Ali Kaya

Ali Kaya

Yerel Seçim Heyecanı Başladı

Yerel Seçim Heyecanı Başladı

Türkiye’nin hemen her bölgesinde 31 mart 2019 da yapılacak mahalli idareler ve yerel seçimler günden güne kendini göstermeye başladığı şu günlerde, özellikle mahalli idareciler olarak muhtar aday adaylarını, il, ilçe yönetmeye aday belediye başkan aday adaylarını sıkça duymaktayız. Aday adayları sosyal medyanın ulaşacağı her kişiyi etkileyecek paylaşımlar da dikkatimi çekmedi değil. Bunlardan bir İlçenin belediye başkan aday adayının ilçesine yönelik coğrafi tarihi, kültürel ve jeopolitiğini o kadar süslü kelimelerle anlatmış ki hayran olmamak elde değil. Tabi ki bir aday adayını desteklemeyen kitlenin sarf ettiği karalamak amaçlı eleştirileri de bir o kadar ustalık ifade eden eleştiriler sosyal medyanın ulaştığı kitleyi ne kadar etkileyip etkilemediği 31 mart seçimlerin de ortaya çıkacak daha önümüz de dolu dolu olmasa da beş ay gibi uzun bir süre var. Bu uzun sürede aday adayları önce kendilerini partileri tarafından aday göstermelerini sağlamak için Ankara  da genel merkez veya TBMM de kulis yapmaya veya  İl  başkanlıklarını sık sık ziyaret ederek destek toplamaya çalışmaları takdire şayan bir kovalamaca olduğunu söylemek gerekir. Diğer taraftan Siyasi parti genel merkezlerinde özellikle büyük şehirler de halk tabanın da karşılığı olan, vizyon sahibi ve her kesimin desteğini alacak isim arayışlarını sürdürmeleri 31 mart seçimlerine verilen önemi göstermektedir.

Mahalleler de muhtar adaylarının sayısının 31 mart seçimlerinde çok yüksek olacağı tahmin edilmesi devletin muhtarlara verdiği aylık maaşın etkisi oldukça fazla olmaktadır, Muhtar maaşlarında ki bu artış  sonrasında neredeyse bir mahallede muhtarlık için hısım akraba enişte kayın arasında büyük bir rekabet olacağını görülmektedir. Bir muhtar adayının “oyunuzu verin hizmet görün” gibi paylaşımları yerel seçimlerin sadece belediyeler de değil mahalle muhtarlıklarında da çok çetin geçeceği izlenimi vermektedir. Bu da Muhtar adaylarının seçime bir program ve hizmet sözleri ile hazırlanacağını ve seçim vaatlerini sıralayacakları bir yerel seçim olacağı kanaatindeyim.

31 mart seçimlerin de mahalli idareler de belediye başkan adaylarının da özellikle nüfusu az olan ilçelerde hatır gönül ilişkisi üzerinden işleyeceği düşünülse de iktidar partisi olan Ak Parti’nin adaylarının Türkiye’nin hemen her bölge belde de diğer adaylar tarafından dikkatle beklendiği de bir siyasi gerçektir. Mart 2014 mahalli idare seçimlerinde  Ak Parti belediye Başkanlarından yorulan, yıpranan başkanların tasfiye edileceği söylense de bu seçimlerde Ak parti kriterleri Liyakat ve ehliyet olarak belirlenmesi 24 haziran seçimlerinde muhalefetin  seçim kaybı rövanşını yerel seçimlerde kağıt üzerinde olmasa da duygu ve düşüncelerindeki ittifak yerel seçimlerde özellikle büyük şehirlerde Büyük şehir  Belediye Başkanlığının çoğunu alarak  Ak parti ve Başkan Erdoğan yönetimini zora sokmak istemektedirler. Çünkü muhalefet 31 mart seçimlerini Başkan Erdoğan ve Ak Parti için bir güven oylaması olarak görüyor. Yerel de kaybeden Başkan Erdoğan’ı erken genel seçime sokarak yeni bir seçimle Erdoğan’ı yıkma stratejisi gütmektedir. Başkan Erdoğan Grup toplantısın da  yaptığı konuşmada 31 mart seçimleri ile ilgili olarak “Kimse bu benim yakınım diye aday teklifi ile gelmesin. Yerel seçimlerde aday belirlerken ehliyet ve liyakat en büyük kriterimiz olacaktır.” Demesi yerel de taban da karşılığı olan ve yerel yönetimler de başarılı olabilecek aday arayışı içinde olduklarını bu kritere uyan adayları belirleyeceklerini göstermektedir. Çok daha önceki konuşmalarında yerel yönetimler de olan  Ak Parti teşkilatlarına gönüllere dokunmamız gerekiyor sokak sokak ev ev gezerek sorunları bulacağız ve çözeceğiz diyerek siyaseti yapan teşkilatlara önemli yol haritası vermişti. Ben de Ak Parti siyaset akademisi derslerinde  konuşmasını beğenerek dinlediğim Antalya Kepez Belediye başkanım Sayın Hakan Tütüncü beyin  şu anlamlı cümlelerini size aktarmak istiyorum “ Yeryüzün de yaratılmışların en şereflisi insansa, yaratılan her şey insana hizmet etmek için vardır. Devlet  insana hizmet organizasyonun adıdır. Vatandaşın devletten beklediği en önemli şey şefkattir. Belediye olarak bizler yol su alt ve üst yapı gibi hizmetleri vermek zorundayız ama bu hizmetler  insan merkezli belediyecilik anlayışı ile vatandaşın  her  an   yanında bulunarak ona bu güven hissini vererek gönüllere girmek zorundayız.”  Dediği gün kendisini ayakta alkışlamış ve kendisi ile tanışmaktan gurur duymuştum. Darısı diğer belediye başkanlarına. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR