YSK Başkanı Sadi Güven açıkladı: Onlar oy kullanamayacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven önemli açıklamalarda bulundu
YSK Başkanı Sadi Güven açıkladı: Onlar oy kullanamayacak

Sadi Güven'in açıklamalarından satır başları; 

Biz bugün itibariyle tüm siyasi partilerimizle; bizim seçmen kütüğünün siyasi partilerle bilgi paylaştığı sistem üzerinden paylaştık.

Vatandaşlarımız da bugün öğleden sonra kendileri sorgulayabilecekleri gibi; hangi sandıkta nerede oy kullanacaklarını görme imkanına sahip olacaklar.

Sadece sandık kurulları değişecek. Onun dışında bir değişiklik olmayacak. 31 Mart seçimlerindeki şartlarla seçime gidilecek. 

'YANINA OY KULLANAMAZ İŞARETİ DÜŞÜLECEK'

Oy kullanamayacak kısıtlı seçmenlerle ilgili 5 gün önce 18 Haziran'da aynı listelerde, değişiklik yapmadan yanına oy kullanamaz işareti düşülecek.

Seçmen sayılarında değişiklik olmayacak, onlar silinmeyecek, sadece sistem 'oy kullanamaz' şerhini düşecek.

Bugüne kadar yapmış oldukları sorgulamada bulamazlar. Sistem şöyle işliyor. Türkiye'de kim seçmen ise; o an itibariyle seçmen listeleri yayınlanıyor. Kendini bulamayan vatandaşlarımız, adres değişikliği olup da İstanbul dışına giden, listeden düşen seçmenlerdir.

23 Haziran'da yapacağımız seçim, 31 Mart'takinin yenilenmesidir, tekrarıdır. 31 Mart'ta kim oy kullanma hakkına sahip idiyse, 23 Haziran'da aynı şahıslar oy kullanacaklardır.

Siyasi partilerle de biz bunu paylaştık. Siyasi partiler de 31 Mart listesi ve seçmen listesiyle karşılaştırma imkanına sahip olacaklar. 

KISITLI SEÇMEN NEDİR? KISITLI SEÇMEN NE ANLAMA GELİR?

Kişiliğe bağlanan hukuki sonuçlar ile kişilerin hak ve fiil ehliyetlerini düzenleyen temel kanun olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, çeşitli maddelerinde ''kısıtlı'' olmaktan söz etmekte ve 404. ve devamındaki maddelerinde kısıtlılığı; ''Vesayeti Gerektiren Haller'' başlığı altında düzenliyor. Buna göre, reşit olmayan (18 yaşından küçük olan) şahısların velayet veya vesayet altında bulunma zorunlulukları bir tarafa bırakılırsa, Türk Medeni Kanunu açısından kısıtlılık, aşağıdaki 4 halde mümkündür:

1) Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı (TMK.m. 405),

2) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK.m. 406),

3) Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumu (TMK.m. 407),

4) İlgilinin geçerli nedenlere dayanan talebi (TMK.m. 408).

Yukarıda sayılan bu dört durumdan bir veya birkaçının varlığı halinde, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre ilgili şahsın belli işlemleri tek başına yapma yetkisi kısıtlanır ve kendisine, bu işlemleri onun yerine yapması için bir ''vasi'' veya ''kayyım'' atanır