Yıllardır biriktirdiği plakları sergiliyor

Sivas'ın Zara ilçesinde belediyede çalışan Sait Ay, yıllar önce biriktirmeye başladığı yaklaşık 2 bin plaktan oluşan koleksiyonunu evde sergiliyor.
Yıllardır biriktirdiği plakları sergiliyor

Sivas’ın Zara ilçesinde, belediyede çalışan 45 yaşındaki Sait Ay, yıllardır biriktirdiği plak ve makara banttan oluşan koleksiyonunu babasına ait evdesergiliyor.

Kızılırmak Mahallesi'nde yaşayan Ay'ın plak merakı, eniştesinin 1980'li yıllarda Zara'da plak dükkanı açmasıyla başladı. Ay, çok sayıda plak, makara bant, pikap ve makara teyp alarak koleksiyon oluşturdu.

Arşivinde 2 bin plak ve makara bant ile 10 pikap ve makara teybi bulunan Ay, koleksiyonunu babasına ait apartman dairesinin müzeyi andıran odasında sergiliyor.

Sait Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koleksiyonunda çok sayıda sanatçının her tarzdan 2 bine yakın plağının bulunduğunu söyledi. Her gün odasında 2 saat kadar müzik dinlediğini belirten Ay, böyle mutlu olduğunu dile getirdi.

Plakseverlerin internet üzerinden kurdukları grupla fikir ve plak alışverişi yaptığını anlatan Ay, "Ben de fazla olan plaklardan onlara veriyorum, onlardan fazla olanları ben alıyorum. Plağına göre değeri var, Türkiye'de 8-10 tane bulunan nadir plaklar var. Bunların değeri 500 liraya kadar çıkıyor." dedi.

Görenleri 20-30 yıl öncesine götürüyor

Plak koleksiyonunun bulunduğu odayı görenlerin yüz ifadesinin değiştiğini belirten Ay, şunları anlattı:

"Koleksiyonumu görenlerin eğer yaşları 40'ın üzerindeyse 20-30 yıl geriye gidiyorlar. Müziği seven kişiyse daha büyük bir heves alıyor. 'Şu sanatçı var mıydı, sanatçının şu şarkısı var mıydı?' diyerek dinlemek istiyor. Onu dinlediği zaman 'Keşke benim de böyle bir yerim olsa' diyerek heves edenler de var. Plaklar için harf sırası yaptım. Sanatçının ismi hangi harfle başlıyorsa plağını da o alfabetik sıraya göre koyuyorum.

Plakların en büyük düşmanı toz, plağı çizmemek lazım. Bunlar hassas şeyler, pikaba koyarken tırnağınız bile değse plak çiziliyor hemen. Her dinlediğim plağı pikaba koymadan önce ilaçlı bezle siliyorum. Sabah kalktığımda da akşam yattığımda da müzik dinlerim. Genelde arabesk müzik dinlerim, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur hayranıyım. Onların da hemen hemen tüm albüm serisinin plağı var elimde."

"Plağın hışırtısı bile ayrı zevk veriyor"

Koleksiyonu için ailesinin de desteğini aldığını belirten Ay, onların da odada müzik dinlenmekten hoşlandıklarını aktardı.

Teknolojiye rağmen plaktan müzik dinlemenin farklı duygu hissettirdiğini vurgulayan Ay, şöyle konuştu:

"Plağın hışırtısı bile insana ayrı bir zevk veriyor. İnternet üzerinde bulamayacağınız şarkılar bende var. İnternetten istediğiniz şarkıcının istediğiniz şarkısını dinleyebiliyorsunuz ama ben bir sanatçı söylesem bulamazsınız. Ama onun plağı bende var. Koleksiyonumu elimden çıkartmayı düşünmüyorum. Ömrüm yettiği sürece koleksiyonumu daha da çoğaltmayı düşünüyorum. Koleksiyonuma maddi teklifler yapanlar oldu, hiçbir zaman düşünmedim çünkü biliyorum ki teklif edilen paranın iki katını versem 10 yılda bu koleksiyonu bir araya getiremem. Koleksiyonuma değer biçemiyorum, benim için çok değerli. Maddi değer benim için ikinci planda kalıyor."