Zehirli ayakkabı kanser yapar mı?

Zehirli ayakkabı kanser yapar mı?

Ülkemizde sık görülen kanser grubu olan sindirim sistemi kanserleri ile ilgili bilimsel gelişmelerin ele alındığı 4. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı'nda son günlerin tartışmalı konusu zehirli ayakkabıların kansere etkisi de gündeme geldi.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin desteği ile gerçekleşen uluslararası konferans kapsamında düzenlenen basın toplantısına, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü(UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ile Karmanos Kanser Merkezi Wayne State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Philip Agop Philip katıldı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın yaptığı açıklamada, son yıllarda gastrointestinal kanserler(sindirim sistemi kanserleri) konusunda önemli gelişmeler olduğunu, bu kongrede de bu tümörlere yönelik tanı, tedavi ve bakım ile ilgili gelişmelerin tartışıldığını ve tedavi standartları konusunda güncel bilgilerin yenilenmekte olduğunu ifade etti.
 
“BİR KEZ AYAKKABI GİYİLDİ DİYE KANSER OLUNMAZ”
 
Prof. Dr. Yalçın, son günlerde tartışma konusu olan zehirli ayakkabılar ve buna benzer ürünlerin kimyasal kanserojen maddelerin tek başına ve kısa sürede kansere neden olduğu algısının doğru olmadığını söyledi. Zehirli ayakkabıların istenilen miktarın üzerinde kanserojen madde içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, “Zehirli ayakkabılar, zannedildiği gibi zehirli değil. Bu ürünlerin kanserojen madde taşıması bu kişilerin hemen kanser olacağı veya daha sonra kanser olacağı anlamına gelmiyor. Bizim ülkemizin tüzüğü var ama bunlar uyulmamış. Uzun dönemde bu maddeler kansere yol açabilir. Ama hasbelkader bir kez ayakkabı, çanta giyildi diye kanser olunmaz” dedi.
 
“KANSER ÖCÜ GİBİ GÖSTERİLİYOR”
 
Ülkenin sosyal yaşamını bu maddelerden uzak tutulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Yalçın, “Bunun için alınmış kurallar var. Bu tür kanserojen elemanlardan Avrupa Birliği ve Amerika’nın standartlarına göre, ülkemiz standartlarıyla bir araya gelerek bunlardan korunulması lazım. Buradaki temel sorun bu kurala uyulmamış olmasıdır. Buna da taviz verilmemiş olması sevindiricidir. Halkımıza kanserin öcü gibi gösterilmesi, kanserle insanların bazı durumlarının terbiye edilmeye çalışılması kanser algısını yanlış duruma çeker. Kanser korkusu ile birlikte kanserle baş etmelerini güçleştirir. Hem yeni insanları hem de kanserli hastaları zor durumda bırakıyor. Mevzuata uymayan maddelerle mücadele ederken bizler halkı korkutmadan yapmak istiyoruz. Halkımızı değil, o suçluları korkutmakta fayda var. Bu tür ayakkabıları, çantaları halkımız hak etmiyor. Uygun cezalar verilmeli” diye konuştu.