"Yetkinin şarta bağlanması kötüye kullanımı önlemek için"

Adalet Bakanı Bozdağ, "TBMM'nin cumhurbaşkanı seçimini yenileme yetkisinin, kendi seçimini yenileme şartına bağlanması kötüye kullanımı önlemek içindir." dedi.
"Yetkinin şarta bağlanması kötüye kullanımı önlemek için"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, 16 Nisan'da halk oyuna sunulacak anayasa değişikliğine ilişkin açıklama yaptı. 

Cumhurbaşkanına TBMM seçimlerini yenileme yetkisinin ilk defa verilmediğini zaten böyle bir yetkinin bulunduğunu belirten Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasanın 116'ncı maddesine göre, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra oluşan TBMM'nin seçimlerinin yenilenmesine karar verdiğini anımsattı.

Bu kararın sonucu olarak 1 Kasım 2015'te TBMM seçiminin yenilendiğini ve 26. dönem Meclis üyelerinin seçildiğini hatırlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Anayasa değişikliği ile ilk defa TBMM'ye, kendi seçimini yenileme kararı alarak cumhurbaşkanı seçimini yenileme hak ve yetkisi veriliyor. Anayasa değişikliğiyle ilk defa cumhurbaşkanının TBMM seçimlerini yenilemesi halinde kendi seçimininin de zorunlu yenilenmesi getiriliyor.

TBMM'ye kendi seçimini yenilemesi halinde ancak cumhurbaşkanı seçimini yenileyebilmesi hak ve yetkisinin verilmesi TBMM'yi güçlendiriyor. Cumhurbaşkanının TBMM seçimini yenilemesi halinde kendi seçiminin de yenilenmesi zorunluluğu da TBMM'yi güçlendirmektedir.

TBMM'nin cumhurbaşkanı seçimini yenileme yetkisinin, kendi seçimini yenileme şartına bağlanması, kötüye kullanımı önlemek içindir. Cumhurbaşkanının TBMM seçimini yenilemesi halinde kendi seçiminin de zorunlu yenilenmesi, yetkinin kötüye kullanımını önlemek içindir. Böylelikle hak ve yetkilerin karşılıklı verilmesi, bunların kötüye kullanımını önleyeceği gibi denge ve denetim de sağlanmış olacaktır."