“Yerli üretim teşvik edilmeli”

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Türkiye’de piyasaların canlandırılması için yerli üretime destek verilmesi gerektiğini söyledi. 
“Yerli üretim teşvik edilmeli”

Türkiye’nin yerli üretimde her şeyin üretimini yapabilecek kapasiteye sahip olduğunun altını çizen Dinç, “Devlet teşvik politikası uygulaması gerekiyor. Burada üretime teşvik verilmesi gerekiyor. Kamu ihalelerinde yerli ürünlere satın almada destek veriliyor. Yerli üreticimiz bir alt yapıya sahip değil ki o ihaleye girip o ihaleyi alabilsin. Ekipman, enerji, hammadde, iş yeri arsa bedeli, kira bedeli gibi birçok noktada destek olunması gerekiyor. Çin’de, Güneykore’de aldığı hammaddeyi yüzde 50 süspansiyonlu alıyor. Oradaki maddenin Türkiye’den ucuz olmasının sebebi oradaki işçiliklerin düşük olması devletin enerjide süspansiyon uygulaması ve ucuza mal etmesidir. Bu Türkiye’de de yapılmalıdır” dedi.

YERLİ ÜRÜN DAHA AVANTAJLI OLMALI

“Üretim için elini taşın altına koyan insana elektriği herkese verdiğiniz gibi verirseniz olmaz” diyen Dinç, “Siz ürettikten sonra ürünler piyasaya çıkar ve vatandaş da bu ürünleri alır. Teşvik vermeden daha zor şartlarda üretilmiş daha az kaliteli ürünlerin vatandaş tarafında alınması bekleniyor. Aynı paraya yerli ve yabancı ürünü karşılaştırdığında vatandaş da haliyle işine geleni alıyor. Yerli ürünün yabancı ürüne göre daha uygun fiyatla çıkması lazım ki vatandaş tercih etsin. Bütün fedakârlık vatandaştan bekleniyor. Vatandaş yine elinden geleni yapıyor ama aldığı ürün 2-3 senede kalite farkı ortaya çıkıyor. Devletin teşviki üretime vermesi gerekiyor” diye konuştu.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ