Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

YILDIZ OKULLAR

YILDIZ OKULLAR

                Bir yıldır köşem de AŞK ÖZLEM ve ÖTESİ başlığıyla yazdığım hac anılarımın son bölümünü bildiğiniz gibi geçen hafta Salı günü siz değerli okuyucularımla paylaşmıştım. Sizinle buluşmamıza vesile olan hac anılarım sona erince, bu defa bazı güncel konuları kaleme alarak buluşmamıza kaldığımız yerden devam edelim istedim. Bugünkü yazımda size “Hürriyet Gazetesi”nde yayınlanan haberle komu oyuna duyurulan ve yazılımını oğlumun gerçekleştirdiği  “Yıldız Okullar” sistemini anlatacağım. Sistemi incelediğimde bu çalışmanın eğitim hayatında çığır açacağı izlenimini edindiğimi memnuniyetle ifade etmeliyim. Geliniz isterseniz bu sistemin detaylarına şöyle bir göz gezdirelim.

                 Türkiye’deki eğitim kurumlarının başarı sıralamasını değerlendirmek üzere geliştirilen “Yıldız Okullar” sistemi uzun soluklu bir ekip çalışmasının ürünüdür. Sistem on iki farklı kriterde elde edilen veriler yardımıyla okul öncesi kurumlar, ilkokullar, liseler ile dil okullarını sıralamaya tabi tutuyor ve derecelendiriyor.

                Konuyu biraz daha açalım isterseniz. Okulları başarı düzeylerine göre tasnif eden, öğrenci ve veliye seçenek sunarak karar vermelerine yardımcı olan bu sistem, bir nevi öğrenciye kılavuz olma özelliğiyle önemli bir işlevi yerine getiriyor.

                Sisteme kayıtlı olan okulların başarı sıralaması bazı kriterler uygulanarak belirleniyor ve bu kriterlerden bazıları şöyle sıralanıyor:

                Çekirdek kriter: Öğretim, istihdam, araştırma ve geliştirme alanlarını kapsıyor.

                Öğrenme ortamı: Eğitim kurumları Tesisler, çevrim içi/Uzaktan öğrenme dahil olmak üzere “Yıldız Okullar” değerlendirmesinin bir parçası olarak bu alandaki kategorilerden birini seçmeye yönlendiriliyor.

                Gelişmiş Kriterler: Okullardaki eğitimin Sanat-kültür, yenilik ve sosyal sorumluluk ölçütünü belirleyerek eğitim kurumlarına güçlü yanlarını sergileyen iki kategoriyi seçme hakkı sunuyor.

                Uzmanlık Kriteri: Bu kriter belirli yetenekleri öne çıkarmak için uygulanıyor.

                Ayrıca bu sistem öğrencilere birçok alanda avantaj sağlamakta, onları motive ederek başarılı olmalarını teşvik etmektedir.

                “Yıldız Okullar” sistemi başarılı öğrencilerin kaliteli eğitime ulaşabilmeleri için bir “Burs Havuzu” oluşturmakta ve okullar tarafından finanse edilecek bu burslardan bütün başarılı öğrencilerin faydalanması sağlamaktadır.

                Her yıl veriler işlendikten sonra oluşan okul sıralaması komu oyuna duyurularak belirlenen kategorilerde okullara ödülleri takdim edilmektedir.

                İki yıl süren Ar-Ge çalışması sonucunda yazılımı gerçekleştirilen “Yıldız Okullar” sisteminin eğitim hayatına yeni bir soluk getirmesini ümit eder, hayırlı olması dileğiyle oğlumu ve çalışma arkadaşlarını içtenlikle kutlarım.

                Selam ve sevgilerimle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR