YÖK tarafından 'Denklik Çalıştayı' düzenlendi

Yükseköğretim Kurulunca, tanıma ve denklik süreçlerinde yapılan iyileştirmelerin paylaşılması amacıyla YÖK Denklik Komisyonu üyeleri ve Bilim Alanı Danışma Komisyonlarında görev alan akademisyenlerin katılımıyla "Denklik Çalıştayı" düzenlendi.
YÖK tarafından 'Denklik Çalıştayı' düzenlendi

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), tanıma ve denklik süreçlerinde yapılan iyileştirmelerin paylaşılması amacıyla YÖK Denklik Komisyonu üyeleri ve Bilim Alanı Danışma Komisyonlarında görev alan akademisyenlerin katılımıyla "Denklik Çalıştayı" düzenlendi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, YÖK'te yapılan toplantıya Başkan Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu ile YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Prof. Dr. Ömer Açıkgöz'ün yanı sıra YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanları katıldı.

Tanıma ve denklik süreçleri ile Lizbon Sözleşmesi ve hukuki süreçler konularının ele alındığı toplantıda, YÖK Başkanı Saraç ve YÖK Başkanvekili Kapıcıoğlu birer konuşma yaptı.

Saraç'ın konuşmasının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, yaşanan sorunlar, son yıllarda yapılan iyileştirmeler ve devam eden süreçleri anlattı.

Tufan, konuşmasında, yazılı seviye tespit sınavlarının yanı sıra tıp alanı için yapılandırılmış klinik sınavları ve yurt dışı muadil sınavları da seçenek olarak getirdiklerini, diğer alanlarda ise sözlü ve pratik aşamaları içeren ilmi hüviyet tespiti sınavlarını başlattıklarını, böylece uygulamaya yönelik alanlarda kişilerin diploma alanlarındaki kazanım ve yeterliklerinin daha net değerlendirilebileceğini belirtti.

Yakın zamanda ilmi hüviyet tespiti sınavları için kılavuzun yayınlanacağını kaydeden Tufan, yazılı seviye tespit sınavlarında başvuru sahiplerinden gelen şikayetler doğrultusunda sorulan sorular ile ilgili değerlendirme yaptıklarını ve bundan sonraki sınavlarda yapılan tespitlerin göz önünde bulundurulacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın birinci oturumunda "Tanıma Süreci", "Denklik Süreci" ve "Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi" başlıklarında sunum yapılırken, ikinci oturumda "Lizbon Sözleşmesi", "Örneklerle Denklik Dosyaları" ve "Denklik Yönetmelik Süreçleri" başlıklarında sunumlar gerçekleştirildi.

Çalıştayın kapanış kısmındaki soru-cevap bölümünde, YÖK üyeleri ile bilim alanı danışma komisyonlarında yer alan üyeler arasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.