Ali Kaya

Ali Kaya

Yerelin kazananı BBP mi yoksa İP mi olacak?

Yerelin kazananı BBP mi yoksa İP mi olacak?

Şubat ayının ortasına doğru yavaş yavaş ilerlerken Türkiye’nin ana gündemi tabi ki yerel seçimler. Yerel seçimler de oy oranını artırması muhtemel iki siyasi parti var bunlardan biri Cumhur ittifakına dahil olmayan BBP diğeri Millet ittifakının üyesi İyi Parti olacak gibi gözükmektedir.
 Ak Parti ve Mhp Cumhur ittifakını  devam ettirerek  yerel seçimleri Cumhur ittifakının güçlü bir oy oranı ile kazanmak arzusunu ortaya koymaktadır. Başkan Erdoğan ve Sayın Bahçeli bu ittifakı korumak ve geliştirmek için azami gayret göstermektedirler ve Sayın Başkan Erdoğan grup toplantısın da Pazara kadar değil mezara kadar anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek ittifaka verdiği önemi bir kez daha göstermiştir. 16 nisan referandumu ve haziran genel seçimlerinde Cumhur İttifakı kazanan tar olurken bu kazanımları yerel seçimler de tekrarlamak  ve 1 nisan sabahı seçimin keyfine varmak istemektedirler. Diğer taraftan haziran genel seçimlerin de Cumhur ittifakına dahil olan Büyük Birlik Partisi  (BBP) yerel de ittifakta yer almayarak Ak parti den Belediye başkan adayı gösterilmeyen diğer aday adaylarının varacağı bir kapı olmuştur.
 
Bu durum Bbp yerel seçimler de oy oranının artacağı kanısını  uyandırsa da tüm Türkiye geneline etkisinin çok olacağına inanmıyorum. Bir aday adayına başkanım niye Bbp diye sorduğum da o da ittifakın bir partisi Ak parti ve Mhp den zihniyet olarak farklı bir parti değil tabanımız dünyaya bakış açımız birbirine çok benzer diyerek sorumu cevapladı. Ben de geçen hafta Bu adam ne diyor başlıklı makalemde yazdığım kırgın, kızgın ve  küsgünlerin  ne yapacağı ile ilgili sorumun cevabı bu hafta sonu Aday tanıtım toplantısı düzenleyen BBP haberini izledikten sonra kafam da netleşmeye başladı Evet özellikle Ak parti küskünleri büyük bir olasılıkla BBp oy verir düşüncesindeyim ve 31 mart yerel seçimleri Ak Parti içindeki küskünlerin oranı hakkında bizlere fikir verir kanaatindeyim, yine halkın içinde sorduğum sorulardan oyunu hangi partiye verirsin sorusunu yine tekrarladım ve Ak Parti seçmeninin Recep Tayyip  Erdoğan sevgisine hayran kaldım ve sorularımın muhataplarından az sayıda olan bir kısmının  BBP ye oy verebileceğini söylemesi 31 mart seçimlerinin mutlak galibi en azından benim bulunduğum bölgede  Ak Parti olacak kanaatindeyim. Fakat Bbp oy oranını büyük oranda artırsa bile bu orta Anadolu bölgesinden başka bir bölgeyi kapsamayacak gibi durmakta ise de  bu  Bbp’nin  tüm ülke genelin de bir var olma mücadelesi vereceğini göstermektedir ve yerel seçimlere Cumhur ittifakının dışın da kalması ve bunu fırsata çevirme isteğin de olduğunu düşünmekteyim.   
 
Cumhur ittifakının ardından  Millet ittifakı olarak Chp, İyi parti, Dp  ve Saadet partisi ve adı konmamış ittifakın dış destekçisi Hdp  genel seçimlerde cumhur ittifakını yavaşlatmak istemiş fakat başarılı olamamıştır, yerel seçimlerde yine cumhur ittifakını durdurma ve geriletme hayaliyle yine millet ittifakı yapılmış ve yine Hdp büyük şehirler de aday göstermeyerek  gizlide olsa Millet ittifakına dışarıdan  dahil olmuştur. Adı konmasa bile Millet ittifakı genel seçimlerde Chp oyları ile Meclise giren Hdp’nin büyük şehirler de aday göstermeyerek bunun diyetini ödemek istediği kanısını oluşturmaktadır.  İzlenimlerime göre  Millet  ittifakının en çok oy kazanan partisi İyi parti olacak gibi görünse de Güney ve Doğu Anadolu da bunu başarması zor gibi görünmektedir  ve BBP gibi oda yerel seçimleri tüm ülke genelin de var olma mücadelesi vereceği kanısını oluşturmaktadır.
 
Hangi açıdan bakarsak bakalım 31 mart yerel seçimleri iyi parti ve BBp gibi partilerin tüm ülke genelinde bir var olma yarışı olarak ortaya çıkmaktadır kaldı ki Türkiye siyasi tarihinde (tek parti dönemleri hariç) bunu en iyi başaran  yine Ak Parti olmuştur.  
 
Saygılarımla
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR