'Yermuk piyanisti' artık Almanya’da

Esed rejiminin bombardımanı altındaki Yermuk’ta sokakta çalmaya devam ettiği piyanosuyla insanlara umut kaynağı olan genç piyanist Eyhem Ahmed, artık Almanya’da bir sığınmacı yurdunda yaşıyor.
'Yermuk piyanisti' artık Almanya’da

Esed rejiminin bombardımanı altındaki Yermuk’ta sokakta çalmaya devam ettiği piyanosuyla insanlara umut kaynağı olan ve dünyanın ilgisini bölgeye çekmeyi başaran genç piyanist Eyhem Ahmed, artık Almanya’da bir sığınmacı yurdunda yaşıyor.

Ege Denizi’nde tehlikeli bir yolculuğun ardından eylül ayında Almanya’ya gelen ancak müzikten kopmayan Ahmed, farklı kentlerde verdiği konserlerle, Suriyelilerin sesini dünyaya duyurmaya devam ediyor.

Filistin asıllı sanatçı, Berlin’de AA muhabirine yaptığı açıklamada, konserlerinin büyük ilgi gördüğünü, çok yakında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de kendisini dinlemeye geleceğini öğrenmekten büyük mutluluk duyduğunu anlattı.

İnsan kaçakçılarına 5 bin avro vererek Almanya’ya gelebildiğini, yol boyunca ölümlere şahit olduğunu ifade eden Ahmed, şöyle devam etti:

"Kalabalık bir botla Yunanistan’a ulaşmaya çalışırken, aklımdan hiç çıkmayan şey, 5 dakika sonra ölebileceğim düşüncesiydi. Birkaç kez başarısız olduk. Botlarımız battı, boğulan insanları gördüm. 4 yaşında bir kız çocuğunu kurtararak kıyıya çıkardım. Anne ve babası ise yüzme bilmiyorlardı, ne yazık ki onlar kurtarılamadı."

Ailesini getiremiyor

Filistinli bir aileye mensup ve Suriye’deki Filistin mülteci kampında doğan Ahmed, şöyle devam etti:

“Almanya mültecilere kapılarını açıyor ama bugün birçok Arap ülkesinin bunu yapmadığını görüyoruz. İsim vermeden bunu belirtmek istiyorum. Almanya’nın sığınmacılara yaklaşımı çok iyi diyebilirim. Ayda 300 avro alıyoruz. Almanca’yı öğrenebilmek için dil kurslarına gidiyoruz. Ancak yasal belgelerimizi alabilmek için çok uzun süre beklememiz gerekiyor. Benim 10 ay beklemem gerekti. Şimdi ailemi getirebilmem için ise 2 yıl daha beklemem gerektiği söyleniyor.”

Uluslararası Beethoven Ödülü

Almanya’ya gelmesinden kısa bir süre sonra kendisine Uluslararası Beethoven Ödülü’nün verilmesinin çok büyük bir onur olduğunu kaydeden Ahmed, bunun birçok Suriyeli ve sığınmacı için de umut kaynağı olduğunu vurguladı.

Geleceğe umutla bakıyor 

Suriye’de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, ülkenin geleceği konusunda umutsuz olmadığını, bir gün yeniden Suriye’ye dönüp eserlerini ülkesinde çalacağına inandığını vurgulayan Eyhem Ahmed, "Bugün Almanya özgürlükler ülkesi ama 70 yıl önce böyle değildi, savaş yaşanıyordu, Suriye’yi andırıyordu, korkunç bir durumdaydı. Ben 10 yıl sonra Suriye’de demokrasinin, barışın ve umudun egemen olacağını düşünüyorum." dedi.