Yunanistan panikte

Alman Bakan Steinmeier, Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatının önemine dikkati çekerek, anlaşmanın sona ermesi halinde tüm yükün Yunanistan'ın üzerinde kalacağını belirtti.
Yunanistan panikte

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile ilişkiler ve Avrupa'daki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TÜM YÜK YUNANİSTAN'A KALACAK

Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının önemine dikkati çekerek, anlaşmanın sona ermesi halinde tüm yükün Yunanistan'ın üzerinde kalacağını belirtti.

Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanmasının bunun çözümünden daha da öte bir anlamı olacağına işaret eden Steinmeier, "Kıbrıs'ta anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşılmamıştı. Bu, acilen ihtiyaç duyduğumuz Avrupa'nın istikrarına yönelik bir mesaj olacak" şeklinde konuştu.

AVUSTURYA’DAKİ SEÇİMLER

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Avusturya'daki başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin bir soru üzerine ise tüm Avrupa'nın rahat bir nefes aldığını ifade ederek, "Eğer sonuç buysa, bu Avrupa'da popülizme karşı iyi bir işarettir." değerlendirmesinde bulundu.

LOZAN ANTLAŞMASI

Lozan Antlaşması'na ve Türkiye ile ilişkilere de değinen Frank-Walter Steinmeier, "Avrupa'da sınırları sorgulamaya başlarsak, bunun ne anlama geleceğini herkes biliyor. Bu tabii ki vatandaşlarımız tarafından ihtiyaç duyulan istikrara katkı sağlamıyor" diye konuştu.

Yunan Dışişleri Bakanı Kotzias da Türkiye ile ilişkilere yönelik, "Türkiye'nin Avrupa ile uyumunun var olması için sakin olmamız, gerginliği azaltmamız ve uluslararası hukuku uygulamamız gerekiyor. Bu da Lozan Antlaşması'nın uygulanması ve anlaşmaya saygı duyulması anlamına geliyor. Çünkü, bugün bile anlaşmanın koşulları, Bozcaada ve Gökçeada'nın özerkliği gibi, uygulanmıyor" ifadelerini kullandı.

Kotzias ayrıca, demokratik bir Türkiye'nin AB'ye katılmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, "Uluslararası ve Avrupa hukukuna göre hareket eden bir komşu istiyoruz. Bu yolu takip edip etmemek kendi kararıdır. dedi.

Kıbrıs meselesinde çözüme yönelik iyimser olduğunu kaydeden Nikos Kotzias, garantiler ve güvenlik meselesinin şu anki haliye bir AB ülkesinde yer alamayacağını savundu.

Frank-Walter Steinmeier ve Kotzias, ikili ilişkilere dair faaliyet planı metnine de imza attı.