İsmail Koç

İsmail Koç

ZALİMİN ZULMÜ ZAMAN ve MEKÂN TANIMIYOR

ZALİMİN ZULMÜ ZAMAN ve MEKÂN TANIMIYOR

Suriye’deki iç savaşın üstünden nerdeyse 6 yıl geçti. Bu süre içinde pek çok insan hayatını kaybederken pek çoğu da ya sakat kaldı ya da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Suriyelilere en çok sahip çıkan, koruyup kollayan Türkiye oldu. Tarihimizin de getirdiği bir sorumluk olsa gerek ülkemizde resmi rakamlara göre 3 milyon Suriyeli bulunuyor.

Bunlardan yaklaşık 100 binine de sadece Konya ev sahipliği yapıyor. Bu insanlara ülkemizde sahip çıkanlar olduğu gibi hiçbir şey yokmuş gibi davrananlar da var.

Her millete olduğu gibi Suriyeliler içinde de iyileri olduğu gibi kötüleri de var.  Ama genel itibariyle Suriyeliler vatansız, mazlum ve garip bir durumda…

İtilip kakılma ya da hor görülme bir yana resmi kurularla da pek çok sıkıntı yaşıyorlar.  Son olarak Suriyelilerin bu sıkıntılarından birine, pasaport işlemlerinde yaşanan soruna şahit oldum.

Şöyle ki, binlerce masum insanın katili Esed, kendisine muhalif olan tam 16 bin kişinin pasaportunu İnterpol’e sahte diye rapor ederek iptal edilmesini sağlamış.

İşin ilginç yanı ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülke Esed’in politikalarını ve şahsını eleştirse de muhatap olarak yine Esed alınıyor ya alınmak zorunda kalınıyor. Esed, istediği zaman kendisine karşı olan binlerce insanın pasaportunu sahte diyerek iptal ettirip onları zor durumda bırakabiliyor.

Konya’da ticaretle uğraşan Esed’in pasaport oyunun mağdurlarından bir tanesi ile tanışma fırsatım oldu. Bu kişi öyle zihinlerinizdeki Suriyeli imajına karşın, çok nezaketli, çok kültürlü çok iyi bir insandı.

Çalışma Bakanlığı’ndan gelen pasaportunuzun sahte olduğu tespit edildi mesajı ile sarsılmış. Çok yakın zamanda vatandaşlık başvurusu yapmışken yaşadığı bu olay onu ziyadesi ile üzmüş. Ama kendinden çok diğer mağdurlara üzülmüş.

Çünkü kendisinin bir tahsili, ticaret yapacak bir sermeyesi, birkaç yabancı dili ve başka ülkelerde tanıdıkları var. Ama diğerlerinin yok, onlar ne olacak diyor.

Türkiye’den de Konya’dan kesinlikle ayrılmak istemiyor. Türkiye’ye bir aidiyet duygusu ile bağlı olduklarını, dedesinin Birinci Dünya Savaşında Osmanlı adına Mısır’da İngilizlere karşı savaşarak esir düştüğünü söylüyor.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir de mektup yazmış.

Başta Cumhurbaşkanı ve Türk milletine duydukları minnettarlığı her fırsatta dile getiren Suriyeliler, pasaport konusunda da mağduriyetlerinin giderilmesini ve Esed’in oyununun bozulmasını, yetkililerin zalim Esed’e değil kendilerine inanmalarını bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR