Yetimler yalnız

Savaşlar, doğal afetler, salgın hastalıklar, sosyal kargaşalar, giderek yaygınlaşan gayrimeşru ilişkiler ve ekonomik sorunlar sebebiyle dünyadaki yetim ve kimsesiz çocuk sayısı her geçen gün artıyor.
Yetimler yalnız

Savaşlar, doğal afetler, salgın hastalıklar, sosyal kargaşalar, giderek yaygınlaşan gayrimeşru ilişkiler ve ekonomik sorunlar sebebiyle dünyadaki yetim ve kimsesiz çocuk sayısı her geçen gün artıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Dünya Yetimler Günü ilan edilen ramazan ayının 15. Gününü geride bıraktık. Uzmanlara göre dünyada bugün 140 milyondan fazla yetim çocuk bulunuyor

ummetin.jpg

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2015 yılı rakamlarına göre dünyada 140 milyonu aşkın yetim çocuk bulunuyor. 7,6 milyarı aşan dünya nüfusunun 2,2 milyarının çocuklardan oluştuğu düşünülürse dünyadaki çocukların en az yüzde 6,5’inin yetim olduğu ortaya çıkıyor. Kaçırılan, silah altına alınan ya da çeşitli örgütlerin elinde esir olan yetim çocukların sayısı tam olarak bilinmiyor. Öte yandan 30’dan fazla ülkede yaklaşık 300 bin çocuğun aktif olarak savaştığı biliniyor. Bunlar dışında bugün dünya genelinde 5-17 yaş arası en az 218 milyon çocuk işçi olduğu ve bunların en az 73 milyonunun tehlikeli işlerde çalıştırıldığı belirtiliyor. Bu çocukların önemli bir kısmının ise aile korumasından mahrum yetim veya kimsesiz çocuklar olduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde vuku bulan doğal afetler, yoksulluk, hastalıklar, kazalar ve savaşlardan en çok etkilenen kesimin çocuklar olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan sonuç̧ ise, her geçen gün sayıları daha da artan yetim ve kimsesiz çocukları ortaya koyuyor.

1-20190520172110.jpg

KARA MAYINLARI NEDENİYLE ENGELLİ KALIYORLAR

UNICEF tarafından hazırlanan “Orphans” raporlarına göre; Asya 61 milyon yetim sayısına sahip. Afrika 52 milyon yetim, Latin Amerika 10 milyon yetim, Doğu Avrupa ve Orta Asya ise 7,3 milyon yetim nüfus barındırıyor. Geçen 10 yıl içerisinde silahlı çatışmalarda 2 milyondan fazla çocuğun öldürüldüğü, 1 milyondan fazlasının yetim kaldığı, 6 milyondan fazla çocuğun da ağır yaralandığı veya çatışmalara bağlı sebeplerle engelli olduğu görülüyor. Ayrıca dünya üzerinde 15 milyondan fazla çocuğun da mülteci olup göç etmek zorunda kaldığı ve 10 milyona yakın çocuğun bu süreçteki olumsuzluklardan etkilenip ağır travmalar yaşadığı biliniyor. Dokuzuncu yılına giren Suriye savaşında, resmî verilere göre şuana kadar 28 bin 226 çocuk hayatını kaybederken, 4 bin 469 çocuk ise tutuklandı. Tutuklanan çocukların pek çoğunun akıbeti bilinmiyor. Tutuldukları yerlerde uğradıkları işkenceler sonucu yaşamını yitiren çocuk sayısının ise 176 olduğu belirtiliyor. Çok daha fazla çocuğun akıbeti ise savaş ortamında düzenli kayıt tutulamadığı için bilinemiyor. Dünyanın farklı bölgelerinde hâlihazırda süren savaş ve çatışmalar sebebiyle çocuklar maddi manevi büyük kayıplar yaşamaya devam ediyor. Ayrıca her yıl daha önceki savaşlar sırasında rakip devletlerce döşenip temizlenmeyen kara mayınlarının patlaması sonucu 8 bin ilâ 10 bin arası çocuğun öldüğü veya engelli hâle geldiği bildiriliyor. İsrail saldırıları altında yaşam savaşı veren Filistinli çocukların yüzde 42’sinin birden fazla engele sahip olduğu öğrenildi.

2-20190520172111.jpg

263 MİLYON ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR

Dünya genelinde 263 milyon çocuk düzenli olarak okula gidemiyor ve eğitim alamıyor. Irak savaşı sebebiyle bu ülkede okula gidemeyen çocukların oranı yüzde 22 olarak hesaplandı. Hâlen devam etmekte olan Yemen savaşı nedeniyle ülkedeki 2 milyon çocuk okula gidemiyor. Yemen’de her 10 okuldan biri zarar görmüş̧ ya da yıkılmış̧ durumda. 11 milyon çocuğun olduğu Suriye’de ise, okul cağındaki 8 milyon çocuktan 3 milyonu okula gidemiyor. Afganistan’da uzun yıllar süren savaş̧ bitmiş̧ olsa da ülkedeki okul çağındaki çocukların yüzde 42’si hâlâ okula gidemiyor. Eğitim imkânından mahrum olan bu çocukların çoğunun yetim olduğu tahmin ediliyor. Somali’de de okul çağı çocuklarının yüzde 49’u okula gidemiyor. Savaşların yaşandığı coğrafyalarda veya çatışma hâlinin sürdüğü yerlerde eğitim sistemi ciddi anlamda zarar görmekte ve çocukların en doğal hakkı olan eğitim görme hakkı, çoğunlukla ellerinden alınmakta.

3-20190520172111.jpg

 

‘68,5 MİLYON KİŞİ ZORLA YERİNDEN EDİLDİ’

Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar, 2017 sonu itibarıyla dünya genelinde 68,5 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini belirterek, “Dünyada 5,6 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin yaklaşık yüzde 45'ini çocuklar oluşturmaktadır. Suriye'de yalnızca 2018 yılındaki çatışmalar sebebiyle bin 106 çocuk hayatını kaybetmiş ve bu sayı savaşın başlamasından bu yana 1 yıl içinde ölen çocuklar açısından Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kaydedilen en yüksek resmi sayı olmuştur. Gerçek sayının ise bunun çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.  Dünyadaki Suriyeli yetim çocuk sayısının 700 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yalnızca 2014'te Gazze'de meydana gelen çatışmada 551 çocuk ile 299 kadın hayatını kaybetmiş ve bin 500'den fazla çocuk ise yetim kalmıştır" dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ