"Yeşilay DSÖ politikalarına etki ediyor"

Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık:- "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte kumar bağımlılığı üzerine eylül ayında İstanbul'da bir çalıştay yapacağız. Teklif DSÖ'den geldi"- "Yeşilay, uluslararası arenada kötü alışkanlıklara ilişkin mücadelede DSÖ politika
"Yeşilay DSÖ politikalarına etki ediyor"

CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) talebi üzerine İstanbul'da "kumar bağımlılığına" ilişkin yapılacak çalıştaya ev sahipliği yapacaklarını belirterek, "Yeşilay, uluslararası arenada kötü alışkanlıklara ilişkin mücadelede DSÖ politikalarına etki ediyor ve bu arenada olduğunu da gösteriyor." dedi.

"DSÖ İkinci Alkol, Uyuşturucu ve Davranış Bağımlılıkları Forumu"na katılmak üzere İsviçre'nin Cenevre kentine gelen Işık, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Işık, uyuşturucu ve alkol ile mücadelede tanımlamaların değiştiği, davranış bağımlılıklarının özellikle teknoloji, oyun ve kumar özelinde yeni tanımlarla genişletildiği bu dönemde forumun, ilgili sivil toplum kuruluşları ve devletleri bir araya getirilmesi, değerlendirmelerle gelişme sağlanması ve iş birliktelik ihtiyacının gündemde tutulması açısından önem arz ettiğini aktardı.

Forumun, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Hedeflerine ulaşılabilmesi icin geliştirilmiş uluslararasi iş birliğinin nasıl olması gerektiğine odaklandığını anlatan Işık, "Foruma DSÖ'nün davetlisi olarak katıldık. Eğer alanınızda yaptığınız çalışmalarla kendinizi kabul ettirdiyseniz DSÖ sizi davet ediyor. Yeşilay Genel Müdürü olarak forumun açılışında konuştuk. Alkol politikaları üzerine de bir sunum yaptık. Alt oturumlarda da yer aldık." diye konuştu.

Işık, başarı hedeflerinin gündemi daha yakından takip ederek, Yeşilay'ın çalışmalarını güncellemek ve seslerini daha fazla duyurmak olduğunun altını çizdi.

- "Türkiye bağımlılıklarla mücadelede iyi bir konumda"

DSÖ ile birlikte "kumar bağımlılığı" üzerine eylül ayında İstanbul'da bir çalıştay yapacakları bilgisini paylaşan Işık, teklifin DSÖ'den geldiğini ve çalıştaydan çıkacak karar göre bir yıl sonra da bu konuda bir kongre yapılabileceğini belirtti.

Işık, Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim programı kapsamında her yıl 10 milyon öğrenciyi ve 2 milyon yetişkini eğittiklerini anımsatarak, bu programın DSÖ tarafından ödüllendirildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin "bağımlılıklarla mücadelede" diğer ülkelere göre daha iyi bir konumda olduğuna işaret eden Işık, "Fakat bizde de dünya ile beraber (alkol ve tütünde) maalesef artan bir kullanım var. Bunu da göz ardı edemeyiz. Bununla beraber onların tecrübelerinden faydalanarak çok hızlı aksiyon alıyoruz." ifadelerini kullandı.

- Sosyal medya uyarısı

Işık, alkol, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının yaygınlaşmasında sosyal medyanın rolüne ilişkin ise "Sosyal medyanın da muhakkak çok etkisi var. Çünkü herkesin birbirine ulaşması çok kolay. Ama sosyal medyanın kendi başına zaten teknoloji bağımlılığı üzerinde çok büyük etkisi var." değerlendirmesinde bulundu.

Yeşilay olarak beş bağımlılık alanında çalışan tek STK olduklarına değinen Işık, bunların alkol, madde, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılığı olduğunu söyledi.

- "Kumar bağımlılığı" hastalık olarak kabul edilebilir

Işık, DSÖ'nün Haziran 2018'de bilgisayar oyunları bağımlılığını "ruhsal sağlık problemi" kategorisine aldığını, "oyun rahatsızlığı" olarak isimlendirilen hastalığın Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (ICD) tanı kılavuzunun 11'inci versiyonunun listesine eklendiğini hatırlatarak, bu kararın, 2017'de Türkiye'de yapılan çalıştayın bir sonucu olduğunu dile getirdi.

"Kumar bağımlılığına" ilişkin Türkiye'de eylül ayında yapılacak çalıştaydan da böyle bir karar çıkabileceğine dikkati çeken Işık, "Yeşilay, uluslararası arenada kötü alışkanlıklara ilişkin mücadelede DSÖ politikalarına etki ediyor ve bu arenada olduğunu da gösteriyor." şeklinde konuştu.

Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, DSÖ'den gelen talep üzerine ayrıca Myanmar, Nijerya ve Somali Yeşilaylarının da Örgüt'ün Cenevre'deki merkezinde düzenlen foruma katılımlarını sağladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: