'Yunanistan geleceğini oylayacak'

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyinoğlu "Referandumdan çıkacak sonuç Yunanistan'ın, Çipras'ın ve tüm Yunan halkının geleceğini yakından ilgilendiriyor" dedi.
'Yunanistan geleceğini oylayacak'

Yunanistan'da kreditörlerin öne sürdüğü koşulların oylanacağı pazar günkü referandum için halk "evetçiler" ve "hayırcılar" olarak ikiye ayrılırken, referandum sonrasında da "oldukça fazla ve karmaşık senaryolar" bulunduğu ifade ediliyor.

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, AA muhabirine Yunanistan'da sandıktan çıkacak her iki sonucun da analizini yaptı.

Her iki oyun da kendi içerisinde çok yönlü olumlu ve olumsuz gelişmeleri barındırdığını belirten Hüseyinoğlu, referanduma katılacak Yunan vatandaşlarının hangi kriterlere göre oy kullanacağının ve çıkacak sonucun ülkenin, Başbakan Aleksis Çipras'ın ve yurt dışında yaşayanlar dahil tüm Yunan halkının geleceğini yakından ilgilendirdiğini söyledi. 

 "Evet çıkarsa ekonomik tedbirler ve kemer sıkma artar" 

Hüseyinoğlu, referandumdan "evet" çıkması sonrasındaki muhtemel senaryoya ilişkin, "Yunanistan'ın avro para biriminden çıkma ihtimalini azaltacak. AB olarak dış dünyaya 'birlik-beraberlik' mesajlarının etkisini göstermiş olacak. Bunun yanısıra Yunanistan'ın Avrupa nezdinde sorumluluklarının ve vermiş olduğu sözlere sadık kalmasının altı çizilmiş olacak" diye konuştu. 

"Hayır sonucu güney Avrupa ülkelerini de etkileyebilir"

 Hüseyinoğlu, sandıktan çıkacak "hayır" sonucunun ise sadece Yunanistan'ı değil zamanla tüm güney Avrupa ülkelerini etkileyebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Çıkabilecek 'hayır' sonucu, Yunanistan'ın soyutlanması ve AB'den çıkarılması durumunda domino etkisi yaparak ekonomik anlamda zor günler geçiren diğer bazı güney Avrupa ülkelerine de sirayet edebilir. Kendilerine örnek olabilme ihtimalini de değerlendiren Avrupalılar, Yunanistan'la ilgili krizin üzerinde titizlikle ve çok yönlü duruyorlar.