Yöreler Renkler Festivali’nde Karadeniz coşkusu

Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Yöreler Renkler Festivali'nin 5'inci gününde Karadenizliler gecesi düzenlendi.
Yöreler Renkler Festivali’nde Karadeniz coşkusu

Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Yöreler Renkler Festivali'nin 5'inci gününde Karadenizliler gecesi düzenlendi.

Muratpaşa Belediyesi'nin Anadolu Hemşeri Dernekleri Federasyonu'yla bu yıl 2'incisini gerçekleştirdiği Yöreler ve Renkler Festivali, Karadeniz Gecesi'yle devam etti. Gecede Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi Kent Meydanı'nı dolduran "Karadenizli Antalyalıları" "Hamsisini göremedim /Bir palamut yiyemedim /Lüfer bolmuş diyemedim /Kor yüreklim al benizlim /Hoş geldin Karadenizlim" sözleriyle selamladı. "

Başkan Uysal, "Bizim düşünce kaynaklarımız, her gün bıkmadan "Gel kim olursan ol gel" diyenlerdir. Bizim düşünce kaynaklarımız, "Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz" diyenler, bizim düşünce kaynaklarımız "Bir olalım, iri olalım, diri olalım" diyenler, bizim düşünce kaynaklarımız "Yurtta barış, dünyada barış" diyenlerdir. Dolayısıyla biz bütün bu duygu ve düşünceleri birlik ve beraberlik içerisinde gerek kamu hizmetlerinde gerekse sosyal yaşamda sergilemekten, bu ruhu yaşamaktan onur duyuyoruz. Bu festivalimiz ve diğer bütün kamusal işlerimiz, bütün hizmetlerimiz bu amaca katkıda bulunmaya çalışıyor" dedi.

Muratpaşa'da belediyecilik hizmetlerini sadece yolları düzelterek, sadece park yaparak, sadece temizlik hizmetlerini geliştirerek sınırlamayacaklarının altını çizen Başkan Uysal, "Hem mağdurlarımıza sahip çıkacağız hem de böyle özel günlerimizi hep birlikte yaşayacağız."

Mustafa Ertuğrul bey'in hikayesi

Dünya askeri tarihinde ilk defa bir uçak gemisini karadan top atışlarıyla batıran Türk Subayı olarak geçen Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'a ait bir hikayeyle konuşmasına devam eden Başkan Uysal, Mustafa Ertuğrul Bey 1'inci Dünya Savaşı'nda Paris-2 gemisini batırdığında düşman askerlerinin "kesin bizi öldürecekler" düşüncesiyle yüzerek karaya çıktığını anlattı.

Anadolu insanının onların yaralarını sarıp Antalya'ya nakil ettirdiğini belirten Uysal, şunları söyledi:

"Bu seferde "Antalya'da öldürecekler" diye düşünüyorlar. Oysa hiçbir şey olamadan savaştan sonra Fransa'ya geri dönüyorlar. Fransa da mahkeme yapılırken Mahkeme Başkanı "Barbarlar" diye bahsediyor Türklerden ama bu askerler itiraz ediyorlar "Hiçbir barbarlık ile karşılaşmadık" diye. O askerlerin çocukları hala Antalya'da o batık Paris-2 gemisine dalmaya geliyorlar. Bu bölgenin adı antik çağda da Pamfilya. Anlamı "bütün değişik kültürlerin bir arada barışık şekilde yaşayabildiği yer" demek. Biz bunu ne kadar geliştirebilirsek, "yaratılanı yaratandan" ötürü seversek ve her zaman bu duyguları geliştirmek üzerine kurarsak ve zıtlıklar üretmek isteyenlere hiç fırsat vermezsek inanın Muratpaşa bir gün Türkiye olur, Türkiye bir gün dünya olur ve bütün insanlığa bir katkıda bulunmuş oluruz. En azından uğrunda yaşamaya değer bir hedef."

Mesele insan sevgisiyle bu Muratpaşa'dadır

Gecede Antalya Karadenizliler Derneği Başkanvekili Bahattin Bayraktar da, Türkiye'nin birlik ve beraberliğe çok ihtiyaç duyduğu bu günlerde Anadolu'nun dört bir yanından insanları aynı meydanda buluşturduğu için Başkan Uysal'a teşekkür etti. Bayraktar, "Yöreler renkler çok güzel ifadeler bizim yörelerimizde çok güzeldir, renklerimizde çok güzeldir, örf ve adetlerimizde çok güzeldir. Bizim bu güzelliklerimiz hep birlikte Anadolu'dur. Anadolu olduğumuz için güçlüyüz Anadolu olduğumuz için yüreğimiz sevgi doludur. Anadolu olduğumuz için her zaman hep birlikte olmuşuzdur. Mesele insansa sevgiyse bu Türkiye'de, bu Anadolu'da, bu Muratpaşa'dadır" diye konuştu.

Yöreler Renkler sahnesi

Muratpaşa Kent Meydanı'nda devam eden festivalde konuşmaların ardından Onay Şahin sahne aldı. Festival bugün İç Anadolu Gecesi'yle devam edecek. Gecede Harun Çulha, Ozan Gündemi, Soner Erdem ve Kadir Kocabıyık sahne alacak. 30 Eylül Cuma düzenlenecek Güneydoğu Anadolu Gecesi'ne Baran Sıra Gecesi barakların usta yorumcuları Naciye ve Cevahir Çokbilir festival sahnesinde olacak. Festival programı 1 Ekim'deki Rusya Gecesi'yle sona erecek. Antalyalılar 2 Ekim'de festival alanını ziyaret edip yöresel lezzetleri tadabilecek.

Kaynak: