Yetimler; En büyük sorumluluğumuz

Yetimler; En büyük sorumluluğumuz

Dünyada 300 milyon yetim olduğunu ve bunlara sahip çıkılmaması durumunda bir önemli sorunun daha doğacağını belirten IHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Emin Dağ, yetimlere dikkat çekmek ve sahip çıkmak için “Dünya Yetimler Günü”nün önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.  

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Emin Dağ, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu’nu ziyaret etti.  İHH olarak yoğun bir faaliyet döneminden geçtiklerini belirten Dr. Ahmet Emin Dağ,  Ramazan ayı hem rahmet hem meşakkat ayı. Bu sebeple hayır kurumu başta İHH olmak üzere, bütün yardım kurumlarının en yoğun olduğu bu dönemdeyiz ”dedi.  Bu Ramazan ayının kendileri için ayrı bir önem ifade ettiğini vurgulayan Dağ, “Ramazan ayının on beşi dünya yetimler günü olarak kutlanıyor. İHH’nın öncülük ettiği bir inisiyatifti. İslam Konferansı Örgütü yeni adıyla İslam İş Birliği Teşkilatı tarafından elli yedi İslam ülkesinde resmi olarak kabul edildi ve her ramazanın on beşinde Dünya Yetimler Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle Konya ‘ya gelip hem bu günün önemini anlatmak hem de sadece Türkiye’nin değil bütün İslam dünyasının en önemli sorunlarından bir tanesi olan yetim sorununa dikkat çekmek için bunu vesile olarak kullanmak istedik” diye konuştu.

DÜNYADA ÜÇ YÜZ MİLYONA YAKIN YETİM VAR

Dünyada üç yüz milyona yakın yetim bulunduğunu belirten Emin Dağ, “Dünyada neredeyse üç yüz milyona yakın yetim bulunuyor ve bunların sadece yedi sekiz milyon gibi küçük bir bölümü olması gerektiği yerde yaşıyor. Yani bir yetimhanede ya da tam teşekküllü bir bakım koruma altında yaşıyor. Kalanların her biri ya annesiyle yaşıyor, annesi babası olmayanlar akrabalarıyla yaşıyor ya da üçüncü dereceden beşinci dereceden akrabalarının insafına terkedilmiş durumda. Birçoğu da ne yazık ki ömürlerinin en verimli olacağı çağında çok feci şekilde hayatın farklı alanlarına, iyi olmayan yönlerine savruluyorlar. Dolayısıyla yetim sorunu sadece İslam dünyasını değil bütün dünya insanlığının geleceğini tehdit edecek bir sorun. İhmal edilmesi halinde üç yüz milyonluk bir potansiyel risk olabilecek olan bir kitleden bahsediyoruz ve on beş ramazan bu yönüyle çok önemli, Konya ya bunu anlatmak için geldik ”şeklinde konuştu.

BİR AİLE BİR YETİME BAKIYOR

“Yetimlerle alakalı, şu anda yetim günlerindeyiz ”diyen Dağ, Mart ayından haziran ayına kadar devam eden her yıl düzenli yaptığımız yetim destekleme günlerimiz var şu anda yetmiş bin civarın da yetimin düzenli bir şekilde aylık bakımını yapıyoruz. Sponsorluk sistemi ile yani bir aile bir yetime bakıyor. Üç yüz bin civarında yetime de dönemsel yardım yapılıyor. Örneğin okullar açılacak diyelim kırtasiye yardımı, kış geliyor battaniye yardımı, ramazan geliyor kumanya yardımı yapıyoruz. Üç yüz bin yetimde bu kapsamda desteğimizi alıyor. Ayrıca otuz civarında yetimhanemiz var. Dünyanın farklı ülkelerinde Endonezya’dan Çad’a Moritanya ya Kosova’ya kadar çok farklı ülkelerde yetimhanelerimiz mevcut. Şu an on tanesinin de inşaatı devam ediyor. Kırk olacak bu yılsonuna kadar inşallah dolayısıyla da yetimhanelerde yetimlerimize bakıyoruz hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra birde Yetim aileleri dediğimiz aileler var, anne var mesela. İki tane çocuğuyla geçinmeye çalışıyor bu annelere yönelik, yada amca var anne babaları ölmüş yetim kalmış yeğenlerine bakıyor bu tür yetim ailelerine yönelikte çalışmalarımız var. Onlara gerek kumanya desteği olsun gerekse farklı destekler olsun, onların ellerinden tutmaya çalışıyoruz. Doksan lira Türkiye’de hiçbir şey değil ama Bangladeş’te çok büyük bir para. Çünkü Bangladeş’te doksan liraya bir ay geçinen aileler var. Siz bunu bir yetime verdiğiniz de annesiyle beraber on beş yirmi günlük yemeğini vermiş oluyorsunuz. Çokta lüks dört beş çeşit yemek yemiyor o insanlar pirinci pilavı hazır oldu mu o ona yetiyor” diye konuştu.

YETİMLER KONUSUNDA BİLİNÇ ARTIRILMALI

Yetimler konusunda bilincin artırılması gerektiğini ifade eden Dağ, “Bu yükü elli yedi İslam ülkesine bölebiliriz. Her bir ülke bir tarafından tutsa hem resmi düzeyde hem de sivil toplum düzeyinde iki yüz milyon değil daha fazlasına çok rahat ve kolay bakılabiliniz. Şu an mesela yetimhaneler ıslahıyla ilgili bir proje başlatıyoruz yetim şurası toplanacak bu yılsonu. Ekim Kasım gibi düşünüyoruz bir çok bölgeden yetimhaneler idareciler resmi zevat gelecek Türkiye’de İslam dünyasındaki yetimhaneler yada yetimlerin bakımıyla ilgili şura gerçekleştirilecek. Sistemi çerçevesinde tartışacak. Bununla ilgili bir rapor hazırladık  ihhakademi.com adresinden ulaşabilirler. İslam dünyasının yetimhanelerinin ıslahıyla ilgili. Çok önemli bir rapor bu. Hem yetimhanelerin durumunu inceliyor hem de çözüm  önerilerimizi orada belirtiyoruz hem  resmi düzeyde alınması gereken önlemler hem de SETK dolayısıyla mevcut  yetimhanelerin ıslahı da çok önemli. Orada insanlar çocuklar ideal düzeyde bakılmıyor her yerde onların muhakkak ıslah edilmesi gerekiyor bu noktada da inşallah sivil toplum çok şeyler yapabilir” şeklinde görüş belirtti.

İSMAİL POÇAN  / YENİ HABER