Yeni sistem Konya’dan başlayacak

Yeni sistem Konya’dan başlayacak

Yangınlara daha hızlı ulaşmak adına merkezden uzak taşra bölgelerde gönüllü itfaiyecilik faaliyetlerini başlattıklarını söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici Gönüllü İtfaiyeciliğin daha fazla gelişmesi adına geçen sene Türkiye Belediyeler Birliği ile yaptığımız İtfaiyecilik Tanıtma programlarını bu sene Başbakanlık Tanıtma Fonu ile birlikte gerçekleştireceklerini söyledi.

Yangınlara daha hızlı ulaşmak adına merkezden uzak taşra bölgelerde gönüllü itfaiyecilik faaliyetlerini başlattıklarını söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici Gönüllü İtfaiyeciliğin daha fazla gelişmesi adına geçen sene Türkiye Belediyeler Birliği ile yaptığımız İtfaiyecilik Tanıtma programlarını bu sene Başbakanlık Tanıtma Fonu ile birlikte gerçekleştireceklerini söyledi.

Son 5 yıldır İtfaiye teşkilatının yaptıklarını halka daha iyi anlatabilmek adına 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasındaki İtfaiyecilik Haftası etkinliklerine daha fazla önem verdiklerini söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “Geçen yıl İtfaiye haftası gelmeden 222 bin kişiye acil tahliye eğitimi verdik. Aynı zamanda geçem yıl Türkiye’de bir ilk olan Türkiye Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya’da “İtfaiye Sempozyumu” yaptık. 3 gün devam eden bu programa Türkiye’nin tüm illerinden katılım oldu. Yurt dışından da sempozyuma büyük bir katılım oldu. Yine geçen sene ilk defa düzenlediğimiz bu sene de ikincisini düzenlediğimiz zor şartlarda çalışan itfaiyeciler ve basın mensuplarının olduğu Basın İtfaiye Ödüllerini gerçekleştirdik. Bu program da Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyordu. Bu sene de inşallah bu programın ikincisini düzenleyeceğiz. ”dedi.

cevat-isbitirici--(1).jpg

HER KÖYE BİR İTFAİYE ARACI

Büyükşehir Yasası ile birlikte görev alanlarının oldukça genişlediğini ancak Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in çabalarıyla en uzak bölgelere bile itfaiye araçları gönderdiklerini aktaran İşbitirici,“Konya 42 bin kilometrekareyle Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ili konumunda bulunuyor. Bu nedenle de her yere profesyonel İtfaiye İstasyonu kuramıyoruz. Yani nüfusun az olduğu kırsal alanlar ve coğrafi yapının uygun olmadığı yerlerde gönüllü teşkilatı kurmaya karar verdik. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek tüm köylere 3 tonluk mobil tanker gönderdi. Köylerde muhtar ve belirlediği iki kişi ile birlikte çıkan yangınlara kendileri müdahale edebilecek şekilde eğitimlerini verdik. Gönüllü itfaiyeciliğin daha fazla gelişmesi için geçen sene Türkiye Belediyeler Birliği ile yaptığımız itfaiyecilik tanıtma programlarını bu sene Başbakanlık Tanıtma Fonu ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu program da yine Türkiye’de bir ilk olacak ve Türkiye’deki tüm iller katılacak. Bu programlarla belki de gönüllü itfaiyeciliğin temelleri Konya’da atılmış olacak.” şeklinde konuştu.

itfaiye-(1).jpg

“CAN VE MAL KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN ÇABALIYORUZ”

Büyükşehir yasasından sonra İtfaiye Teşkilatının913 personel,108 istasyon ve 262 araçla hizmet verdiğini ifade eden İşbitirici, “İtfaiye Teşkilatları Belediyelere geçtikten sonra özellikle yerel hizmet noktasında çok önem arz eden bir birimdir. İtfaiye teşkilatları can ve mal kaybını en aza indirmek için 7/24 çalışmaktadırlar. Bu bağlamda da itfaiyenin hızlı ve etkin bir şekilde çalışması gerekiyor. Konya’da büyükşehir yasasından önce standartlarımızı 6 dakikaya düşürmüştük. Bu yasayla birlikte kırsal alandaki istatistiklerimiz bizi ister istemez etkiledi. Dünya standartları da 6 ile 8 dakika arasındadır. Konya 112 Acil Çağrı Komuta Merkezine geçti. 110’u aradığınızda da bu telefona 112 hattı bakıyor. Yani santral görevini artık 112 Komuta Merkezinden alıyoruz. Bu şekilde bize yangın ihbarları süzülmüş bir şekilde geliyor. Bu ihbar alındıktan sonra oradaki mıntıka haritasına bakılarak yangın neredeyse o bölgeye en yakın mıntıkaya yangın ihbarı atılıyor.” ifadelerini kullandı.

“KONYA’NIN HER YERİNDE GÖREVE HAZIRIZ”

Yangınlara en hızlı bir biçimde müdahale edebilmek adına Konya’nın değişik yerlerinde itfaiye merkezlerinin olduğunu söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Eğitim ve Önleme Şube Müdürü Latif Erdoğan, “Sancak Mahallesinde Sanacak İtfaiye Merkezimiz, Aydınlıkta Selçuklu İtfaiye Merkezimiz, Adliyenin yanında Karatay İtfaiye grubumuz, Ahmet Özcan Caddesinde Meram İtfaiye grubumuz, Çumra, Kaşınhanı veKaramanyolu’na hizmet eden Kaşınhanı İtfaiye grubumuz var. Bunların yanında ilk müdahaleleri yapabilecek bir araç ve üç personelle hizmet veren 4 tane de mobil itfaiye müfrezelerimiz var.  Sabah personelimiz göreve başladığında yangınların türüne göre kimin müdahale edeceği belirlenir ve görev dağılımı yapılır. Ev yangını, trafik kazası, göçük ya da ot yangınlarına müdahale edecek personel sabah başçavuş tarafından belirlenir. İtfaiye personelimiz yaklaşık 30-35 saniyede kıyafetleri giyilmiş araçlarına binmiş ve yola çıkmış olurlar.” dedi.

latif-erdogan.jpg

“ÖNLEMLER ALINARAK İTFAİYENİN YÜKÜ AZALTILABİLİR”

Bazı yangınların dönemsel bazılarının ise zamanının belli olmadığını belirten Erdoğan, “Yangınlar dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaz dönemlerinde artış gösterir. Yazın orman yangınları, kışın da bacadan kaynaklanan ev yangınları olur. Fabrika yangınlarının ise herhangi bir dönemsel durumu yoktur.  1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesinin kendi itfaiye birimleri var. Torku’nun yine kendi itfaiye birimi var. Küçük çaplı işletmeler de bir itfaiye teşkilatı kurmasalar bile alabilecekleri tedbirler vardır. Yangın söndürme tüpleri, ikinci tahliye çıkışları, ışıklı yön levhaları, şarjlı yangın ışıldakları, yangın dolapları, duman dedektörleri gibi önlemler alınabilir. Bu önlemlerle bazı küçük çaplı yangınlar itfaiyeye gerek kalmadan kontrol altına alınabilir.  Yangın tüpleri konusunda bazı şeyler yanlış biliniyor. Bu tüpler iki yılda bir değiştiriliyor aslında 4 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Ancak her altı ayda bir kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrolü de uzman bir kişinin yapmasına gerek yok.” şeklinde konuştu. 

itfaiye-(6).jpg

“İTFAİYECİLİKK BİR MESLEK SAYILMIYOR”

İtfaiyecilerin zor şartlarda çalıştıklarını ve bekledikleri değeri göremediklerini de sözlerine ekleyen Erdoğan, “İtfaiyeciler zor durumda olan herkese yardım ederler. Herkesin koşarak kaçtığı yerlere itfaiyeciler koşarak giderler. İtfaiyecilik gönülden ve sevilmeden yapılabilecek bir meslek değildir. Avrupa’da birinci sınıf bir meslek olarak kabul edilir. Bizde ise henüz daha 2009 yılında Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçmiş ama teknik hizmetler sınıfına geçememiş bir meslektir. Daha doğrusu itfaiyecilik hale bir meslek sayılmıyor. İtfaiyeciliğin ülkemizde gelişebilmesi ve itfaiyeciliğin hak ettiği yeri bulabilmesi için bu itfaiyecilik haftası çok büyük önem taşıyor. İtfaiyecilikle ilgili bu tür organizasyon ve programların daha da yaygınlaşması gerekiyor.”  diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ