Yerli otomobil için doğru adres Konya

Yerli otomobilin üretilebilmesinde üç farklı senaryonun gündemde olduğunu söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü Konya’nın yerli otomobil üretimi için en doğru adres olduğunu ve bu konuda bir konsensüsün oluştuğunu söyledi.
Yerli otomobil için doğru adres Konya

4. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü için Kümelenme Konferansımın dolu dolu ve son derece başarılı geçtiğini söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, “Konya’nın geleneksel ev sahipliği, misafirperverliği zaten görevimiz ancak onun ötesinde konferansın gerek düzenlenmesiyle, gerek organizasyonuyla, gerek de içeriği ile ilgili son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bu seneki konferansı geçmiş yıllara göre daha da zenginleştirmeye çalıştık.  2 günde 4 oturum gerçekleşti. İlk gün küresel tecrübeler paylaşıldı. Bu küresel tecrübeler de Kore’nin, Japonya’nın diğer yabancı katılımcılarımızın otomobil hikâyeleri paylaşıldı.  İkinci oturumda da şu anda Türkiye’nin üzerinde çalıştığı yerli otomobil konusu tartışıldı. İlk günü bu iki ana tema ile tamamladık. İkinci günde de yine iki oturum gerçekleşti. İkinci günün ilk oturumu yedek parça piyasasındaki yeni pazarlar ve stratejileri konuşuldu. İkinci günün yine ikinci oturumunda after market piyasası ve after market’in genel piyasa şartları tartışıldı. Bu dört oturumda gerçekten çok önemli konular konuşuldu. Çok önemli bilgiler edinmiş olduk.” dedi.

kutukcu-001.jpg

SON DERECE VERİMLİ BİR KONFERANS OLDU

Konferansta Dünyada otomotiv sektörü nereye gidiyor, yarının otomobilleri nasıl şekilleniyor, gelecekte bizi nasıl bir piyasa bekliyor gibi konulara dair çok önemli bilgiler paylaşıldığının altını çizen Kütükçü, “Artık geleneksel otomobillerin yerini daha çok otonam sistemleriyle yönetilen, dijital dönüşümün hızlandığı ve bir süre sonra da sürücüsüz otomobilleri yollarımızda görebileceğimiz bir gelecek bizleri bekliyor. İki günlük konferans gündemimizin ana hatları bu şekildedir. Bunun yanı sıra Konya’da otomotiv sektöründeki üretim kabiliyetini ortaya koyan bir sergimiz oldu. İlk milli otomobilimiz olan “Devrim”in üretimi sırasında üretim aşamalarını gösteren bir fotoğraf sergimiz de oldu. Bütün bunların hepsini de tamamlayan bir otomobil sergimiz vardı. Devrim, Anadol ve Murat 124 otomobillerini de burada sergiledik. Konferansla sergi bir bütünlük arz edince zengin bir görüntü ortaya çıktı. Bu da tüm katılımcıların takdirini ve beğenisini kazandı.” şeklinde konuştu.

yerli-(1).jpg

KONYA YERLİ OTOMOBİL İÇİN EN DOĞRU ADRES

Konferansta yerli otomobilin Konya’da üretilmesi ile ilgili konuların da konuşulduğunu belirten Kütükçü, “Yerli otomobil fabrikasının Konya’ya kurulmasının en doğru tercih olacağını işledik. Konuşmacılar da buna katıldı ve destek verdi. Ayrıca ulusal bir TV kanalında da sekizer dakikalık 5 ayrı röportaj yapıldı. 5 ayrı otoriteden de bu anlamda görüş alındı. Neredeyse bu fabrikanın Konya’da kurulması ve bunun en doğru tercih olacağına dair bir konsensüs oluştu. Tek eksiğimiz olan limana erişim de başlamış olan Konya-Karaman-Mersin hızlandırılmış demir yolu hattı projesiyle tamamlanacağı ve o eksik ayağımızın da bundan sonra tamamlanacağına dair bir ortak kanaat oluştu. Geleceğe yönelik bu konferanslar artık Konya Sanayi Odası’nın bir geleneği haline geldi ve markalaştı. Bütün dünyada ilgi duyulan ve takip edilen OSEG konferansları bir marka haline geldi. Biz bu konferansları iki yılda bir gerçekleştiriyoruz. Her yılda o senenin sektörde trendi neyse, o trendle özdeşleşen bir gündemi tartışıyoruz. İnşallah OSEG 2018’de o yılın gündemine paralel bir gündemle devam edecek. Konya’ya ve ülkeye yeni gündemler, yeni katkılar sağlamaya çalışacağız. Endüstriye ve sanayiciye özellikle de Konyalı sanayicimize gelecekte nereye yürüyeceğini bu konferanslar sayesinde inşallah gösteriyor durumda olacağız.” ifadelerini kullandı.

yerli-(2).jpg

OTOMOBİL ÜRETİMİ İÇİN CİDDİ SERMAYE GEREKİYOR

Yerli otomobilin üretilmesi ile ilgili olarak üç farklı senaryo üretilebileceğini de sözlerine ekleyen Kütükçü, “Yerli otomobilin oluşturulması konusunda bir model oluşturulması gerekiyor. Bu anlamda 3 tane modelden söz edilebilir. Birincisi tamamen özel sektör eliyle, bir özel sektör yatırımı olarak üstlenileceği bir model. İkincisi eğer özel bir yatırımcı devleti yanında görmek isterse kamu-özel sektör ortaklığıyla böyle bir model geliştirilebilir. Hiçbir şekilde bir özel sektör girişimcisi bu konuda istekli olmazsa belki bunu tamamen kamu yatırımı olarak devletimiz üstlenip zaman içinde bunu halka açabilir. Bunların hangisine doğru yöneleceğimizi önümüzdeki günler tayin edecek. Yönelinen istikamette de biz kendi konumumuzu belirlemek durumundayız. Tabi ki bu konuda çok ciddi bir yatırım sermayesinden bahsediliyor Bu yatırımı ortaya koyabilecek yatırımcı da çok önemli. Sektörü bilen ve sektörü daha ileriye götürebilecek alt yapısı ve birikimi olan bir yatırımcı olması da başarılı olması için önemli bir etken olarak ortaya çıkıyor. Yerli otomobil noktasında hükümetimiz ve devletimiz projeyi birinci elden kedisi yürütüyor ve yönetiyor. Yerli otomobil TÜBİTAK üzerinden geliştirilmeye devam ediliyor. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bu projenin seri üretimin üstlenecek bir yatırımcı bekleniyor. Bununla ilgili bazı çalışmaların olduğunu da duyuyoruz. Bizler Konya’ya böyle bir yatırımın yapılmasının doğru bir tercih olacağını ifade ediyoruz. Dolayısıyla bu yatırıma sahip çıkacak yatırımcının hazır bir çalışma elinde bulmasına hazırlık yapıyoruz. Bir alt yapı hazırlıyoruz. Dolayısıyla yerli otomobil ne zaman üretilecek sorusunun cevabını da önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz inşallah. Şu anda hepimizin de merek ettiği soru bu. Bu sorunun da cevabını da ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER