Zararlı böceklerle mücadeleyi kolaylaştıracak cihaz

Kastamonu Üniversitesinde bir grup öğretim elemanı tarafından geliştirilen "Elektronik denetleme birimli feromon destekli tuzak prototipi ve sistem ekipmanı" ile ormana zarar veren böceklerle mücadele edilmesi hedefleniyor.
Zararlı böceklerle mücadeleyi kolaylaştıracak cihaz

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde görevli öğretim elemanları, 3 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonucunda ormanlara zarar veren böceklerin yakalanması ve haklarında bilgi edinmesini kolaylaştıran bir cihaz tasarladı.

"Elektronik denetleme birimli feromon destekli tuzak prototipi ve sistem ekipmanı" isimli projede Orman Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Gonca Ece Özcan ile Yrd. Doç. Dr. Korhan Enez, Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Osman Çiçek'un yanı sıra Tosya Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde görevli Mustafa Yıldız da görev aldı.

AA muhabirine cihazla ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Cihazı Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ilgili kurumlara kullanmaları için tavsiye edeceğiz. Ormanlık alanda yakalanan böcekler ile o anki ortam bilgileri bu cihaz sayesinde merkeze aktarılacak. Zararlı böceklerle mücadelede kullanılacak cihaz dünyada bir ilk. Başvurumuz sonucunda Türk Patent Enstitüsü de cihazımızı tescilledi." ifadesini kullandı.

Zararlı böceğin yakalandığı ortamın bilgileri belirlenebilecek

Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Enez ise "Elektronik denetleme birimli feromon destekli tuzak prototipi ve sistem ekipmanı' ismini verdiğimiz bir cihaz geliştirdik. Cihazımız sayesinde ormanlık alanlarda zararlı böceklerle mücadele daha kapsamlı sürdürülebilecek, böceklere ilişkin bilgilere daha kolay ulaşılabilecek." dedi.