“Yerli üreticiyi mağdur edecek ithalat politikasına karşıyız”

“Yerli üreticiyi mağdur edecek ithalat politikasına karşıyız”

MÜSİAD Konya Şubesi, düzenli olarak gerçekleştirdiği Cuma Konferansları kapsamında Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası ile birlikte “İthal Ürünlerin Türkiye Piyasasındaki Olumsuz Etkileri İçin Sahada Tespit Yerinde Çözüm” konusunu masaya yatırdı.

Programa T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Kadir Bal, Daire Başkanları Filiz Köseyener, Murat Gören ve Uzmanlar Merve Bayata, Arzu Yıldırım, Anıl Gürtuna Kaya konuk oldu. Konferansa MÜSİAD Paris Başkanı Hakan Kalaycı, MÜSİAD Seydişehir Başkanı Yasin Camcı’nın yanı sıra MÜSİAD üyeleri, Genç MÜSİAD üyeleri ve çok sayıda sanayici ve işadamı katılım sağladı.

resim-3-026.jpg

Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Sanayici ve işadamları olarak özellikle son yıllarda uluslararası pazarlarda ağır rekabet şartları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu rekabet şartlarından dolayı üretmekten vazgeçerek üretim dışı sektörlere yönelen müteşebbislerimizin sayısı da gün geçtikçe artıyor. İş dünyasının temsilcileri olarak bu durum hiç arzulamadığımız bir durum. MÜSİAD Konya Şubesi olarak bizler üretim konusunun ülkemizin geleceğinde doğrudan rol oynadığını ve 2023 hedeflerimize ulaşmanın tek yolunun üretmekten geçtiğini her platformda dile getiriyoruz. Günümüzde sanayici ve üreticilerimizin, ağır rekabet koşullarının yanı sıra ithalat konusunda da sorun yaşadığı pek çok alan mevcut. Reel sektörün temsilcileri olarak, üretimi önceleyecek ve ithalatın önüne geçecek yeni sanayi ve üretim politikalarına da ihtiyaç duyduğumuzu dile getirmek istiyoruz. Bu konferansımızda da ithalat konusunda birlikte neler yapabileceğimizi en yetkili isimden dinlemek istedik” dedi.

resim-5-003.jpg

İthalat Genel Müdürlüğü olarak, Dünya Ticaret Örgütü, Gümrük Birliği ve Dünya üzerindeki ülkelerle ülkemiz arasındaki serbest ticaret anlaşmaları mevzuatları çerçevesinde çalışma yürüttüklerini belirterek konuşmalarına başlayan İthalat Genel Müdürü Kadir Bal, “Öncelikle kurum olarak sanayici ve işadamlarımızın ne kadar zor şartlar altında üretim yapmayı sürdürmeye çalıştığının farkında olduğumuzu ve faaliyetlerimizi de ona göre şekillendirdiğimizi ifade etmek istiyoruz. Bu doğrultuda yerli üretimin zarar görmemesi, üreticilerimizin ithalattan dolayı herhangi bir sıkıntı yaşamaması ve mağdur olmaması için gerekli koruma önlemlerini alıyor, her türlü yaptırımı ve politikayı uyguluyoruz. Ülkemizin uluslararası pazarda üretim noktasında özellikle söz sahibi olduğu sektörlerde ithalatı azaltmak için ciddi müdahalelerimiz ve yaptırımlarımız söz konusu. Konya’nın da söz sahibi olduğu ayakkabı imalatı sektöründen örnek verecek olursak; kurum olarak ayakkabı ithalatını azaltmak için deri ayakkabılarda %50, deri olmayan ayakkabılarda %30 oranında gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe koyduk ve bu uygulama sayesinde ayakkabı ithalatında büyük bir düşüş sağladık. Bu durumdan yerli üreticilerimiz karlı çıkmış oldu. Ayrıca herhangi bir sektörde genel anlamda bir artış söz konusu olduğunda derhal müdahale ediyor ve yerli üreticiyi korumaya yönelik tedbirler alıyoruz. Önceliğimiz yerli üretici olmalı ki, bu sayede üretim artsın ve milli servetimiz ülkemiz sınırlarının dışına çıkmasın. Yine ithalatta haksız rekabetin önüne geçmek için de bir takım yaptırımlarımız mevcut. İthal edilecek ürün, ihracatçı ülkede ülkemize satılan fiyattan daha yüksekse, bir başka tabirle o ürün Türkiye’ye satılırken damping uygulanıyor ve ülkemizdeki yerli üretici de bu durumdan zarar görüyorsa bu aşamada biz devreye giriyor ve bir takım tedbirler uyguluyoruz. Ayrıca kurum olarak uygun gördüğümüz takdirde ülkemiz ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde üretimi olmayan ham madde ve ara mal ürünlerinin ithalatı sırasında uygulanan gümrük vergisinde indirim uyguluyor veya geçici olarak askıya alıyoruz. Yine ülkemiz ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde üretimi olmakla birlikte üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerinde ithalat vergisini indiriyor veya geçici olarak kaldırıyoruz. Bu uygulamamızda ise sanayicimizin rekabet gücünü artırmayı, modernize olmalarını sağlamayı, tüketici fiyatlarını düşürmeyi ve yeni iş alanları oluşturmayı amaçlıyoruz. Tabi tüm bunları yaparken hem bizlere hem de sanayicilerimize büyük sorumluluklar düşüyor.

Ülkemizin daha fazla üretmek zorunda olduğu bir dönemde sürekli işbirliği içerisinde olmak ve birlikte hareket etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
resim-6-002.jpg

Konferansta ayrıca İthalat Genel Müdürlüğü yetkilileri konferansa katılan sanayici ve işadamlarına sunumlar eşliğinde konuyla ilgili bilgiler aktardı.    

Konferans, soru-cevap bölümü ve MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’in günün anısına İthalat Genel Müdürü Kadir Bal’a hediye takdimi ile son buldu.