Gülşen Yılmaz

Gülşen Yılmaz

Yeni yılı iyi okuyun

Yeni yılı iyi okuyun

2019’un bu ilk gününde en büyük temennilerimden birisi bol bol kitap okuyan bir millet olmamız. Böyle sokakta, çarşıda, AVM’lerde elinde kitaplarla gezen insanlar görelim.
 
O zaman aslında yeni yıla dair içimizden geçen diğer bütün iyi dileklerde gerçek olabilir. Kitaba aşina bir millet; barıştan, sevgiden, saygıdan, hoşgörüden, mutluluktan yana olur. Bir insan kitap okuyorsa kadına el kaldırmaz. Sokakta kendi halinde yürüyen köpeğe tekme sallamaz. Ya da sırf farklı fikirleri var diye bir kişiyi yargısız infaz etmez. Tabii burada gerçek manada okumaktan bahsediyorum. Boş beleş üniversite okumuş, okul hayatı boyunca kitapçıya sadece dönem başlarında gidip ders kitabı almış, hatta onu bile almayı beceremeyip fotokopisini çektirmiş şahsiyetlerden bahsetmiyorum.
 
Aslında sadece okumakla da iş bitmiyor. Okuma eylemini yeteri kadar ifa eden bir kişi artık kendi fikri hayatını geliştirip olaylara ve şahıslara geniş perspektiften bakmayı becerebilmelidir.
 
Cemil Meriç’in ‘Bu Ülke’ isimli kitabında geçen şu bölüm söylemek istediklerimi özetliyor; “Başkalarının sözleriyle yetinmek, her konuda başkasının anlayışına, başkasının fikirlerine başvurmak, alışkanlıkların en kötüsü. 'Kitapta okudum, gazetede yazıyor' gibi sözler iradenin ve kişiliğin yokluğunu gösterir.”
 
Aynı eserde Meriç, şu on ikiden vuran cümleyi de söylüyor;  “Zekânın tavırlarını efendileştirmek için okumak zorundayız.”
 
Okumak adına yazılacak binlerce sayfalık yazıyı tam manasıyla tek bir cümlede açıklamış değil mi?
 
Bu arada artık kimse, kitaba ulaşamıyorum, çok pahalı alamıyorum, gibi bahaneler üretmesin diye herkesin elinden düşürmediği telefon ve tabletlere indirilebilen yeni bir uygulama geliştirildi.
 
“Kütüphanem cepte…”
 
Aslında uygulamayla tanışmam biraz geç oldu. Bu konuda kendime kızarken fark ettim ki henüz duyurusu yapılmamış. Fakat bu halde bile 25 bin kişi uygulamayı kullanmaya başlamış.
 
Düşünsenize devasa bir kütüphane! Türkiye’deki 160 kütüphaneyi içine alan bir çip gibi elimizin altında duruyor.
 
Uygulamaya girerek istediğiniz halk kütüphanesine e-üyelik yapabilir, anında e-kitaplara erişebilir, katalog taraması yapabilir, ödünç aldığınız kitapların süresini uzatabilir, üyelik bilgilerinizi güncelleyebilir, kayıt yaptırdığınız halk kütüphanesini değiştirebilir ve bütün halk kütüphanelerinin hizmet bilgilerine erişebilirsiniz.
 
Eğer ki e-kitap kapasitesi de yeterli oranda geliştirilirse her yaştan insan için büyük bir kaynak özelliği taşıyacak.
 
Benim gibi ‘Koha’ sisteminden illallah demiş kişiler içinde yeni bir kapı olacak gibi gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR