İsmail Koç

İsmail Koç

Yerli otomobil üretimi Konya’ya verilir mi?

Yerli otomobil üretimi Konya’ya verilir mi?

Tamamen yerli ve milli bir otomobilin üretilmesi için startın verilmesiyle birlikte tüm Türkiye’yi bir heyecan sardı.

Her ne kadar bugün kendi tankımızı, tüfeğimizi, İnsansız hava araçlarımızı üretiyorsak da yerli bir otomobilimizin olmayışı ülkemizin kanayan yarasıydı.

Bu noktada her ne kadar çok geç kalınmış gibi görünse de bir yerden de başlanmasının zamanı geldi de geçiyordu bile…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Türkiye’nin yerli otomobilini üretecekleri açıklanan BMC, Kıraça Holding, Anadolu Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding ön çalışmalara başlarken, yerli ve milli otomobilimizin nerede üretileceği tartışmaları beraberinde getirdi.

Otomobil konusunda şu anda tasarım aşamasında olan birinci fazda olunduğunu açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İki fazlı olan bir proje. 24 ay tasarım aşaması ve şirketleşme aşaması. İkinci 24 ay üretim aşaması olacak. Şu anda yerle ilgili bir tercihimiz yok. Yeri ikinci fazda değerlendireceğiz. Çok sayıda ilden talep var. Karasu ve Sakarya'dan da var. Konya'dan, Manisa'dan İzmir'den var. Bunları değerlendireceğiz." diye konuştu.

Yerli otomobili üretmek için pek çok il yarış halinde bulunuyor. Denize kıyısı olan liman kentleri bu anlamda şanslı olarak gösterilse ya da böyle bir algı oluşturulmaya çalışılsa da bir otomobil fabrikasının illa denize kıyısının olması gerekmiyor.

Bu anlamda dünyadaki örnekler de incelenebilir.

Denize ve limanlara yakınlık otomobil üretiminde en önemli kriter olsa dünya otomobil devi Mercedes Aksaray’a kamyon fabrikası açmaz, hatta 2016-2018 döneminde 113 milyon Euro yatırım yapıp üretim kapasitesini iki katına çıkarmazdı.

Bu anlamda Konya pek çok özelliği ile yerli ve milli otomobil üretimi için en önlemli kent olarak karşımızda duruyor.

Her şeyden önce Konya coğrafi konumu itibariyle hem ülkemizin merkezinde hem de her yere yakın olması çok büyük avantaj. Bunun yanında Konya, diğer illerden çok daha geniş araziyi otomobil üretimi için tahsis edebilir. Listede adı geçen illerden pek çoğunun arazi anlamında büyük problemleri bulunuyor.

Konya’nın otomobil üretimi anlamında alt yapısını ise anlatmama gerek yok. Konya’da bugün bir otomobilin A’dan Z’ye tüm parça ve ekipmanları üretilebilecek kapasitede bulunuyor.

Lojistik anlamında ise limanlara yakınlığı da göz önünde bulundurulduğunda Konya’nın yerli otomobilin üretimini üstlenememesi için hiçbir sebep yok.

Eğer Konya yerli otomobil üretimi için bunca uğraş ve çalışmaya rağmen bu yatırımı alamazsa bunda alt yapı ya da herhangi bir eksikliğinin değil, sahipsizliğinin ve yalnızlığının etkisi olacaktır.

Konya yerli otomobil üretimini alabilmekte önemli bir sınav verecek. Burada bir kez daha Konya’nın gerçekten önemli merkezi bir kent mi yoksa tamamen yalnız, sahipsiz bir kent mi olduğunu test etmiş olacağız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR