YTB Başkanı Köse BM'de Suriyelilere yönelik çalışmaları anlattı

YTB Başkanı Köse, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen "Sığınmacılar için eğitim" toplantısında "Eğitim, sığınmacıların hayata tutunmalarını sağlamak için önemli bir araç." ifadesini kullandı.
YTB Başkanı Köse BM'de Suriyelilere yönelik çalışmaları anlattı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Mehmet Köse, Türkiye'deki üniversitelerde 19 bin Suriyeli sığınmacının eğitim gördüğünü belirterek "Eğitim, sığınmacıların hayata tutunmalarını sağlamak için önemli bir araç." dedi.

Köse, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen “Sığınmacılar için eğitim" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, yükseköğretim alanında Suriyeli öğrencilere yönelik Türkiye'de yürütülen çalışmaları anlattı.

Köse, Türkiye'deki sığınmacıların yaklaşık yüzde 60'ının 25 yaş altında, bunların yüzde 25'ine tekabül eden 470 bin sığınmacının da 18 ila 25 yaşlarında olduğunu belirrti.

Türkiye'de 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında 17 bini devlet üniversitelerinde olmak üzere 19 bin Suriyelinin ülke genelindeki üniversitelerde kayıtlı olduğu bilgisini paylaşan Köse, bu öğrencilerin bir kısımının Türkiye Burslarından faydalandığını ifade etti.

Köse, Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim programının büyük bir kısmını devletin karşıladığını, bin 242 öğrenciye de BMMYK koordinatörlüğünde uluslararası toplumun finans desteği sağladığını söyledi.

Türkiye Burslarına 22 bin başvuru

Türkiye'deki üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 100 bin yabancı öğrencinin yüzde 20'sini Suriyelilerin oluşturduğunu belirten Köse, bu yıl Türkiye Bursları için 22 bin başvuru yapıldığını aktardı.

"Eğitim, sığınmacıların hayata tutunmalarını sağlamak için önemli bir araç." diyen Köse, Türkiye olarak Suriyeli öğrencilerin eğitimine her türlü katkıyı vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Köse, ayrıca “İnsani Yardımda Türkiye Modeli” hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye, "Türkiye Bursları" kapsamında Suriyeli öğrencilerin eğitimine destek, üniversitelere kayıtlı Suriyeli öğrencilere getirilen harç muafiyeti, danışmanlık hizmetleri ve eğitim materyalleri desteklerine kadar pek çok farklı alanda çalışmalar yürütüyor.