Zebari: Anlaşmaya varılırsa Musul'un geri alınması kolaylaşır

Irak eski Genelkurmay Başkanı Zebari, Bağdat ve Ankara arasında Musul'u kurtarma operasyonu konusunda anlaşmaya varılırsa, kentin geri alınmasının kolaylaşacağını savundu.
Zebari: Anlaşmaya varılırsa Musul'un geri alınması kolaylaşır

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kotasından 2006-2014 yılları arasında iki kez genelkurmay başkanlığı yapan Babekir Zebari, 10 Haziran 2014'ten bu yana DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılması operasyonu ve muhtemel riskleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kentin geri alınması için tüm askeri hazırlıkların bitmek üzere olduğunu belirten Zebari, DAEŞ'e karşı Bağdat, Erbil ve uluslararası koalisyon güçlerinin anlaşmaya vardığını ancak operasyonun detayları ve tam olarak ne zaman başlayacağına dair son kararın henüz verilmediğini belirtti.

Türkiye'nin operasyondaki rolü

Bağdat ve Ankara arasında, Başika eğitim kampından dolayı çıkan krizin DAEŞ ile mücadeleye olumsuz etkisi olacağını savunan Zebari, her iki tarafın da anlaşması halinde kentin kolay bir şekilde geri alınacağını ifade etti.

Zebari, Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almasının hem Irak ordusu hem de Peşmerge güçlerinin işini kolaylaştıracağını vurgulayarak, "Irak ve Türkiye arasında Musul operasyonu hakkında bir anlaşma sağlanırsa, kentin geri alınması muhakkak kolaylaşacak. Bu vesileyle Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin omuzlarındaki yük de hafiflemiş olur." değerlendirmesinde bulundu.

Irak, IKBY ve Türkiye arasında DAEŞ'e karşı ortak bir koordinasyon ve iş birliği olmaması halinde, kentin geri alınmasının zorlaşabileceği uyarısında da bulunan Zebari, "Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. DAEŞ'in hepimizin ortak düşmanı olduğu, örgütün elinden hepimizin acı çektiğinin unutulmaması gerekiyor. Herhangi bir ülke veya gücün, DAEŞ'e darbe vurmasının başka ülkelerin çıkarına olduğu çok iyi bilinmelidir." görüşünü dile getirdi.

 "PKK, operasyon için tehlike arz ediyor"

Şii milis gücü Haşdi Şabi ve terör örgütü PKK'nın, Musul'un kurtarılması operasyonunda yer almasının sorun teşkil edeceğine dikkati çeken Zebari, bu konuda şunları söyledi:

"Haşdi Şabi operasyona katılsa dahi Peşmerge güçlerinin cephelerini ve hakimiyetindeki bölgeleri kullanamaz. Ancak PKK'nın yer alması hem operasyon hem de Kürdistan bölgesi için büyük bir tehlike arz edecektir. PKK'nın uzaklaştırılmaması halinde Kürt güçleri arasında çatışmanın çıkma ihtimali de yüksektir."