İsmail Koç

İsmail Koç

YENİ VE BÜYÜK TÜRKİYE’YE KOŞAR ADIM…

YENİ VE BÜYÜK TÜRKİYE’YE KOŞAR ADIM…

Türkiye son 15 yıldır her anlamda çok büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bunu değişim ve dönüşümü çevremizi gözlemleyerek çok rahat bir şekilde fark edebiliyoruz. 

Konya’da Çarşamba günü Yenilikçi Liderler Topluluğu tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı ortağında “inovasyon temalı” Yeni Türkiye ve Yenilikçi Türkiye temalı bir zirvenin açılışı gerçekleştirildi.

İnovasyon yeni yeni hayatımıza giren bir kavram.

İnovasyon kavram olarak, hem bir yenilenme sürecini hem de bunun sonucunda bir yeniliği ifade eder. İnovasyon daha çok sıkıntıları giderme konusundan odaklanarak var olan bizi rahatsız eden sorunlara çözüm bulmakta olabilir.

İnovasyon yeni bir buluş değildir. Daha çok günümüzde var olan bir ürün, hizmeti ele alıp ürüne yeni etkin özellikler katıp yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır.

Bu aşamada önemli olan değişen yeni özelliğin etkin olmasıdır. Özgün bir özellik katmasıdır.

Tanımdan da anlaşılacağı gibi Türkiye’nin günümüzde en çok ihtiyacı olan şey de tam olarak inovasyon…

Türkiye için inovasyonun önemi gün geçtikçe artıyor.

Uğur Erdoğan Yeni Türkiye ve Yenilikçi Türkiye Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada inovasyonun önemini net bir biçimde açıklayan çok güzel bir örnek verdi.  Örnekte son yıllarda hayatımıza giren haberleşme uygulaması whatsapp ile Türkiye’nin gururu Türk Hava Yolları karşılaştırıldı. Türk Hava Yolları bugün 20.000 çalışanıyla bir dünya markası iken whatsapp sadece 40 kişiyle yönetiliyor ve Türk Hava Yolları’nın büyüklüğü whatsapp’ın yüzde 1’i kadar…

İşte inovasyon ve gerekliliği…

Türkiye’nin ihracat rakamları her geçen yıl daha da artıyor. Bunlar çok sevindirici gelişmeler ancak bizim tonlarca ağrılıkta ürettiğimiz bir üründen kazandığımız paradan çok daha fazlasını elin oğlu küçük teknolojik aleti satarak kazanabiliyor.

Bizim de artık ülke olarak katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretmemiz gerekiyor.  

Bu noktada inovasyon gibi artık hayatımıza giren bir başka kavram daha karşımıza çıkıyor.

Endüstri 4.0…

Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve Endüstri 4.0 aynı zamanda bu yapı akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynuyor. Bu devrim, üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve iyi bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlayacağı için daha verimli işler ortaya çıkaracaktır.

Geçtiğimiz haftalarda Konya’da Savunma Sanayi ve Endüstri Zirvesi gibi iki önemli organizasyon daha yapıldı. Savunma Sanayi’nde yerli üretim silahlarımızı, Endüstri Zirvesi’nde de yerli makinelerimizi görme fırsatı bulduk.

Türkiye’de ve Konya’da elhamdülillah güzel şeyler yapılmaya çalışılıyor. Bunlara sürekli şahit oluyoruz.  

Bugüne kadar hep bize bir şey üretemeyeceğimiz öğretilmiş ve bizi tüketici bir toplum olmaya mahkûm etmişler. Ancak artık bunlar yıkılıyor. Türkiye yavaş yavaş ayağındaki prangalardan kurtulmaya başladı.

Türkiye şu anda dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumunda bulunuyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da hedef olarak dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alabilmeyi gösteriyor. 

Türkiye önüne koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için inovasyon, AR-GE yatırımları ve Endüstri 4.0’a geçiş büyük önem taşıyor. Konya’da bu geçişin lokomotif şehirleri arasında yer alıyor.

İnşallah Türkiye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde konulan hedeflere ulaşacak ve dünyanın sayılı ekonomileri arasına girecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR