Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Yeni Yer Yeni Haber

Yeni Yer Yeni Haber

Son günlerin şöhretli sözü “yeni” kelimesi; eskiye dair olumsuzlukları geride bırakıp sorunların çözümlendiği, zorlukların giderildiği ve daha çok umutların arttığı bir beklentiye tekabül ediyor. Yeni Haber gazetesinin yayın hayatına çıkış sürecini az da olsa bildiğim için şu günden o günlere bakınca gazeteye konulan ismin isabetli ve yerinde bir tercih olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.

Şimdilerde gazetemiz “Yeni Haber” yeni mekânında çalışmanın heyecanını yaşıyor. Ankara Caddesindeki yeni yerinde daha dinamik ve daha coşkulu bir şekilde güçlü, özgür ve özgün olma yolunda büyük adımlar atacağını biliyoruz.

Yayın hayatına başlayalı daha ne kadar oldu ki, bir gazete için çok erken sayılabilecek sürede geçti emeklemeyi. Genç bir gazete henüz, bu nedenle yeni mekânın yeni ufuklar açacağını umuyoruz.

Yeni Haber’in nasıl da zorluklarla kurulduğunu, karşılaştığı tüm olumsuzluklara rağmen ilerlediğini kurumsal bir yapıyı oluşturmak adına özveriyle çabaladığını gazeteyi elinizde aldığınızda hissedebilirsiniz. Dışarıdan kurulmuş bir düzenin rutin işleyişi gibi görünse de gazete çıkarmak aslında her gün bir kitap yazmaya ve basmaya benzer.

Peki, bunca zahmet ve çaba, oldukça sorunlu ve meşakkatli bir yolda yürümeyi değerli kılar mı? Elbette, illaki değerli ve mühimdir. Eskilerin neşriyat dediği basın yayın ürünleri ilk günlerinden beri etki alanları, denetim güçleri, görülmeyeni görme ve duyurma yetenekleriyle günümüz dünyasının iletişim silahları olmuşlardır.

Yerel basın belki de ülkemize has(!) bir şekilde arzuladığı seviyede değildir. Gerek mali, gerek fiziksel gerekse çalışma şartları bakımından sınırlarının ötesinde performans göstermek zorundalar. Oysa yerel basın özellikle yerel yönetimlerin denetimini sürekli yapabilme gücü ve iradesine sahip tek kamu sesidir. Bölgesel düzeyde olup bitenleri daha özele kadar takip edebilme imkânı yerel basın aracılığı ile mümkün olur.

Kamuoyunun aslında görüp de söyleyemediği, söylemek için imkân bulamadığı birçok durumu yerel gazeteler gündeme taşımaktadır. Politik yapılar, yerel yönetimler, bölgesel kuruluşlar ve firmalar yerel gazeteleri, bu gazetelerin ne dediğini illa takip eder ve önemserler. Özellikle yerel yönetimler ve firmalar için kamuoyunda kendileri ile ilgili her haber ayrı bir öneme sahiptir. Eleştiri almışsa cevap vermek özgü almışsa reklamını yapmak gibi bir pozisyon alma durumunda kalırlar. Bu tesiri ancak yerel basın yapabilir.

Ben “Yeni Haber” gazetesinin de bu hassasiyetle çalıştığını biliyorum. Koşturuyorlar, çabalıyorlar. Diğer gazetelerin yaşadıkları problemleri, zorlukları onlar da çekiyor. Gelen ilanlar böyle kurumsal bir yapıyı çevirecek kadar değil, reklam deseniz tek sütun reklam vermek bin bir naz dökenler yok değil, dağıtımda yaşanan sıkıntılar, yetişmiş eleman eksikliği, bir muhabirin beş altı noktaya yetişmek zorunda kalması, politikacıların, iş adamlarının nazı, kaprisi, baskısı, yönlendirme uğraşı ve elbet; nitekim bir ticari kuruluşu çekip çevirme meselesi…

Kolay yok zora rağmen, doğrudur.  Ancak bir yerel gazetenin hele ki bir tavır ve duruş sahibi olarak ayakta kalabilmesinin “kolaya rağmen” çok zor olduğunu belirtmek gerekir. Atacağınız bir manşet, sürmanşete taşıyacağınız bir haber, değişkeni farklı birçok neticeye götürebilecektir. Bu yüzden gazetenin alacağı riskle umduğu sonuç, bıraktığı izle yüklendiği sorumluluk ağırdır.

Ben bu sorumluluk bilincinin çalışanları nezdinde Yeni Haber’de olduğu inancındayım. Bu inançla yeni yerin “Yeni Haber” için hayırlar ve bereketler getirmesini diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR