Yücelciler'in yargılanmaya başlamasının 70. yılı

ÜSKÜP (AA) - Eski Yugoslavya döneminde, Makedonya'da yaşayan Türklerin örf, adet, din ve dillerini komünist rejimden korumak için verdiği mücadelenin öncülerinden...
Yücelciler'in yargılanmaya başlamasının 70. yılı

ÜSKÜP (AA) - Eski Yugoslavya döneminde, Makedonya'da yaşayan Türklerin örf, adet, din ve dillerini komünist rejimden korumak için verdiği mücadelenin öncülerinden olan Yücel Teşkilatı’nın mensupları, 70 yıl önce bugün yargılanmaya başladı.

Makedonya Türklerinin "milli mücadelesi" olarak kabul edilen Yücel Teşkilatı dönemin Yugoslavya yönetimi tarafından terör örgütü olarak suçlanırken, Yugoslavya'daki bütün milliyetçi teşkilatların ortadan kaldırılma çabaları kapsamında 1947 yılının ağustos ayında 17 teşkilat üyesi tutuklanarak yargılanmalarına başlandı.

Tutuklanan teşkilat üyelerinin duruşmaları ise 19 Ocak 1948'de görülürken, bu kişiler hakkında 25 Ocak 1948’de karar çıktı.

Teşkilatın 4 mensubu idam cezasına çarptırıldı, diğer teşkilat mensupları da 8 yıldan 20 yıla kadar hapse mahkum edildi.

İdam cezasına, Üsküp'teki Ataullah Efendi Medresesindeki eğitimlerinin ardından Mısır'daki El Ezher Üniversitesinde fıkıh, kelam, tasavvuf ve Batı felsefesi alanlarında eğitim gören teşkilat başkanı Şuayb Aziz İshak ile Ali Abdurrahman Ali, Nazmi Ömer Yakup ve Adem Ali Adem çarptırılmış, 27 Şubat 1948'de kurşuna dizilerek infaz edilmişlerdi.


Kaynak: