Ali Kaya

Ali Kaya

Yerelde Cumhur İttifakı Neden Bozuldu

Yerelde Cumhur İttifakı Neden Bozuldu

Bu hafta ülke siyaseti çok önemli gelişmelere sahne oldu bunların başında ve en önemlisi Cumhur ittifakının yerel yönetimler de başarılamaması olarak gündeme bomba etkisi yaptı ve bir anda muhaliflerin yüzleri gülmeye ve ellerini ovuşturmaya başladıklarını gördük. Peki, Cumhur ittifakının yerel yönetimler seçimi öncesinde Yerel seçimler için uzlaşı zemini kalmamasının ana sebebi ne olabilir diye düşünecek olursak en başta Mhp lideri Sayın Bahçelinin tabiri ile “Kader Mahkûmları” için istediği genel af konusun da Ak parti ile bir türlü paydaş bulamaması olarak gösterilmektedir. Bir diğer uzlaşı zemini bulunmayan mesele de İlkokullarda öğrencilere okutulması kaldırılan “Andımız” konusunda da görüş ayrılıkları olması olarak da gösterilmekte ise de bana göre esas sebep yerel seçimlerde ittifak yapılmasının zorluğu olarak karşımıza çıkmaktadır, diğer taraftan yerel seçimlerde bu ittifak her iki parti arasında kutuplaşmaları artıracağı kanaatindeyim ve bu tehlike hasebiyle her iki parti tabanı rahatsız edecek yerel seçim ittifakı meselesini kapatmıştır.

Ak parti ve Mhp tabanlarının  kutuplaşması her iki partinin de istemeyeceği  bir durumdur. Nitekim Sayın Bahçeli grup toplantısı sonun da Cumhur İttifakının mecliste ki durumu hakkında sorulan bir soruya meclis çatısı altında İttifak’a devam edileceğini sadece yerel seçimler de ittifakın olmayacağını söylemesi bu görüşümü doğrular niteliktedir. Diğer taraftan Başkan Erdoğan da grup konuşmasında Mhp ile yerel seçim ittifakından vazgeçmesini "Herkes kendi yoluna" diyerek sert açıklama yapmaktan yana olmadığını ve Meclis çalışmalarında Ak parti ile Mhp'nin ortaklaşa ve uzlaşarak kurduğu Cumhur ittifakının devam edeceğinin sinyalini vererek yine her iki parti tabanın da ortaya çıkması kutuplaşmaya engel olmak isteğini görmekteyim. 16 nisan Referandumu ve 24 haziran genel seçimlerin de her iki partinin kurduğu Çumhur ittifakının  ülkeye olumlu yansımalarını  yerel seçimlerde zora sokmak istemediklerini anlatmaktadır.

Yerel ittifakın zor olmasında en önemli faktör her iki siyasi partinin yerel seçimlerde bazı bölgelerde  gösterilecek adaylardan tüm Türkiye genelinde her iki partinin çekişme ihtimalinin yüksek olduğu iller önemli bir yer tutmaktadır. Mesela Adana, Mersin, Kütahya gibi çoğu ilde Ak parti ve Mhp neredeyse baş başa bir oy oranları ile birbiriyle yarışıyor olması yerel seçim ittifakının kurulamamasının ana sebepleri arasında yer almaktadır. Şimdi Mersin veya Adana gibi milliyetçi muhafazakar seçmenin çok olduğu illerde  Büyükşehir Başkan adaylığını Ak parti alırsa İl genel meclis veya belediye meclis üyeleri seçimlerini de Mhp  alırsa kaş yapalım derken göz çıkarmak şeklinde bir uygulamaya geçilmiş olur bu da ana muhalefetin işine yarar. Yerel seçimlerde tabanın istemediği bir Ak parti veya Mhp li bir Başkan adayına diğer taraf oy tercihini kullanmaz ise yerel seçimlerde her iki partinin oy kaybetmesine sebep olur bu da  24 haziran genel seçiminin tekrarını kasım 2019 da  yapmak zorunda kalınabilir, çünkü ana muhalefet bu fırsatı asla kaçırmak istemeyecektir yerel de kaybeden Ak partiyi  genel seçim yapmaya zorlamak isteyecektir. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR