İsmail Koç

İsmail Koç

Yetim Gülerse Dünya Güler

Yetim Gülerse Dünya Güler

Yetim kelimesini duyduğumuz anda içimizde bir burukluk hissederiz. Zorlu hayat şartlarında babasını kaybetmiş bir çocuk aklımıza gelir. Hele öksüz denince duyduğumuz üzüntü bir kat daha artar.

Dinimiz, yetimlerin gözetilmesini istemiş, onların mallarının haksız bir biçimde ellerinden alınmasını şiddetle yasaklamıştır.

Kur’an’da, Ergenlik çağına erişinceye kadar yetimin malına onun iyiliği için olmadıkça dokunmayın” (En’âm suresi,152) buyrulmaktadır.

Peygamberimiz(S.A.V) de bu konuda son derece hassas davranmış, birçok kez bu konu üzerinde durmuştur. O, bir hadisinde; Helak edici olan yedi şeyden çekininiz! buyurmuş da kendisine! Ey Allah’ın Resulü onlar nedir? diye sorulmuş, Peygamberimiz (S.A.V.) Allah’a şirk koşmak, sihir yapmak, haklı bir sebep olmaksızın Allah’ın haram kıldığı bir cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, düşmana hücum gününde kaçmak, iffetli kadınlara zina iftirasında bulunmak. cevabını vermiştir. (Ebu Davud, Vesaya, 10).

İnsanları helake sürükleyecek şeylerden biri olarak yetimlerin mallarını yemeyi zikreden Peygamberimiz, bu kötü davranıştan müminlerin şiddetle kaçınmalarını istemiştir.

Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır. (İbn Hanbel, V, 250) buyuran Peygamberimiz (S.A.V.) Ashabı, bu müjdeye ulaşmak, İslam dininin emirlerine uymak ve yetimleri gözetmek konusunda âdeta yarış ederlerdi. Hazret-i Ömer’in oğlu, sofrasında bir yetim bulunmadan yemek yemezdi. Yolculukta bile, bir yetim bulur, yemeğe öyle başlardı. Şu rivayet onun bu konudaki hassasiyetini göstermektedir: Hasan’dan rivayet edildiğine göre: Bir yetim, İbn Ömer’in yemeğinde hazır bulunurdu.

Tam da bu noktada İHH İnsani Yardım Vakfı çok güzel ve örnek bir projeye imza atmış.

İHH İnsani Yardım Vakfı, hayırseverlerin destekleri ile Ramazan ayında yetim çocuklara, içerisinde; bisküvi, gofret, kek, çikolata, kraker, şeker, çocuk dergisi ve boya kalemleri gibi ürünlerin bulunduğu 30 bin adet Ramazan Çocuk Paketi ve anlaşmalı AVM’lerden istedikleri gibi bayramlık alışveriş yapabilecekleri hediye çekleri dağıtmayı hedefliyor.

Bayramlar çocuklarla güzel. Bu bayramda da çocukları özellikle de yetim ve öksüzleri unutmayalım.

“Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle yan yana bulunacağız. "Hadisin ravisi Malik İbni Enes -Peygamber Aleyhisselam'ın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi. (Müslim, Zühd 42.)

"Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır". (Ahmed ibni Hanbel, Müsned, V, 250.)

Hadis-i Şeriflerini de aklımızdan çıkarmayalım. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR