Yeni nesil için minyatür karasaban ve pulluk yapıyor

Yeni nesil için minyatür karasaban ve pulluk yapıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan Adem Çetin, hobi olarak kurduğu atölyesinde, yeni nesile tanıtmayı amaçladığı karasaban ve pullukların minyatürlerini yapıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle makineleşmenin üst düzeye çıktığı tarım sektöründe zamandan ve emekten tasarruf ettiren modern aletler, teknolojik gelişme öncesinde tarımın bel kemiği olan karasaban ve pullukların kullanımını da azalttı.

Yaşamını Akseki ilçesinde sürdüren 56 yaşındaki Çetin, karasaban ve pullukların yeni nesil tarafından tanınması, bilinmesi amacıyla minyatürlerini yapmaya başladı.

Adem Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte dedelerinin, insanların yürümekte zorlandıkları dik yamaçlardaki arazileri öküz ve eşeklerin çektiği karasabanlarla sürdüğünü anlattı. 

Gelişen teknolojiyle karasaban ve pullukların artık sadece birkaç yaşlı vatandaş tarafından kullanıldığına değinen Çetin, "Yıllarca tarımla uğraştım. Emekli olunca bağevime hobi amaçlı demir atölyesi kurdum. Atalarımızın, dedelerimizin ne zorluklarla mücadele ederek tarım yaptıklarını unutturmamak amacıyla, tarım aletlerinin minyatürünü yapmaya başladım." dedi.

Yaptığı minyatür pulluk ve karasabanları bu şekilde gelecek nesillere tanıtmayı istediğini belirten Adem Çetin, hurdalıktan satın aldığı demiri atölyesinde ısıttığını ve çekiç darbeleriyle şekillendirdiğini, üretim esnasında kaynak kullanmadığını da ifade etti.

Minyatür pulluk ve karasabanların, aslının 18'de 1'i olduğunu kaydeden Çetin, "İnsanların ekmek parası için büyük emek sarf ettiği geçmişlerini yaşatmak amacıyla yaptığım bu demir pullukların tanesini bir günde zor yapıyorum. Minyatür pulluğu yapmak oldukça zahmetli bir iş. İnsanlarımızın tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerinin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yaptığım bu aletleri sergiliyorum. Bazen hediye ediyor, satın almak isteyenlere de maliyetine veriyorum." diye konuştu.