'Yerli otomobilde hedef dünya markası'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobile dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özlü, çalışmalarda epey yol kat edildiğinin müjdesini verdi.
'Yerli otomobilde hedef dünya markası'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 24 TV'de katıldığı programda yerli otomobile dair önemli açıklamalardabulundu. Türk otomobil markası oluşturmanın, otomobil tasarımı ve üretiminden daha maliyetli olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, yüklenicinin her türlü sorumluluğu üstüne alması gerektiğini ifade etti.

Faruk Özlü, yerli otomobil çalışmalarında epey bir yol alındığının da müjdesini verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı bize bir hedef gösterdi. Türkiye'de bir babayiğit çıksın yerli otomobil yapsın, bizim de yerli otomobil markamız olsun diye. Baktığınız zaman gelişmiş ülkelerin aşağı yukarı tamamının kendi otomobil markaları var. Hatta çoğu ülkenin birkaç dünya markası var. Almanya'da, Fransa'da ve Kore'de böyle.

Bize düşen görev, sayın Cumhurbaşkanı'nın gösterdiği hedefi formüle etmektir. Ben göreve geldikten sonra arkadaşlarımızla istişare ettik. TÜBİTAK ve bakanlıktaki arkadaşlarla görüştük. Ortak tespitimiz, yerli marka otomobilin iş modelinin nasıl olması gerektiği yönünde. Otomobil, sektörü ticari faaliyetleriyle ön plana çıkan bir sektör. %25 teknoloji ise %75 ticari faaliyeti olan bir sektör. Yani ana yüklenicinin işin başından itibaren içinde olması ve tüm faaliyetlerini üstlenmesi gerekiyor. Bunun tanıtımı, reklam yönü, yaygın bayi tarafı var. Bir otomobilin tasarım maliyeti 1 milyar dolar ise markalaşma maliyeti 4-5 katını bulabiliyor. Biz burada bir Türk markası oluşturacağız. Bu maliyet; tasarım ve üretim maliyetinin 4-5 katı. Çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de bu konuda bilen kişilerle istişare ediyoruz. Epey bir noktaya geldik. Son durumu sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a ileteceğiz. Onların talimatları sonrasında son kararı verip sizlere arz edeceğiz."