Ali Kaya

Ali Kaya

Yerelin kazananı kaybedeni kim?

Yerelin kazananı kaybedeni kim?

Yerel seçimler sonrası Başkan Erdoğan seçimin galibi olarak Cumhur İttifakı’nın olduğunu belirtse de özellikle Antalya, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirler de yerel yönetimlerin millet ittifakı adaylarına geçmesi kanaatimce halk tabanında yerel seçimin kazananı CHP olarak görülmektedir. Özellikle İstanbul’u Millet İttifakı’nın özellikle de CHP’nin adayının kazanması sonrası  daha çok dikkat çeken ve ses getiren sonuçları olarak özellikle CHP’nin yerel seçimlerin tek kazananı olarak görülmesine sebep olmaktadır. Çünkü Türkiye’nin siyasi başkenti CHP’de, Türkiye’nin Turizm Başkenti CHP’de dahası tüm Türkiye’nin bir mozaiği olan ekonominin can damarı Başkan Erdoğan göz bebeği olarak görülen gönüllerin şehri İstanbul CHP’li başkanın kazanması sebebiyle yerel seçimin kazananı CHP olmuştur.  31 Mart akşamından beridir İstanbul da yerel seçim sonucunun ne olacağını tüm Türkiye’nin yanın da tüm dünya devletleri de merak konusu olmuştu. Geçtiğimiz çarşamba günü İstanbul il Yüksek Seçim Kurulu Büyükşehir Belediye başkanlığı mazbatasını YSK kararını beklemeden CHP’nin adayı Sayın İmamoğlu’na vererek ilan etmiş oldu. Evet İstanbul’da YSK kararını nasıl verirse versin artık tüm Türkiye de Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı algısının halk tabanında hakim olduğunu görmekteyiz. AK Parti’ye oy verip destekleyen tabandaki esnaftan ev hanımına kadar toplumun tüm kesimleri İstanbul da AK partinin seçimi kaybettiğine inandırılmıştır. İşin özü artık kafalarda İstanbul kaybedilmiştir.

 

Türkiye’de özellikle 1950’li yıllardan sonra yapılan tüm seçimlerin de hiç birinde 31 Mart seçimleri kadar tartışma yaşandığını hatırlamıyorum dahası önceki seçimler de sürekli muhalefet partileri elektrik kesintisi, sahte oy gibi mevzuları dillendirse de elin de sağlam delil olmadığı için bu iddialar sürekli havada kalmış ve seçimleri kaybettikleri için buna kılıf veya bahane hazırlamak tabanlarına mesaj vermek olarak baktığımız iddialar olarak tarihteki yerini almıştı. Fakat 31 Mart Seçimleri’nde özellikle İstanbul da ana muhalefet CHP yerine iktidar partisi AK Parti ve ortağı MHP sahte oy, geçersiz oy ve sandık sonuçlarının tutanaklarında usulsüzlük gibi iddialar ile İstanbul seçimlerine itiraz etse de bu itirazların halk tabanın da pek bir karşılığının olmadığını gördük çünkü halk tabanın da kafalarda İstanbul kaybedilmiştir. Bunun sebebi taban da halkın ekonomik sıkıntı çekmesi gibi bir sebep olamaz. Bunun sebebi yerel seçimler öncesi benim de dikkat çektiğim Ben AK Partiliyim ama başlıklı yazımda da değinmeye çalıştığım AK parti tabanın da bazı rahatsızlıklar olduğunu söylemeye çalıştığım özellikle EYT ve KHK mağdurları mevzusun da patlamaya hazır bir bomba olabileceğini belirttim. Bunun ile alakalı iyi tanıdığım Bilal ağabey özellikle hayat felsefesi ve yaşayış tarzı ile tam bir AK Partili olduğuna inandığım biri ve bir EYT mağduru idi ve yerel seçimler arifesinde bu mevzuya çözüm bulunmaz ise oy vermeyeceğini söylemesi daha dün gibi kulaklarım da. Yine KHK mağduru olan onlarca tanıdığımın yerel seçimlerde Millet İttifakı’na oy verdiklerini biliyorum. Dahası İstanbul gibi büyük bir metropolde İl veya İlçe teşkilatları bu seçime gereken önemi vermediklerine inananlar oldukça fazladır. Dahası Konya’da yaşayan Mehmet amca gibi çoğu AK partili bu görüşe inanmaktadırlar. AK Parti içindeki AKP’liler bu seçimin kaybedilmesin de en büyük sorumlu kesimlerdir diye serzenişte bulunmaktadırlar. Gerçek AK Partililer kendi belediye başkanına yaklaşmakta zorlanırken AKP’liler belediye başkanı ile istediği zaman görüşme imkanına sahipti zaten taban kimin umurun da diye serzenişte bulundular.  Özellikle yerel yönetimlere gelecek Belediye başkan adayları seçiminde  teşkilatların sesine kulak tıkanması veya çok ses çıkaran ilçe başkanlarının istifalarının alınması taban da belli kuvvette bir tepki ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Özellikle Milletvekilleri veya İl teşkilatlarında Adayın dava adamı olup olmadığına bakılmaksızın sadece ahbap çavuş ilişkisi ile aday gösterilmesi AK Parti tabanın da bir güvensizlik oluşmasına sebep olmuştur.

Tüm bunlar yerel seçimler de AK Parti’nin bazı büyükşehirlerde oy kaybetmesine yol açmış ve taban da hala bir kırgınlık sezmekteyiz. Çünkü İstanbul yerel seçimleri için AK Parti tabanı İstanbul’u kaybedilmiş olarak görmektedir. Bana göre yerel seçimin kazananı İstanbul, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirleri kazanan CHP’dir, yine yerel seçimlerin kaybedeni bu büyük şehirleri kaybeden AK Parti’dir. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR