Yıldırım: "208 şehidimiz var"

Başbakan Yıldırım, "Bu işe kalkışanlar şunu bilmelidir ki; dökülen her damla kanın hesabını öyle bir çetin soracağız ki bunu görecekler. Bu, bizim milletimize karşı en ulvi görevimizdir." dedi.
Yıldırım: "208 şehidimiz var"

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Halkın, siyasilerin ve Türk medyasının desteğiyle darbe kalkışmasının boşa çıkarıldığını belirten Yıldırım, "15 Temmuz darbe kalkışmasını demokrasi bayramına çeviren aziz halkım, demokrasiye, hukuka, vatandaşlarımıza yapılan bu alçak saldırı milletimizin dirayeti demokrasiye ve siyasi iradeye sahip çıkması sonucunda akamete uğratılmıştır, başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye, böylece büyük bir beladan daha kurtarılmıştır." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Millet bedel ödemesin, gerekirse biz bedel ödeyelim" diyerek ortaya bir irade koyduğunu vurgulayan Yıldırım, "Hükümetimizin de olayı sükunetle ve büyük bir kararlılıkla karşılayıp, gereken adımları vakit geçirmeden atmış olmasının da büyük bir katkısı vardır." değerlendirmesinde bulundu.

"Gösterdikleri asil davranıştan dolayı siyasi partilerimize teşekkür ederim"

Yıldırım, teşekkür edilmesi gereken birçok kişi ve kurum bulunduğuna işaret ederek, "Her şeyden önce bu olay kamuoyuna mal olduğu andan itibaren bizimle temasa geçen CHP, MHP, HDP yöneticileri bunun başka bir şey olduğunu ve burada parti hesabı asla yapılamayacağını millete karşı yapılan bu alçakça girişimin karşısında olduklarını ve bize, Hükümete her türlü desteği vermek konusunda hazır olduklarını ifade ettiler. Biz de Sayın Genel Başkanlara teşekkür ettik." dedi. 

Görüş, ideoloji ve parti farkı gözetmeksizin herkesin meydanlara indiğine ve demokrasi nöbetine dahil olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Gösterdikleri bu asil davranıştan dolayı bütün siyasi partilerimize, onların taraftarlarına ve liderlerine milletim adına teşekkür ederim." ifadesini kullandı. 

Başbakan Yıldırım, Türk medyası ve Türk basın yayın kuruluşlarına da teşekkür ederek, "Böylesine olağanüstü bir durumda Türk milletine yakışır, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine yakışır bir anlayışla darbenin asla ve asla meşruiyet kazanamayacağı ve bunun Türkiye'nin geleceğine darbe olduğu, darbe girişimi olduğu tezinden hareketle çok milli bir duruş gösterdiler, istisnasız bütün basın yayın medya kuruluşları. Bunun için de bütün medya kuruluşlarımıza milletimiz adına teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

"Ayrımız gayrımız yok, biz birlikte Türkiye'yiz"

FETÖ'nün darbe girişimine karşı sokağa inen vatandaşların mücadelesine dikkati çeken Yıldırım, o gece gördüğü bir fotoğrafa işaret ederek şöyle devam etti:

"Bir fotoğraf gördüm, çok etkiledi beni. Çarşaflı bir hanımefendi bir kamyonun direksiyonunda yanında da başı açık, modern giyimli bir kadın muavin koltuğunda oturuyor, kamyonun arkasında da hınca hınç insan meydana süratle gidiyorlar. İşte Türkiye'yi birleştiren değer budur. Bu fotoğraf, gözlerimden damlaların düşmesine sebep olan fotoğraftır. Ayrımız gayrımız yok, biz birlikte Türkiye'yiz."

"Bunlar asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı canilerdir"

Başbakan Yıldırım, bu darbede bir şeyi özellikle dikkate almak gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her ne kadar bu darbe girişimi, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde başlatılmış olsa da bunu yapmaya kalkışanların Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vatanını, milletini, bayrağını seven subay astsubay ve mensuplarıyla zerre kadar alakası yoktur. Bunlar, asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı canilerdir, terör örgütünün mensuplarıdır. Onun için değerlendirmeleri yaparken, aziz milletimden hükümetimiz olarak talebim şudur; lütfen bu canilerle Silahlı Kuvvetlerimizi aynı tutmayın ve Silahlı Kuvvetlerimiz ülkemizin göz bebeğidir, bölücülükle mücadelede, emniyet kuvvetlerimiz, Silahlı Kuvvetlerimiz büyük bir mücadele vermektedir."

"Kanun içinde hareket edeceğiz"

"Yurt dışında da dost ve müttefik ülkeler, bu hareketin meşru bir hareket olmadığını ve milli iradenin seçimleriyle iş başına gelen meşru hükümete yapılan bu saldırının asla kabul edilemeyeceğini açık ve net şekilde ortaya koymuşlar; tercihlerini demokrasiden, halkın iradesi yönünde yapmışlardır. Dostlarımıza da teşekkür ediyorum" açıklamasında bulunan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu işe kalkışanlar şunu bilmelidir ki, dökülen her damla kanın hesabını öyle bir çetin soracağız ki, bunu görecekler. Eğer bu hesapları görmezsek bize bu dünyada da öbür dünyada da rahatlık yok. Bu, bizim milletimize karşı en ulvi görevimizdir. Bunu yaparken hırsla hareket etmeyeceğiz. Kanun içinde hareket edeceğiz, çünkü adalet herkese lazım. Duygusal olmaktan uzak ama insan hayatının da ne kadar önemli olduğu bilinciyle hareket ederek, bunların hesabını soracağız."

"208 şehidimiz var"

Başbakan Yıldırım, "Bu darbe kalkışmasında ne yazık ki şu ana kadar tespit edilen 208 şehidimiz var. Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i de sivil kahraman şehitlerimizdir." dedi.

Gözaltına alınan kişi sayısının 7 bin 543 olduğunu söyleyen Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

"Bunlar değişebilir, şu anki sayıları veriyorum. Bunlardan 100'ü polis, 6 bin 38'i çeşitli rütbelerde asker, 755 hakim-savcı, 650 tane de sivil. Gözaltılardan tutuklamaya dönüşenlerin sayısı ise 316..Darbecilerden ölü olarak ele geçirilenlerin sayısı 24, yaralı ele geçirilenlerin sayısı 50, gözaltında işlemleri devam edenlerin sayısı 7 bin 271. Bunun dışında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da aldığı kararla 5 HSYK üyeliğini düşürmüş, ayrıca 2 bin 735 hakim savcı üst yargıda ve alt, çeşitli kademelerdeki yargı mensupları hakkında 2 bin 745 açığa alınma karar verilmiş, bunların infazı da devam ediyor. Soruşturmaları da başlatılmıştır."

"Bütün riskli alanları kontrol etmeyi sürdüreceğiz"

Darbe girişimiyle ilgili gözaltıların sürdüğünü belirten Yıldırım, "Bundan sonra zerre kadar ihtimali bile gözardı etmeden, bütün riskli alanları kontrol etmeyi sürdüreceğiz. Vatandaşlardan isteğimiz; ayrıştırıcı olmayalım, kucaklayalım, dostluk halkasını genişletelim." dedi.

Darbe teşebbüsünün Türkiye'nin bekasına, demokrasisine karşı bir darbe olduğunun ayan beyan belli olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, "Bunu yapanlar da bellidir. Bunların kainat imamı dedikleri her ne kadar 'bizim haberimiz yok, hükümet öyle bir oyun oynuyor, kendi emellerini gerçekleştirmek için böyle bir tezgah içinde' dese de cümle alem biliyor, 7 bin 500 kişilik gözaltına alınanlardan bu işin adresinin çok net olarak belgeleriyle elimizde olduğunu da kamuoyunun bilmesinde fayda var." ifadelerini kullandı.

"Kararlılığımızdan en ufak bir gevşeme yoktur"

Yıldırım, "Türkiye'nin yüzyıllık tecrübesi içerisinde küçümsenecek bir olay değil ama bunun gibi daha birçok tehdidi de aynı anda bertaraf edecek gücünün olduğunu dünya alem bilmelidir. Dolayısıyla dış tehditlere karşı alarm halimiz devam ediyor, bölücü terör örgütlerine karşı da kararlılığımızdan en ufak bir gevşeme yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Hava sahasının güvenliği konusunda bir problem olmadığını da vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Hava sahamız, belirli yerlerde askeri uçuşlara kapalıdır. Yani emir ve talimatlar dışındaki uçuşlara kapalı olması esastır. İzin istisnadır. Diyelim ki tanımlanmayan bir hava aracı bir cisim gözüktü. Hemen ilgili Hava Savunma Komutanlığı talimat veriyor, onları kontrol altına alan uçaklar gönderiliyor ve takip ediliyor. Tehdit oluşturursa da gereği yapılacak. Bu şekilde gece gündüz kontroller devam ediyor." diye konuştu.

Yıldırım, "Şu anda komuta kademesi işbaşındadır. Durum kontrol altına alınmıştır. Hem askeri yönden hem emniyet güçlerimiz gece gündüz büyük fedakarlık yaparak görevlerini icra etmektedir. Hükümetimiz de bir dizi çalışmaları yapacaktır. Meclis, normal çalışmalarına devam edecek yarından itibaren. Gündemindeki iş hayatının, çalışma hayatının geliştirilmesi ve ekonominin canlandırılmasına yönelik kanun görüşmeleri kaldığı yerden devam edecek." açıklamasında bulundu.

"Bütün partilerin başkanlarını meydanlardaki nöbete davet ediyorum"

Başbakan Yıldırım, "Hayat devam ediyor, gündüz vatandaşlarımız işine gücüne gidecek, maişeti peşinde koşacak ama akşamları mesaiden çıkacak meydanlarda bir müddet daha demokrasi nöbetini tutmaya devam edeceğiz. Bu hem nöbet hem de demokrasi şölenidir. Arkadaşlarımızı da bütün partilerin başkanlarını, milletvekillerini, yöneticilerini de bu meydanlardaki şenliğe, bu meydanlardaki nöbete davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Bugün itibarıyla finansal sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bankalarımız, borsamız çalışıyor. Merkez Bankası işin başında, ihtiyaç olunca gereken her türlü tedbiri almak için hazır bekliyor." diyen Yıldırım, "Bugün ekonomik göstergelerdeki yaşanan değişim, Türkiye'nin normal günlerdeki değişiminden farklı değil. Değişim normal sınırlarda seyrediyor. Bu da şu demektir, bu darbe demokrasinin, milli iradenin temsilcisi siyasi otorite tarafından bastırılmış, hayat normale dönmüştür, piyasanın verdiği mesaj budur." değerlendirmesinde bulundu.

"Vatandaşımızın talebini gözardı edemeyiz"

"İdamla ilgili sokaklarda tezahüratlar yapılıyor. Türkiye bir hukuk devleti, biz hukuk devleti olmakla beraber vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz." diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaşlarımızın isteği bizim için emirdir ama şu olayın sıcaklığı, heyecanı içerisinde aceleci bir karar vermek doğru değildir. Ama vatandaşımızın bu talebini de gözardı edemeyiz. Etraflıca, Meclisimiz, düşünülür, konuşulur, bu bir anayasa değişikliği gerektiren husustur. Burada halkın kanaatine göre hareket ederiz. Peşinen reddetmeyiz, peşinen de kabul etmemiz şu aşamada çok sağlıklı sonuçlar vermez."

YAŞ'ın erteleneceği iddiaları

Başbakan Yıldırım, YAŞ'ın erteleneceği iddialarına ilişkin ise "Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına kısa bir süre kaldı ama şartlar değerlendiriliyor. Bunların hepsinin önümüzdeki günlerde kararını verip, kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.