Yerli implantlar Amerikan pazarında giriyor

Trabzon'da 6 yıl önce biri diş hekimi iki kardeşin girişimiyle kurulan diş implantı fabrikasında üretilen tamamı yerli diş implantları, 36 ülkeye ihraç ediliyor.
Yerli implantlar Amerikan pazarında giriyor

AGS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Serçe, ürünlerinin yüksek teknolojili ürünler liginde yer aldığını belirterek cari açığın kapanması için bu tür ürünlere odaklanılması gerektiğini belirtti.

AGS Medikal tarafından 2011 yılında Trabzon'da kurulan diş implantı fabrikası, 6 yılda 36 ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünleri ihracatında önemli bir başarı elde etti. Geçtiğimiz günlerde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay alan yerli diş implantı markası olan firmanın ürettiği "Implance" marka diş implantları, 37'nci ülke olarak Amerikan pazarına girecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AGS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Serçe, 6 yıl önce kurduğu fabrikanın diş implantı alanında Türkiye'nin dışa bağımlılığını önemli ölçüde azalttığını söyledi. Yıllar önce distribütör olarak sektörde faaliyete başladıklarını ve zamanla yüksek teknoloji ihraç eder hale geldiklerini anlatan Serçe, "Hedefimiz ilk olarak ülkemizin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmaktı. Yeni yatırımlarla üretim kapasitemizi artırdık ve yerli ihtiyacı karşılamanın yanı sıra 36 ülkeye ihracat yapar hale geldik. İmplantlar yüksek teknolojili ürünler sınıfında yer aldıklarından ülkemizin bu alandaki boşluğunu önemli ölçüde doldurduk" dedi.

"ABD'den sonra hedefimiz Güney Amerika"

Serçe, yüzde yüz yerli olarak ürettikleri "Implance" marka diş implantlarının geçtiğimiz günlerde FDA onayı almasıyla bu yıl Amerikan pazarına girmelerinin önünün açıldığını kaydederek, "FDA onayını almamızın ardından önümüzdeki günlerde üç ofisle Amerikan pazarına giriyoruz. İlk etapta Los Angeles, Miami ve New York ofislerimizi faaliyete geçireceğiz, 2018 yılının ikinci yarısına dek bu ülkedeki bayilik sayısını 100'e çıkarmayı hedefliyoruz. Amerikan pazarına giriş yaptıktan sonra burayı üs olarak kullanarak Orta Amerika ülkelerine ihracat yapmak istiyoruz" diye konuştu.

"İmplantın anavatanı İsviçre'ye fabrika"

Dental implantların anavatanı olarak bilinen ve bu alanda dünya çapında isim yapmış olan İsviçre'de kurdukları üretim tesisini de Nisan ayı içinde faaliyete geçirdiklerini belirten Serçe şöyle devam etti: "İsviçre'nin Yverdon kentindeki Y-EARC Tekno Parkı'nda bulunan fabrikamız kısa bir süre önce üretime başladı. Burada ürettiğimiz ürünleri yeni markamızla bu ülke üzerinden tüm dünyaya satacağız. Teknolojik değeri yüksek ürünler konusunda Türkiye'nin gücü var. Biz de Türkiye'nin gücünü bu alanda tüm dünyaya duyurmak istiyoruz".

İmplantta İthalattan ihracata

AGS Medikal'in daha önce ithalatçı olarak sektörde faaliyet gösterdiğini kaydeden Görkem Serçe, Türkiye'nin diş implantı alanında ithalatçı pozisyonundan ihracat yapan ülke konumuna nasıl geldiğini "Türkiye yüksek teknoloji gerektiren ve hassas makinelerle üretimi yapılan diş implantlarını İsviçre, ABD ve Güney Kore gibi ülkelerden ithal ediyordu. Biz de bu ürünlerin Türkiye distribütörlüğünü yapıyorduk. Ancak 2011 yılında radikal bir karar vererek Trabzon'da Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika kurduk. Önce 2 makine ile başladığımız üretimi zamanla kapasite artırımı yaparak 20 makineye çıkardık. Şu an AGS Medikal olarak 6 yılda 36 ülkeye ihracat yapar hale geldik. Türkiye yılda ortalama 100 milyon dolar tutarında implant ithal ediyordu. Bu rakam başta AGS Medikal olmak üzere birkaç üreticiyle birlikte yarı yarıya azaldı. Bir yandan ithalatın azalması ve implant fiyatlarının ülkemizde ucuzlaması gibi katkılar sunarken, diğer yandan da ihracat sayesinde ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Bayilerimiz aracılığı ile tüm Türkiye çapında hizmet veriyoruz. Ülkemizin implant alanında dışa bağımlılığını azaltmaktan dolayı büyük gurur yaşıyoruz" ifadeleriyle anlattı.

"Farklı alanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz"

Görkem Serçe, firma olarak farklı alanlarda kullanımı söz konusu olan medikal cihazlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Sadece dental implant değil, aynı zamanda farklı alanlarda kullanımı söz konusu olan medikal cihazlarla ilgili olarak da Ar-Ge departmanımız çalışmalarını sürdürüyor. Firma olarak değişik alanlarda medikal cihaz üretimleri yaparak hem dışa bağımlılığı azaltmak, hem de ülkemize döviz girdisi sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Yerli implantlar Amerikan pazarında giriyor