Yılmaz Seçim: Konya yemeğine sahip çıkmalıyız

Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği (KOGAT) Başkanı Yılmaz Seçim’in yazdığı “Konya Mutfağı” kitabı yoğun ilgi gördü.
Yılmaz Seçim: Konya yemeğine sahip çıkmalıyız

Gazyağcı Furun Kebapçısı ve KOGAT’ın iş birliğinde düzenlenen Gazyağcı Yemek Festivalinde KOGAT Başkanı Yılmaz Seçim’in yazdığı “Konya Mutfağı” kitabı meraklılarıyla buluştu.  Konya yemeklerinin önemine değinen Seçim, bu yemeklere sahip çıkılması gerektiğinin de altını çizdi.

yilmaz-secim-1.jpg

‘UNESCO’NUN GASTRONOMİ ÜLKELERİ ARASINDA BULUNMALIYIZ’

Konya mutfağının kısa zamanda UNESCO’nun gastronomi ülkeleri arasına girmesi gerektiğine dikkat çeken Seçim, “Aşçılık mesleğine 15 yaşımda başladım. Otelcilik Meslek Lisesinden mezunum. 1998 yılında mesleğe başladım ve hala devam ediyorum. Asıl amacım Konya mutfağında etkili olabilmekti ve bu konuda da son dönemde güzel işler yapama başladık. Bildiğiniz gibi Konya deyince akla Furun Kebabı ve Etliekmek geliyor. Biz bunun değişmesini istedik ve dedik ki kebap ve etliekmek dışında da Konya mutfağı çok zengin bir mutfak. Bizim Hatay’dan, Antep’ten bir eksiğimiz yok. Biz de kısa bir zamanda UNESCO’nun kıymetli gastronomi ülkelerinin arasında bulunmalıyız diye düşündük ve böyle bir festival planladık” dedi.

yilmaz-secim-2.jpg

‘KONYA’DA BİR EKSİKLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK’

Konya’daki en büyük eksikliği, aşçıların bir araya toplanıp birlikte bir şeyler yapamaması olarak değerlendiren Seçim, “Amacımız hep mutfakta ve mutfak üzerinde çalışmaktı. Bununla ilgili birçok çalışma yaptık. 2015 yılına geldiğimizde Konya’da bir eksiklik olduğunu düşündük. Konya’daki en büyük eksiklik aşçıların bir araya toplanıp kendi başına iş yapamaması. 2015’in Nisan ayında akademisyen ve sektörden olan arkadaşlarımızla bir dernek açtık. Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği’ni (KOGAT) kurduk. Toplam beşinci yılımızdayız. KOGAT başkanlığında bu üçüncü dönemim ve hala da devam ediyor” ifadelerini kullandı.

yilmaz-secim-3.jpg

‘AKTİF BİR DERNEĞİZ’

KOGAT’IN çok aktif bir dernek olduğunu kaydeden Seçim, “Biz aslında aktif derneğiz ve birçok etkinlik yaptık. Çok fazla duyulmasa da Antalya’da, İstanbul’da, Bursa’da, Adana’da ödül aldık. Çok fazla ses getirememiştik ama zamanla kendimizi tanıttıkça güvenimiz gelişti. Böyle bir festival yapmak istedik. Bu festivalde tabi ki Gazyağcı’nın bize desteği çok büyük oldu. Ben güzel olduğu düşüncesindeyim, birçok insan katıldı. Özellikle Gazyağcı’nın ve Türkiye Aşçılar Federasyonluğunun katkısı çok büyük. Sevgili Zeki Açıköz geldi o da bize desteğini sundu. Festivale gelen herkes Konya mutfağı gerçekten çok zenginmiş biz de elimizden geleni yapalım diye düşündüler. Bu bizi ziyadesiyle mutlu etti. Bu festivalin devam edilebilir nitelikte olması lazım” şeklinde konuştu.

yilmaz-secim-4.jpg

KONYA’YA AİT 500 ÇEŞİT YEMEK

Konya mutfağının çok zengin olduğuna vurgu yapan Seçim, “Ben Konya Mutfağı kitabı yazdım. Kitapta toplamda 238 adet yemek, tatlı, çorba, hoşaf gibi birçok yemek türünü yazdım ama Konya mutfağı öyle bir zengin ki 500’e yakın çeşidinin olduğunu bilmekteyiz. Bunların tamamını kitap haline getirilmesi, kaynakça haline dönüşmesi çok büyük avantaj sağlıyor. Çünkü siz kendi yemeğinize sahip çıkmıyorsanız başkası sahip çıkıyor. Başka bir ilin sahip çıkması değil benim dediğim. Başka bir ülke sahip çıkıyorsa bu bizim için büyük bir kayıp anlamına geliyor. En basitinden baklavaya Yunanistan’da sahip çıkıyor, biz de sahip çıkıyoruz. Belki başka ülkeler de sahip çıkacak ama biz bugün buna sahip çıkmazsak başka bir ülke de sahip çıkacak” diye aktardı.

yilmaz-secim-5.jpg

BAKLAVA KONYA’YA MI AİT?

Konya’da baklavanın tarihinin çok eskiye dayandığını ifade eden Seçim şunları söyledi, “Baklavaya Antep sahip çıkmış ne güzel yapmış ama baklavaya biz de sahip çıkacağız ki daha zengin bir konu olsun ve daha bir anlam kazansın. Bunun için de çalışmamız lazım. Sadece yemek yapmaktan ziyade bunun bilimsel yönünü de açıklamamız lazım. Geçen gün Antepli bir arkadaşım dedi ki: ”Bizim oranın baklavası meşhur. Orada dur dedim. Çünkü baklava diyorsan baklava bize de ait. Yani 500 yıl önce Akşehir bölgesinde peynirli baklava zaten yapılıyordu. Ama sen kalkıp da fıstıklı baklava bize ait diyorsan evet o senin bölgende yetişiyor dolayısıyla sana ait. Bu şekilde söylemem mümkün.” Son olarak, Konya Mutfağı kitabının 2 günde 500’ü aşkın satıldığını belirten Seçim, “ Toplam 2 bine yakın kitap basıldı. Kitabımda sadece yemek anlatmadım. Geçmişteki Konya sofra adabını, o dönemde neler yenip neler tüketildiğini, nasıl bir yemek kültürüne sahip olduklarını detaylandırıp anlatmaya çalıştım. Ben hızlı bir şekilde kitapların tükeneceğinin düşüncesindeyim. O yüzden de ikinci baskı için hazırlıklara başladık. İkinci baskı da en az 350 adet yemeğimiz olacak” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ