Mohd Manazir

Mohd Manazir

YENİ YILIN KUTLAMASI LAZIM MI?

YENİ YILIN KUTLAMASI LAZIM MI?

Her toplum kendi inancına göre çeşitli bayram kutlama etkinlikleri düzenleyerek duygularını, hislerini çıkar. Bu bayramlar içerisinde bazıları Milli Bayram olarak kabul edilirken bazıları ise hurafe çerçevsine yer alınmaktadır.  
 
“Bayram kelimesinin ilk kullanıldığı yer Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügati’t- Türk adlı eseri olmuştur. Burada kelime olarak bayramın bedhrem olduğu ancak Oğuzların bu kelimeyi beyrem şeklinde kullandıkları ve halk arasında gülme sevinme, bir yerin ışıklarla bezenmesi ve orada sevinç içinde eğlenilmesi olarak tarif edilmiştir” (Şeneken, 2009: 1).  
 
Her bayramın kendisine has duygusal ve manevī bir anlamı bir mesaji vardır elbette. Bu mesjalar içerisinde kötü alışkanlıklardan uzak durmak, ihtiyaç sahiplerin ihtiyaçlarını karşılamak, eş dost ve yakınlarımızı ziyaret etmek, yaşlıları ve yetimleri o gün unutmamak ve buna benzer daha çok çarpıcı misalleri vardır.
 
İnsanlar uygarlaşınca kafalarına göre türlü türlü bayramlar ve festivalleri kutlamaya başlamıştır. Onalardan bir tanesi “Yılbaşı Kutlaması”dır. Yılbaşı kutlamak batı ülkelerinde eskiden beri süregelen bir kültür olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Bilindiği gibi “birçok insan bu geceyi kutlar ve kırgınlıkları, kızgınlıkları geride bırakmak için Yeni Yıl, bir fırsattır.” der. Amma bana sorarsanız bence bu gecenin diğer gecelerden hiçbir farkı yoktur. Olsaydı büyüklerimiz bu geceyi bize anlattırdı.
 
Ne yazık ki aşağı yukarı dünyanın her yerinde yılbaşı  kutlanır hatta bazı ülkelerde bu gecede çok tuhaf şeylerin yapılmasını da duydum okudum. Ve yılbaşı kutlamaları, Hıristiyan aleminin bir adetidir ancak bunu kutlayan Müslüman sayısı da az değildir.
 
Ne yazık ki biz yılbaşı kutlamalarına çok önem veriyoruz. Yoksa bu hazırlıklar neden ?
 
Yeni yıla girmeden mesaj paketleri yaptırmak bir hafta önceden eş dostlarımıza yılbaşı mesajları göndermek hatta bazen aynı mesaji kopyalayıp diğerlere iletmek
 
31 Aralık gecesinin saat 12’sinin geçmesini anbean beklemek
 
Çarşıları, sokakları ve evleri süslendirmek
 
Açık yerleri eğlence merkezi haline getirmek
 
Okullarda Yeni Yıl Kutlama Programları düzenlemek vesaire Yeni Yıl Kutlamasının birer örneğidir.
 
Daha birçok yanlış şeyler yapılır yılbaşı kutlama bahanesiyle. Yılbaşı kutlaması, Batı’nın bir oyunu’dur. Bu oyun sayesinde Batı kendi ürettiği tüm ürünleri birtakım indirimlerle insanlara satıyor ve zavallı insan da indirim görür görmez gereksiz yere para harcamış oluyor.
 
Unutmayalım ki yılbaşı kutlaması sadece bizim paramızı, vaktimizi ve enerjimizi çalmıyor aynı zamanda bizi zararlı ve kötü alışkanlıklara yöneltiyor.  Demek yılbaşı kutlaması insanın sağlına bir zarardır ve Allah Teʿālā, insanın sağlına zarar veren her şeyi haram kılmıştır. Bunun dışında yılbaşı kutlaması, Hıristiyan aleminin bir adetidir. 
 
Ve bu hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyurur “من تشبح بقوم فھو منھم  kim bir kavme benzerse o da onlardandır.” Şimdi biraz özeleştiri yapalım ve karar verelim ki biz hangi kavme benzemek istiyoruz?  Bizim gayemiz nedir?
 
Eger bizim hedefimiz iyi bir kul olmak, Allah rızası için hayatımızı sürdürmekse gayr-i müslimlerin örf ü adetleri ve kültürlerinden kendimizi ayrı tutmak lazım olacak.
 
Rabbimiz bizi ıslah etsin!
 
Gönlümüze, ailemize, milletimize, sevdiklerimize huzur getirsin. Āmı̇̄n vesselām...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi
SON YAZILAR