YTB Başkanı Köse'den "dil ve kültürü koruma" çağrısı

Başkan Köse:- "Bizim temel prensibimiz yurt dışındaki insanımızın kimliğini, kültürünü koruması, yaşadığı ülkede sosyal, ekonomik, siyasi olarak iyi bir statü elde etmesi, aynı zamanda ana vatanı ile ilişkisini, aidiyetini ve bağını da devam ettirmesini s
YTB Başkanı Köse'den "dil ve kültürü koruma" çağrısı

KÖLN (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, yurt dışında yaşayanlara yönelik yaptığı çağrıda, "Buradaki insanlarımızın ana dillerini ve kültürlerini muhafaza etmelerini, yaşadıkları toplumda ekonomik, sosyal ve siyasi olarak var olmaları ve entegre olmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

Temaslarda bulunmak üzere Almanya'ya gelen Köse, Köln Başkonsolosluğunda gazetecilere yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayan vatandaşların yarım asrı geçen bir süreçte birçok ülkede dördüncü kuşağa ulaştığına işaret ederek, "Bizim temel prensibimiz yurt dışındaki insanımızın kimliğini, kültürünü koruması, yaşadığı ülkede sosyal, ekonomik, siyasi olarak iyi bir statü elde etmesi, aynı zamanda ana vatanı ile ilişkisini, aidiyetini ve bağını da devam ettirmesini sağlamak. Küreselleşen dünyada artık bu çoklu aidiyetler, herkes tarafından normal kabul ediliyor." ifadelerini kullandı.

- "Köln, bizim Türk diasporasının başkentidir"

Almanya ziyaretleri çerçevesinde hem federal hem eyalet hükümetleri yöneticileriyle görüşmeler yaptıklarını belirten Köse, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada Türkiye'nin yurt dışındaki vatandaşlarıyla ilgili, insanlarıyla ilgili meseleleri etraflıca konuştuk. Bunlar içerisinde hem eğitim hem dil kültür hem de İslam karşıtlığının yükselmesi dolayısıyla bireylere ve toplumlara yönelen saldırılar, tacizler ve bunlarla ilgili alınması gereken tedbirler ve iş birliği fırsatları ve alanlarını konuştuk. Toplumumuzun sivil toplum örgütleriyle bir araya geldik. Bizim yurt dışındaki Türk diasporasının yarıdan fazlası Almanya'da yaşıyor. Bunun da yarısı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yaşıyor. Bu nedenle Köln, bizim Türk diasporasının başkentidir. Türk diasporasının çatı kuruluşlarının çoğu burada. Bunlar toplumumuza uzun yıllar ve birçok fedakarlıkla hizmet eden kuruluşlarımız. Onlarla hem çalışma alanları ve iş birliklerini hem toplumumuza yönelik yapılması gereken öncelikli meseleleri konuştuk."

- "Toplumumuzun entegrasyon meselesi diye bir sorunu yoktur"

Köse, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye olarak bizim buradaki insanlarımızın ana dillerini ve kültürlerini muhafaza etmelerini, yaşadıkları toplumda ekonomik, sosyal ve siyasi olarak var olmaları ve entegre olmalarını tavsiye ediyoruz. Bizim toplumumuz yarım asrı geçen süreçte zaten bunları büyük ölçüde gerçekleştirmiştir. Bundan sonra belki karşılarındaki mesele entegrasyonun kriterleri değil artık burada haklarını elde ederek ayrımcılığa uğramadan yaşamlarını devam ettirmeye yönelik sorunların giderilmesidir. Bu kadar yıllık süreçte artık birçok noktada var olan toplumumuzun entegrasyon meselesi diye bir sorunu yoktur, biz bu şekilde bakıyoruz."

Türkiye ile Almanya ilişkilerinde iki ülkede yaşayanların önemli bir köprü vazifesi gördüğünün altını çizen Köse, "Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerde olduğu gibi sosyal ve siyasi ilişkilerde de Almanya'daki Türk diasporası önemli bir işlev görüyor. Aynı şekilde Türkiye'deki gelişen ve büyüyen Alman topluluğu da Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere katkı sağlayacaktır. Diasporalar sorun alanı değil aslında ortak sorumluluk alanlarında olumlu gelişmelere zemin hazırlama noktasında önemli bir fırsat oluşturmakta. Biz buradaki yetkililerle bu çerçevede istişarelerde bulunduk." dedi.

Kaynak: