Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Zafer Bayramı

Zafer Bayramı

Geçtiğimiz cumadan bu haftaya kadar gündem o kadar hızla değişiyor ki yetişmek mümkün değil.
 
Kim takar sözleşmeyi…
 
İstanbul sözleşmesini kaç kişi tamamını okudu acaba. Sözleşmenin eksiği yok, hatta fazlası kanunlarımızda. Eşler arasında sözlü tartışmalar ile başlayan davranış bozukluğu, aile içi şiddete, sonrasında ise cinayet ile sonlanıyor. Her seferinde aracılar ile aile içinde olur böyle şeyler diyerek barıştırılmış, toplum nazarında “ne derler” sözü yüzünden mutsuzluklar toplumu olmuşuz. Erkekler kadınlara emanet olarak bakmadığı sürece yasalar ne yapsın. Samimi değiliz, riya akıyor her tarafımızdan.
 
Göksu, su ile buluşuyor
 
Konya arazi bakımından dünyada 68 ülkeden daha fazla alana sahip
bir büyük şehirdir. Ekilebilir alanları artırmalıyız.
 
Konya Ovası’nın sabırsızlıkla beklediği 100 yıllık rüyada sona gelindi. Çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği su nihayet Konya Ovası ile buluştu. Göksu’nun suyu ile Konya Ovası 3. defa buluşuyor. Mavi tünelden bırakılan su AHİ kanalı ile hotamış depolaması ve kuruyan Süleyman Hacı Gölü’ne ulaştı. 2017 ve 2018 yıllarında ahi kanalından hotamış depolamasına iki defa deneme suyu bırakılmıştı. Kanallarda yaşanan göçükler yüzünden projenin tamamlanması 3 yıl geçikmişti. 125 km’lik Apa Hotamış iletim kanalı'na yeniden su bırakıldı.
 
Derdimiz dolar
 
Günde 24 saat, haftada 7 gün “dolar indi - dolar çıktının sebebini anlatan uzmanlar var. Bu uzmanlara göre, gece yarısı yani uzakdoğu para piyasalarının açık, Türkiye ve avrupa para piyasalarının kapalı olduğu saatlerde TL'nin aniden değer kaybetmesi. Sabah olunca normal olmasının sebebi, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları hakkında ortaya çıkan haberler midir? Bu sebep sonuç analizlerine katılmıyorum. Olsa olsa bu dalgalanmadan çıkar sağlayan profesyonellerin kullandıkları bir silkeleme vesilesi olabilir.
 
Mevduatta tutulan dolarların bozdurulma durumu neredeyse aylık %2 bu da durgunluğun asıl sebebi gibi.
 
Futbol sadece spor değil artık büyük bir sektör
 
Her şey diğer sektörlerle aynı... Şirketleri, çalışanları, tesisleri, cirosu, hatta ihracatı da var. Rakamları, en azından pazar büyüklüğüyle ilgili olanları kesin bulmak zor. Ancak, çalışanlarını oluşturan futbolcu, hakem, çalıştırıcı, gözlemci nüfusu açık. Profesyonel olmayanlarla birlikte milyonları buluyor. Üstelik tekstilden turizme, hızlı tüketimden esnafa, her alanı olumlu yönde etkiliyor. Neredeyse bir şirket gibi, bulundukları ilin ekonomisini de kalkındırıyor. Futbol artık ciddi bir ekonomi.
 
Vergi borçlarını yapılandıran diğer sektörlere göre affedilen rakamlar çok büyük. Transfer bütçelerini yine abartan çok kulüp var. Başarı verim durumumuz yine dünya sıralamalarında en altlarda. Olan yağmur çamur, kar kış dinlemeyen sadık taraftarlara oluyor.
 
Sonuç olarak;
 
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi ve ulusal bir bayramımızdır.
 
Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
 
Eylül ayı zafer bayramımızdan sonra hızlı bir şekilde tanıtımlarla başlayacak. Karınca ile ağustos böceği hikâyesi zorlu dönemler için anlatılmıştır. Hem Konya olarak hem ülke olarak geçen yıla nazaran daha dikkatli ve çalışkan olmalıyız ki bayramları bayram gibi kutlayalım.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR