Yuntdağı fıstık diyarı oluyor

Manisa Yunusemre Belediyesi tarafından Yuntdağı'nda tarımsal çeşitliliği arttırmak amacıyla bölgededeki menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşılandı.
Yuntdağı fıstık diyarı oluyor

Manisa Yunusemre Belediyesi tarafından Yuntdağı'nda tarımsal çeşitliliği arttırmak amacıyla bölgededeki menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşılandı. Bölgenin ürün kalitesiyle Gaziantep'e rakip olması hedefleniyor.

Yuntdağı'nda bölge halkının ekonomik düzeyini yükseltmek, tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla çeşitli projeler hazırlayan Yunusemre Belediyesi, aşılama çalışmalarıyla üreticilerin yüzünü güldürdü. Çalışmalar kapsamında Otmanlar ve Türkmenler Mahallesi'nde 800 yabani ahlat üzerine armut aşısı, bin 700 badem, 3 bin 750 ceviz ve 50 antepfıstığı fidanı, Maldan, Uzunlar Süngüllü, Dazyurt, Durasıllı, Şamar, Pelitalan, İlyasçılar, Türkmen, Akçaköy ve Örselli mahallelerinde toplam 35 bin 100 göz olmak üzere yaklaşık 8 bin 750 menengiç ağacına antepfıstığı aşılaması yapıldı.

10 Mahallede aşılama çalışması

Akçaköy'de gerçekleştirilen aşılama çalışmaları ile aşılanan ağaçlardaki verimi yerinde inceleyen Kırsal Hizmetler Müdürü Ramiz Çoban, çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2015 yılında 5 bin 800 menengiç ağacına 29 bin göz antepfıstığı aşılandığını, bu sayının 2016 yılı itibariyle arttığını anlatan Çoban, "Yunusemre Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü olarak ilçe sınırlarımız içerisinde kalan yabani menengiç ağaçlarını her yıl aşılıyoruz. Belediyemizin desteği ile yapılan bu aşılamalarda kontrolleri İlçe Tarım Müdürlükleri yapmaktadır. Bu sene itibariyle 10 mahallede bu aşılama çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Şuan incelemede bulunduğumuz Akçaköy, İlyasçılar ve Maldan Mahallesi, antepfıstığının en yoğun olduğu bölgeler" diye konuştu.

Çiftçileri uyardı

Aşılanan ağaçlardan yaklaşık yüzde 80'in tuttuğuna vurgu yapan Kırsal Hizmetler Müdürü Çoban, aşılamada izlenecek yol konusunda üreticileri uyararak şunları söyledi: "Çiftçilerimizden belediye tarafından yapılan aşılamaların 10-15 gün sonra iplerinin çözülmesini rica ediyoruz. İpler çözülmediği takdirde gözler patlayamaz ve aşıdan verimli sonuç alınmaz. Çiftçilerimizden aşılamadan sonra ipleri çözmelerini rica ediyoruz. Gelecek sene itibariyle aşılama noktasından 30-40 cm üzerinden budama yapmalarını istiyoruz. Bu şekilde yapıldığı takdirde aşılamadan daha iyi sonuç alırız"

Çalışmalar meyvesini verdi

Akçaköy Muhtarı Adil Kızıl ise antepfıstığından verim almaya başladıklarını dile getirerek çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. Muhtar Kızıl, "Yunusemre Belediye Başkanımız kırsal mahallelerimize güzel hizmetler sunuyor. Yapılan hizmetten dolayı çok memnunuz. Yunusemre Belediyesinin aşılama projesi mahallemizde meyvesini veriyor. Bu aşılama çalışmaları sayesinde mahallemizde verim artıyor ve ekonomik anlamda fayda sağlanıyor"

Yuntdağı fıstık diyarı oluyor

Yuntdağı fıstık diyarı oluyor

Kaynak: