Yeryüzü Doktorları Müslümanların yanında

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik Ocak ayında başlayan soykıyım 10. Ayına girmesine rağmen durmak bilmiyor.
Yeryüzü Doktorları Müslümanların yanında


 Açlık ve sefaletin yanı sıra sağlık problemleriyle de mücadele eden Orta Afrika'lıların imdadına Yeryüzü Doktorları koşuyor. Hıristiyan Anti-Balaka'nın şiddet eylemlerinde yaralanan siviller başkent Bangui'deki Yeryüzü Doktorları Şifa Tıp Merkezi'nde tedavi ediliyor. 

Tarihin en vahşi katliamlarından birinin yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik saldırılar her geçen gün artıyor. Ocak ayında Devlet Başkanı Michel Djotodia'nın istifası ile başlayan olaylar 10. ayına girmesine rağmen durmak bilmiyor. Başkent Bangui hergün yeni vahşet olaylarına sahne oluyor. Bugüne kadar dünyanın gözü önünde çocuklar ve kadınlar dahil binlerce Müslüman sivil Anti-Balaka milisleri tarafından insanlık dışı yöntemlerle linç edildi.

Müslümanlara yönelik soykırımın sürdüğü ülkede 700 bin kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalırken, 400 bin kişi ise Kamerun, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kongo gibi ülkelere sığınmış durumda bulunuyor.

Açlık ve sefaletin yanı sıra sağlık problemleriyle de mücadele eden Orta Afrika'lıların imdadına Yeryüzü Doktorları koşuyor. Anti-Balaka'nın Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinde yaralananlar Orta Afrika Cumhuriyeti ve çevre ülkelerde kurulan sağlık merkezlerinde tedavi ediliyor.

20 bin Müslüman abluka altında

Yeryüzü Doktorları'nın 2014 Mayıs ayında Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Başkenti Bangui PK5 bölgesine yaptığı ziyaret sonucunda 20 bin Müslümanın muhasara altında yaşadığı ve herhangi bir sağlık tesisi olmayan bu bölgede sağlık merkezi açılması gerektiği belirlenmiştir.

Bangui PK5'te faaliyet gösteren yerel STK'lar ve belediye ile beraber ortaklaşa bir çalışma yapılmış ve bölgenin merkezi yerinde, eskiden belediye binası olarak hizmet veren yer tadilattan geçirilerek hastaların muayene edilebileceği, yatarak tedavi olabileceği, laboratuvar testleri yapabileceği ve içerisinde bir de eczanenin bulunduğu Tıp Merkezi'ne dönüştürülmüştür.

2 Hekim, 3 Hemşire, 2 Ebe, 1 Laborant ve 1 Eczacının sağlık hizmeti verdiği Yeryüzü Doktorları Tıp Merkezinde 1 laboratuvar, 1 eczane ve 6 hasta yatağı bulunmaktadır. Günlük ortalama 50 hastanın tedavi edildiği klinikte şu ana kadar 2.000 den fazla hasta ve yaralı tedavi edilmiştir.