanılmasıyla Türk tarım sektörünün hak ettiği yere ulaşacağını ifade eden Hekimoğlu, MTSO olarak çalışmaları bu vizyonla sürdürdüklerini söyledi.

Türk tarım sektörü için yalnızca Mersin özelinde değil Türkiye genelini ilgilendirecek birçok başlıkta çalıştıklarını kaydeden Hekimoğlu, "Bu çalışmalarda başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, ona bağlı araştırma enstitülerinin, üniversitelerimizin, özel sektörle birlikte işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu yayınlanmış olan bu yönetmelik bir kez daha göstermiştir" ifadelerini kullandı.

"Yeni Yönetmelik üretim ve kullanımı yaygınlaştıracak"

Yeni nesil gübreler olarak adlandırılan mikrobiyal ve organomineral gübrelerin kullanımının, üretimi ve dolayısıyla da uluslararası yeni bitki besleme teknolojilerinin yatırımların da Türkiye'de yapılması ve Türkiye üzerinden Akdeniz Havzası ile Ortadoğu'ya ihracatının önünün açılacağını dile getiren Hekimoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye bundan sonra organik üretimde eskisinden daha fazla söz sahibi olacaktır. Yeni nesil gübrelerde Türkiye klorsuz, nitratsız, ağır metal içermeyen ve dünyanın en düşük tuz indeksine sahip gübrelerinin ülkemizde daha çok kullanılmasının avantajlarını yakalamış oluyor. Bu sebeple Türkiye'deki gıda güvenliğinin gerçekten sağlanması ve ihracat pazarlarında Türkiye'nin tarım ürünlerinde marka bir ülke olmasının yolu daha da kolaylaşıyor."

"Gübre Kanunu'nu bekliyoruz"

Yönetmeliğin ardından Türkiye'nin gübre kanununun çıkmasını beklediklerine de değinen Hekimoğlu, "Sektörün gübrenin ithalatından ya da üretimden tüketiciye ulaşıncaya kadar altyapı aksaklıklarının giderilmesi ve kaliteli gübrelerin Türkiye pazarına hakim olması için yönetmeliğin ötesinde gübre kanununa kavuşmasını arzuluyoruz. Bu konuda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nda çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Özel sektörün sesine kulak verip çözüm odaklı yürütülen çalışmalar için bir kez daha teşekkür ediyoruz" dedi.

İHA