Yollar ancak saygıyla açılır

Zirve Sürücü Kursu Kurucusu Tevfik Dündar, günümüzde özellikle büyükşehirlerde yoğun bir araç trafiğinin olduğunu ve bu ortamda trafikteki herkesin kendini karşısındakinin yerine koyması gerektiğini ifade etti.
Yollar ancak saygıyla açılır

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle birlikte 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni bir dönem başladı.Zirve Sürücü Kursu olarak 2004 yılından beri ağırlıklı olarak da kursiyerlerine A1, A2, B ve D sınıfı ehliyetleri verdiklerini ifade eden Zirve Sürücü Kursu Kurucusu Tevfik Dündar, “5 Aralık 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanan düzenleme ile 17 çeşit ehliyet çıkarıldı. Bunun yanında da stajyerlik uygulaması başlatıldı. Direksiyon eğitimleri artık eskisi gibi değil. Bu noktada Avrupa’dan bir adım önde bulunuyoruz.Artık direksiyon sınavları 35 dakika sürüyor. Bu süre içinde tüm trafik kurallarına eksiksiz uyulması gerekiyor. Sürücü adayı emniyet kemerini takmayı, aynaya bakmayı unutur, araç takip mesafesine uymaz, aracı tek seferde 4.85 metre geri geri park edemez ve rampada 30 saniye durup aracı durdurmadan ve patinaj yaptırmadan kaldıramazsa ehliyet almaya hak kazanamıyor. Bunun yanında bu sene başında gelen yeniliklerle parkurlara ilaveler yapıldı. Ayrıca yeni düzenleme ile birlikte trafik adabı dersi getirildi. Hal böyle olunca da öğrencilerimizin ehliyet sahibi olabilmeleri için tam teşekküllü ve donanımlı olmaları gerekiyor.  Trafik canavarı yetiştirmemek için bu eğitimlerin eksiksiz verilmesi büyük önem taşıyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda çok iyi eğitim almayanbirinin ehliyet alabilmesi imkânsız oldu.” dedi.

img_3079.jpg

“Trafik adabı dersini önemsiyoruz”

Trafikte saygının ve kendini karşıdakinin yerine koymanın önemine dikkat çeken Dündar,  “Trafikte saygı son derece önemli bir konudur. Milli Eğitim Bakanlığı’mız tarafından yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen genelge ile her bir kurs müdürü ve trafik adabı eğitimi alan hocalar 3 okula eğitim vermekle görevlendirildi. Önümüzdeki yıllarda trafik ile ilgili bir dersin ilkokullara getirilmesi konusunda da çalışmalar devam ediyor. Eğer küçük yaşlardan itibaren çocuklarımız trafik kurallarını öğrenirlerse, sürücü olduklarında o kurallara kesinlikle uyarlar. Derslerde,örneğin yayaların neden yaya kaldırımlarını kullanmaları gerektiğini sebepleriyle anlatıyoruz.Korna çalmak, selektör yapmak, engelli park alanlarını işgal edilmesi, yollara tükürülmesi, su birikintilerinin yayalara sıçratılması trafik adabına uymayan davranışlardandır. Trafikte kendimizi karşıdakinin yerine koymalıyız.”ifadelerini kullandı.

“Stajyerlik, bilinçli sürücüler getirecek”

Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte getirilen stajyer sürücü uygulaması hakkında da bilgi veren Dündar, “Stajyerlikte 3 kez alkollü yakalanan sürücünün ehliyeti iptal edilip psikolojik tedavi görmesi sağlanıyor. Stajyer sürücünün 3 defa aşırı hız yaptığı tespit edildiği takdirde ehliyeti iptal ediliyor. Yine aynı şekilde trafikte makas atan, geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermeyenlerin ehliyetlerine el konuyor. Önceden bu kurallara uyulmuyordu. Bayramlarda hepimizin gözü kulağı yollarda oluyordu. Eskiden teröre verdiğimiz kayıplardan çok, trafikte kayıp veriyorduk. Önümüzdeki yıllarda artık bu düzenlemeler ve eğitimlerle birlikte bayramlarda ölümlü trafik kazalarının olmayacağını ümit ediyoruz. Stajyerlikteki amaç kurallara uyma alışkanlığı getirebilmektir. Bu anlamda bu uygulamayı son derece doğru ve yerinde buluyoruz.” şeklinde konuştu.

trafikte-hosgoru-saygi-afis-001.jpg

“Ehliyetler belli aralıklarla yenilenecek”

Artık ehliyetlerin ömürlük olmayacağını periyodik aralıklarla yenileneceğini de sözlerine ekleyen Dündar, “Bir önemli değişiklik de küçük ehliyetlerde10 yıl, büyük ehliyetlerde ise 5 yılda bir yenileme yapılacak. 20 yaşında ehliyet alan vatandaş, 70 yaşında halen aynı ehliyetle araç kullanıyor. 70 yaşında araç kullanılmasında hiçbir sakınca yok ancak kontrollerini yaparak sağlıklı raporu almak kaydıyla. Bu çıkan yasalar ve düzenlemeler herkesin sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri içindir. Trafikte herkes birbirine saygılı olmak zorundadır. Bu konuda kendimizi karşıdakinin yerine koymamız lazım. Trafikte ufak tefek hatalara şahit olursak da tatlı dille uyaralım. Bir daha yaşanmamasını sağlayalım. Hoşgörülü olalım.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ  / YENİHABER GAZETESİ