Zeybekci: AB ile Gümrük Birliğinde gelmiş olduğumuz noktayı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci̇, gelecek hafta pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulunda Gümrük Birliği ve ekonomi konularında sunum yapacaklarını bildirdi.
Zeybekci: AB ile Gümrük Birliğinde gelmiş olduğumuz noktayı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci̇, gelecek hafta pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulunda Gümrük Birliği ve ekonomi konularında sunum yapacaklarını bildirdi.

Zeybekci, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti̇ Bakanlıkta kabul etti.

Buradaki konuşmasında, ekonomide işin tamamını bir kesimin üzerine atarak kurtarıcı pozisyonda kimseyi görmeme yönünde bir gelenek inşa edeceklerini belirten Zeybekci, ülkeyi önce kurtarıcılardan kurtaracaklarını söyledi.

Zeybekci, pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulunda sunum yapacaklarını ifade ederek, "AB ile Gümrük Birliğinde gelmiş olduğumuz noktayı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz. Ekonomi ile ilgili tekrar bir sunumumuz daha olacak önümüzdeki pazartesi günü. Çok yoğun şekilde hükümetimizin gerek yatırım teşvikleri, gerek ihracat destekleriyle ilgili çok yoğun çalışmaları var. Bunları da inşallah Sayın Başbakanımızın başkanlığında önümüzdeki birkaç toplantıda sonuçlandıracağız. Piyasalarımızın beklentileri doğrultusunda da Türkiye ekonomisine güzel haberler vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun Eximbank'ın kredilerine yönelik sorusunu yanıtlayan Zeybekci, Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Zeybekci, dün bu konuda görüşme yaptıklarını, gelecek hafta toplantılara devam edeceklerini ve daha sonra Eximbank Yönetim Kurulu ile bir araya geleceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Eximbank'ın sigortalama kabiliyetleri ve kriterleriyle ilgili biraz daha cesur ve açık olmasını konuştuk. İhracatçıların Eximbank'ın kredilerini kullanırken yüzde 100 teminata dayalı olarak kredi kullanmalarının piyasada şirketlerin limitleriyle ilgili gereksiz bir doluluğa sebebiyet vermesinden dolayı Eximbank olarak kademeli bir şekilde firmalara, geçmiş performanslarına göre, kredibilitelerine göre, müşterilerinin sigorta edilebilirlik kabiliyetlerine göre bankalara verdikleri yüzde 100 teminat karşılığında kullandıkları Exim kredilerinde kademeli bir düşüş. Hedefimiz hiç teminat vermemesi ama öyle bir şey de şu anda mümkün olmadığına göre kademeli bir şekilde düşürerek firmalarımızı rahatlatmak. Firmalarımızın kredibilitelerini, bankalardaki limitlerini başka alanlarda nakdi olarak, finansman olarak da rahat bir şekilde kullanmalarını sağlayacak bir kolaylık getirmeyi görüşüyoruz."