Yer altı kömür işletmecilerine bayram müjdesi

Yer altı kömür işletmelerine maliyet artışları sebebiyle verilecek desteğin Ramazan Bayramı'ndan önce ödenmesi planlanıyor.
Yer altı kömür işletmecilerine bayram müjdesi

Yer altı kömür işletmelerinde işçi maliyetlerine uygulanacak desteğinRamazan Bayramı'ndan önce ödenmesi için kamudaki çalışmalar hızlandı.

"Torba Kanun" kapsamında düzenlenerek 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giren değişiklikle yer altı kömür işletmelerinde çalışanların maaşları iki asgari ücrete çıkarılmış, günlük çalışma süresi 6 saate indirilmiş ve yıllık izin gün sayısı da 4 gün artırılmıştı.

Bu düzenlemelerle oluşacak ücret ve maliyet farklarının karşılanması için yer altı kömür işletmelerine destek verilmesi amacıyla Resmi Gazete'de "Yer Altı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ" bu hafta sonu yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Edinilen bilgiye göre, 1 Ocak 2016'dan itibaren geriye dönük olarak sağlanacak ödemelerin Ramazan Bayramı'ndan önce yapılması için, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yoğun mesai harcıyor.

İşletmecilerin ilk ödemeler için dolduracağı bu form Ocak-Mayıs 2016 dönemine ait verileri içerecek. İşletmecilerin MİGEM'e e-posta yoluyla gönderdiği başvurularla Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan verilerin karşılaştırılmasının ardından bu döneme ilişkin ödemeler yapılacak.

Söz konusu destek kapsamında yapılacak bundan sonraki ödeme başvuruları internet üzerinden gerçekleştirilecek.

Kişi başı bin 719 lira destek verilecek

İşletmelere verilecek destek, işletmenin aylık üretiminin toplam çalışan sayısına bölünmesiyle işçi başına düşen kömür miktarına göre hesaplanacak. Buna göre, kişi başına düşen günlük üretim miktarının 1,5 tondan fazla olması durumunda bir maden işçisi için bin 719 lira 70 kuruş ödeme yapılacak.

Günlük üretimin 0,5-1,5 ton arasında kalması durumunda kişi başına verilecek destek bin 547 lira 70 kuruş, yarım tondan daha az olması durumunda ise bin 375 lira 76 kuruş olacak.

Bu destekten kapalı işletmeler faydalanabilecek. Çalışan başına ödenen tutarlar, iş sağlığı ve güvenliğine uymayan işletmelere verilmeyecek.