Yeni reformlar şart

Türkiye ekonomisinde genel bir durgunluğun olduğunu ifade eden Ahmet Ay, bu durumun 7 Haziran seçimleriyle alakalı bir durum olmadığını söyledi.
Yeni reformlar şart

YENİ REFORMLAR ŞART

Türkiye ekonomisinde genel bir durgunluğun olduğunu ifade eden Ahmet Ay, bu durumun 7 Haziran seçimleriyle alakalı bir durum olmadığını, Türkiye’nin 2023 hedeflerine yaklaşabileceği ekonomik çözümleri üretmesi gerektiğini belirterek “İktidara kim gelirse gelsin bizim yeni reformlara ihtiyacımız var” dedi.  

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, Türkiye Ekonomisi, seçim ne getireceği, ekonominin durumu ve bunlarla ilgili ne yapılması gerektiğiyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. “4-5 seneden beri Türkiye ekonomisinde aşırı bir durgunluk var” diyen Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, “Türkiye Ekonomisindeki durgunluğu iktidar partisi de muhalefet partisi de söylüyor. Büyüme rakamlarının ve diğer rakamları da bunu teyit ediyor. Seçimin gelmesiyle de bu belirsizlik biraz daha artıyor. Bizim şu anda ekonomide yapısal reforma ihtiyacımız var. Siyaset bunu doğru algılar. Siyaset ekonominin gereklerini değil siyasetin gerektirdiklerini yapıyor” dedi.

selcuk-universitesi-iktisadi-ve-idari-bilimler-fakultesi-iktisat-bolum-baskani-prof.-dr.-ahmet-ay.jpg

SEÇİM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Seçimlerin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Ay,  Normal zamanlarda olmuş olsa ikinci seçimi ardından üçüncü seçimi yaparsınız. Şu anda hem dünya ekonomisinde hem de Türkiye ekonomisinde ciddi manada sıkıntı söz konusu. Böyle bir sıkıtının içerisinde yeni bir seçim ciddi manada bir problem olur. Ama bu yeni bir seçim yapmamak için bahane değil” diye konuştu.

DİYALOĞU ÖĞRENMELİYİZ

Türkiye’nin artık diyaloğu öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Ay, “Tek parti iktidarlarının son dönemlerinde biz bu sıkıntıyı yaşıyoruz. 50’lerde, 80’lerde şimdi benzer şeyler oluyor. Tek Parti iktidarlarının ilginç olan özelliklerinden biri de ilk dönemleri reformist oluyor. Ondan sonraki ikinci ve üçüncü dönem reformist olmadı. Türkiye’de tekrar eden bir durum bu” ifadelerini kullandı.

BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ

Türkiye’de belirsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade eden Ay, “Türkiye’nin bundan sonra ister tek başına ister koalisyon ne olursa olsun bu belirsizliğin giderilmesi gerekiyor.  Bizim bakmamız gereken seçimin sonucu ne çıkar değil, diyelimki seçimin sonucu benzer şekilde çıktı. Bir daha seçim yapacak değiliz.  Mutlak suretle diyaloğu geliştirmemiz lazım. Bunu öğreneceğiz. Türkiye’nin yönetilebilir olması lazım. Türkiye ciddi manada kamplaşmaya doğru gidiyor. Bu yönetilebilir olmayı zorlaştırıyor.  Ekonomide bozulma var. Ama yeni olan bir şey değil. İhracat rakamlarımızda 2008’den itibaren hiçbir değişme yok. Bu iktidarla alakalı bir durum değil. Bu ekonominin yapısal anlamda ciddi sorunlarının olduğunu ortaya koyar. Seçim belirsizlik ortamı da bunu körükler. Kur artıyor haliyle bu durumda” şeklinde konuştu.

YAPISAL REFORMLARA İHTİYAÇ VAR

Ekonominin siyasetteki belirsizlikten etkilendiğini ve etkileneceğini belirten Ay, “Ekonomide bugün ortaya çıkan kurun artması. Ekonomideki sorunun gözükmesi 7 Haziran sonrasında ortaya çıkan bir durum değil. Yani bizim hastalığımız vardı. Bu hastalığımız gün yüzüne iyice çıktı.  Bunun herhangi bir siyasi partiyle ilgisi yok. Genel itibariyle Türkiye ekonomisin genel yapısıyla alakalı. Ekonomimizin Yapısal sorunları var. Bu sorunların çözülmesi lazım. Gelecek hükümetin ekonomide yapısal reformları çözme başarısının göstermesi gerekiyor. İktidara kim gelirse gelsin bizim yeni reformlara ihtiyacımız var.  2023 hedeflerine yaklaşabileceğimiz ekonomik çözümleri üretmemiz lazım. Ekonominin yapısal problemlerini çözülmesi lazım” dedi.  Seçimin her zaman ilave bir yük olduğunu sözlerine ekleyen Ay, “2014’te seçim yaptık 2015’te iki tane seçim yapacağız ve iki yılımızı kaybettik. Seçime girdiğimizde her şey unutuluyor Türkiye her şeyi unutuyor. Seçime odaklanıyoruz. İki yıl bizim gibi ülkeler için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ